Niemiecka Straight Rye Whiskey firmy Stork Club jest produkowana na południe od Berlina z niemieckiego żyta i dojrzewa w specjalnie dobranych beczkach z niemieckiego i francuskiego dębu.
Ciekawy, odświeżający dram – miła odmiana dla szkockich, irlandzkich i amerykańskich whisky. W tym wydaniu, butelkowanym z mocą 45% alkoholu, możecie spodziewać się dębowych akcentów z domieszką czekolady i ciemnych jagód. A wszystko to w towarzystwie typowo żytniej pikanterii.
Niemiecka whisky to wciąż produkt niszowy. Może to zabrzmieć niewiarygodnie, ale Niemcy mają 200 gorzelni — więcej niż Szkocja. Pierwsza w nich powstała w latach 80 XX wieku, jednak to w ciągu ostatniej dekady zaobserwowano wzrost zainteresowania produkcją lokalnej whisky. Choć może to być zaskakujące, miłośnicy bourbona przypominają, że amerykańska whisky ma silne wpływy niemieckie. Rodzina Jim Beam pochodziła z Niemiec, podobnie jak George Dickel, wielki producent whisky z Tennessee. Destylarnia Stitzel-Weller — producent Pappy Van Winkle, W.L. Weller i Old Weller — została założona przez niemieckich imigrantów, podobnie jak destylarnia IW Harper niedaleko Louisville w stanie Kentucky. Chociaż whisky produkowana w Stanach Zjednoczonych może być często porównywana do napojów ze Szkocji i Irlandii, amerykański szlak bourbonów został w dużej mierze utorowany przez imigrantów z Bawarii i Badenii-Wirtembergii. Dzisiaj destylacja wraca na tereny Niemiec, a seria Stork Club to jedyna w kraju kolekcja żytniej whisky wytwarzanej z lokalnego jęczmienia.
Pierwsza w Niemczech destylarnia żytniej whisky została założona w 2004 roku. W 2016 roku trafiła w ręce nowych właścicieli: Steffena Lohra, Sebastiana Bracka i Bastiana Heusera. Mimo, że znajduje się niecałe 60 km od stolicy kraju, to mieści się w samym środku rezerwatu. Lokalizacja gorzelni stwarza świetne warunki do produkcji whisky. Destylarnia wykorzystuje ziarno z lokalnych upraw i dokładnie dobrane beczki przez najlepszych specjalistów. Stork Club Straight Rye Whiskey dojrzewa w beczkach z dębu niemieckiego i francuskiego, które zapewniają jej kremowych aromatów wanilii i klasycznej dla żyta pikanterii.
Stork Club Straight Rye Whiskey zachwyca akcentami żytniego chleba, falami jagód i nutami przyjemnego toffi. Na finiszu zaskakujące elementy soczystych cytrusów.
Barwa: ciemny, przejrzysty bursztyn;
Aromat: czekolada, prażony dąb, jagody i żytni chleb;
Smak: kremowe toffi, tostowe pieczywo z masłem i imbir;
Finisz: cytrusy i ciemna czekolada, długi i przyjemny;
Słodka, jednocześnie pikantna whisky, według niektórych smakoszy może potrzebować nieco udelikatnienia. Dobrze będzie dodać do szklanki kostkę lodu lub parę kropli wody, które jednocześnie rozwiną wachlarz ukrytych głębiej smaków i aromatów. Delektujcie się bursztynowym alkoholem w szklance typu tumbler lub kieliszku do degustacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać trunek w jakimś drinku – wówczas może być potrzebna nawet koktajlówka!
Kolejny raz twórcy serii Stork Club postawili na wyraziste kolory. Tym razem z ciemno-bursztynowym płynem świetnie komponuje się głęboki granat. Na tle niebieskiego rombu widzimy białą figurę ptaka z długim dziobem. Sama butelka jest pękata, wykonana z gładkiego szkła i ma średniej długości szyjkę, którą wieńczy miedziana zakrętka.
Żytnia whiskey dojrzewająca w dwóch odmianach beczek – francuskich i niemieckich, funduje podniebieniu wszystko to, czego najlepszego możemy spodziewać się po trunku tego rodzaju. Obok klasycznej dla żytniej whiskey pikanterii, znajdziemy akcenty soczystej jagody i maślanego tosta. Idealna pozycja dla wielbicieli kremowych alkoholi, którzy są ciekawi innych trunków, niż te ze Szkocji, Ameryki czy Irlandii!
Kraj | Niemcy |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | STORK |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |