Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 1989 Vintage?
- Za marką Old Pulteney stoi jej główny właściciel – azjatycki gigant International Beverage
- Wyrazista, lekko torfowa, z wysublimowanymi nutami płatków śniadaniowych, przypalonych tostów, pszczelego wosku, duszonych owoców, lukrecji, przypraw i dymu
- Stworzona z destylatów z 1989 roku zabutelkowanych w roku 2015 i leżakowanych w beczkach po Bourbonie (second fill), w których wcześniej dojrzewała mocno torfowa whisky
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Edycja limitowana, znakomita na inwestycję
- Tytuł WHISKY ROKU NA ŚWIECIE na World Whiskies Awards w 2016 roku
Old Pulteney 1989 to wyjątkowy single malt] z serii Vintage produkowany w szkockiej destylarni w Highlands. Destylowany w 1989 roku trunek prezentuje gamę torfowych akcentów, delikatnie podbitych owocowymi i maślanymi akordami. Whisky butelkowana z mocą 46% miała swoją premierę w 2016 roku. Od tego czasu zdobyła całą serię medali i wyróżnień na międzynarodowych konkursach. Pozycja dla fanów whisky z najwyższej półki.
Popularność długo leżakujących single maltów z destylarni Pulteney rośnie z roku na rok. Wiekowe whisky zyskały szczególny rozgłos w 2014 roku, kiedy to Jim Murray, autor Whisky Bible wyróżnił 21-latka z serii Old Pulteney tytułem „najlepszej whisky świata”. Od tego czasu gorzelnia z regionu Highlands prezentuje coraz to nowsze i ciekawsze wypusty, które podbijają podniebienia smakoszy z całego świata.
Gorzenia Pulteney działa od 1826 roku. Mieści się w jednym z pięciu szkockich regionów whisky, w Highlands. Region ten charakteryzuje się zróżnicowaniem, jednak zdecydowanie przodują w nim whisky o charakterze delikatnie owocowym, zdarzają się również trunki torfowe – takie jak Old Pulteney 1989. Dymnych akordów whisky nabiera podczas etapu produkcji, jakim jest suszenie słodu. Słodowanie sprzyja kiełkowaniu, które przekształca energię zawartą w ziarnie, przygotowując je do fermentacji w etanol. Podczas podłogowego suszenia ziarna, w piecu poniżej rozpala się ogień. W celu stłumienia płomieni do pieca dodaje się torf, który automatycznie nadaje ziarnom wyrazistych akordów palonego ogniska. W przypadku wiekowego single malta od Pulteney Distillery obecność torfowych nut wynika jednak z maturacji destylatu w beczkach po torfowej whisky.
Po namoczeniu, wysuszeniu, zmieleniu i zatarciu ziarna jęczmienia powstaje zacier słodowy. Później przychodzi pora na fermentację i podwójną destylację w miedzianych alembikach o charakterystycznym kształcie cebuli. Destylatory są obłe u podstawy i zakończone długą szyjką. Whisky ląduje w beczkach po bourbonie, w których wcześniej odbywała się maturacja jeszcze innej, torfowej whisky. To za sprawą poprzedniej zawartości dębowych beczek, Old Pulteney 1989 cechuje się obecnością akcentów dymu. Po 27 latach leżakowania trunek zostaje zabutelkowany z mocą 46% alkoholu i trafia do dystrybucji.
Szkocka whisky Old Pulteney 1989 prezentuje idealny balans owocowej delikatności z finezyjnymi nutami torfu. Wśród smaków i aromatów można spodziewać się również akcentów lukrecji i owsianych ciastek.
Barwa: złoto;
Aromat: tost z masłem, sól, wosk, miód, delikatny dym;
Smak: pieprzny, ciastka owsiane, śliwka z miodem, skóra i solanka, lekko trawiasty, lukrecja;
Finisz: skórki cytrusów, delikatny dym;
Jeśli mowa o degustacji – zdecydowanie darujmy sobie drinki. Wyjątkowa, luksusowa i wyrafinowana whisky z najwyższej półki nie potrzebuje dodatków za wyjątkiem dwóch kropli wody. Krystaliczna woda mineralna sprawi, że whisky otworzy się jeszcze bardziej, a ukryte głęboko pod złotą szatą akcenty trawy i lukrecji staną się wyczuwalne dla podniebienia. Co więcej, warto skorzystać z odpowiedniej szklanki. Jesteś właścicielem specjalistycznego kieliszka to degustacji? Świetnie! Jeżeli jednak nie, to w pełni wystarczy klasyczna szklanka zwana tumbler. Zanim zakosztujesz single malta, spróbuj określić jego barwę i napawać się przez dłuższą chwilę wyrazistymi aromatami.
I tym razem wypust od Pulteney Distillery umieszczony został w klasycznej już dla całej serii Vintage butelce przypominającej swoim kształtem alembik. Szyjka szkła jest mocno profilowana i zakończona ciemno-brązowym korkiem. Na białej etykiecie znajdziemy informacje dotyczące produktu oraz podpis Master Distillera, odpowiadającego za produkcję tej niezwykłej whisky z 1989 roku. Na samym froncie butelki znalazła się grafika, prezentująca statki dryfujące po spokojnym morzu. Morski charakter whisky zaznacza również napis „The marine malt” na ciemnej tubie imitującej drewno.
Old Pulteney 1989 podbił serca nie tylko koneserów, ale również krytyków. Whisky zdobyła trzykrotny złoty medal w różnych kategoriach konkursu World Whiskies Awards w 2016 roku. Single malt z Highlands dedykowany został wielbicielom dymnych nut palonego ogniska, zwęglonego drewna i morskiej soli. Każdy fan wytrawnych finiszy będzie zachwycony.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon second fill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |