25-letni single malt od Bowmore, zabutelkowany z mocą 43% alkoholu to jedna z najstarszych whisky w asortymencie szkockiej marki. Cześć destylatów użytych do skomponowania wyjątkowego trunku dojrzewała w dębowych beczkach po sherry, co nadało ekspresji z wyspy Islay tonę słodyczy i owocowej głębi. Zabutelkowany z mocą 43% alkoholu luksusowy dram z pewnością zadowoli niejednego doświadczonego smakosza whisky słodowej.
Miasteczko Bowmore na szkockiej wyspie Islay jest prawdopodobnie najbardziej znane ze swojej destylarni whisky. Destylarnia leży na brzegu jeziora Loch Indaal i znajduje się w samym sercu miasta. Obok gorzelni w przebudowanym magazynie znajduje się MacTaggart Leisure Centre, które zostało otwarte w 1991 roku. Najstarsza destylarnia na Islay i jedna z najstarszych w Szkocji, została założona w 1779 roku. W latach 50-tych i 60-tych zasłynęła z tropikalnych nut, w latach 70-tych i 80-tych z bardziej kwiatowej whisky, charakteryzującej się smakiem podobnym do słodyczy fiołka parmeńskiego, które dzielą koneserów whisky. Spirytus destylowany w latach 90-tych powrócił do bardziej owocowego charakteru z lat wcześniejszych, a destylarnia nadal wypracowuje własną niszę smakową.
Bowmore jest jedną z nielicznych gorzelni w Szkocji, która słoduje część własnego jęczmienia, produkując 30% swojego zapotrzebowania na miejscu. Wraz z tym przeprowadza zarówno długą, jak i krótką fermentację – 48 i 100 godzin – i dojrzewa większość swojej whisky na wyspie. Jej magazyny znajdują się nisko na brzegu i obejmują słynne krypty poniżej poziomu morza, będące prawdopodobnie najstarszymi magazynami dojrzewania w całej Szkocji. Warunki panujące w jaskiniach dają whisky wyrazisty charakter. 25-latek dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry – kto wie, czy nie właśnie w tajemniczych kryptach destylarni Bowmore.
25-letni single malt Bowmore oprócz klasycznego, dymnego profilu z wyspy Islay prezentuje również akcenty soczystych owoców.
Barwa: złocista pomarańcza;
Aromat: lekko dymny, owocowy;
Smak: nuty śliwek i wiśni, dym z ogniska, trochę miodu;
Finisz: słodki z dymnym tłem;
Ćwierć wieku w dębowych beczkach po bourbonie i po sherry czyni ten trunek wyjątkowym i luksusowym. Ekspresje tego typu należy degustować w odpowiedni sposób i raczej powstrzymać się od przygotowania na ich bazie koktajli. 25-latek powinien być degustowany bez dodatków lub z odrobiną wody, która wzmocni sensoryczne doznania.
Wysoka, smukła butelka o nieco kanciastych brzegach zwieńczona została długą szyjką z czarną zakrętką. Na froncie widnieje biała etykieta ze złotym obramowaniem. Na etykiecie czarne i złociste napisy informują zainteresowanych o produkcie. Prosty, elegancki design dopełnia prostokątne, czarne opakowanie z miedzianymi elementami ozdobnymi.
Wspaniały 25-latek o dymno-owocowym profilu zainteresuje każdego smakosza whisky słodowej z doświadczeniem. Biorąc pod uwagę elegancki design i luksusową prezentację, ekspresja świetnie nadaje się na prezent. Idealny do wielowarstwowej degustacji, podczas której zapoznamy się z najmniejszym niuansem skrytym za bursztynową szatą.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BOWMORE |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |