Wyrazista, butelkowana z mocą 55% alkoholu Stork Club Full Proff Rye Whiskey destylowana jest w małych partiach z niemieckiego, złocistego żyta. Dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry w wyjątkowym mikroklimacie Spreewood u bram Berlina. Następnie wykańczana jest w beczkach po białym winie. Spodziewajcie się aromatów zbóż, toffi, wanilii i gorzkiej czekolady. Na końcu uwodzicielski, długi finisz.
Niemcy, kraj z dumną historią browarnictwa i gorzelnictwa, może nie od razu być kojarzony z whisky. Produkcja whisky to stosunkowo nowa, ale szybko rozwijająca się dziedzina. Pierwsza destylarnia single malt whisky powstała w 1983 roku, ale wzmożenie produkcji zauważa się właściwie od ostatniej dekady – kiedy to bursztynowe trunki zaczęły być popularne wśród niemieckich smakoszy. Na południu kraju prawo zezwala farmom na produkcję do 300 litrów alkoholu z upraw owoców, ale wiele z nich rozgałęziło się na produkcję whisky, często używając tego samego sprzętu. Ścisłe definicje i przepisy regulujące dojrzewanie i składniki szkockiej whisky nie mają zastosowania w Niemczech, a wiele whisky jest wypuszczanych w stosunkowo młodym wieku stosunkowo młodo. Stork Club to pierwsza destylarnia na terenie Niemiec, która zajęła się produkcją żytniej whisky.
Destylarnia Stork Club szczególną uwagę zwraca na lokalne pochodzenie składników. Do produkcji swojej ryżowej whisky wykorzystuje jedynie niemieckie ziarno z pobliskich upraw. Brandenburgia jest największym regionem uprawy żyta w Europie i jest znana na całym świecie ze swojej jakości. Często amerykańskie destylarnie sprawdzają żyto z tego regionu. Proces produkcji niemieckiej whisky opiera się na standardowych etapach, jak przygotowania zacieru, fermentacji i destylacji.
Aż 80% smaków zawartych w whisky jest uwalnianych z beczki, która pełni funkcję tymczasowego magazynu dla płynu – dlatego takie znaczenie w przypadku Stork Club Full Proff Rye Whiskey ma wykorzystanie dwóch odmian beczek. Trunki dojrzewające w różnych rodzajach beczek są łączone ze sobą przed butelkowaniem, dzięki czemu osiągają złożony charakter i typowy smak.
Stork Club Full Proff Rye Whiskey oczarowuje soczystymi aromatami wanilii, smakiem gorzkiej czekolady i otulającym, uwodzicielskim finiszem.
Barwa: jasny, świetlisty bursztyn;
Aromat: nuty dojrzałych zbóż, toffi i wanilia;
Smak: pikanteria żyta, gorzka czekolada, kremowa wanilia;
Finisz: długi, słodki i uwodzicielski;
Żytnia whiskey charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem i wyczuwalną pikanterią. Dla jednoczesnego złagodzenia aromatów, ale również dla wydobycia tych głębiej ukrytych, polecamy dodać do szklanki dwie krople wody. Taki niepozorny dodatek znacznie rozwinie paletę smakową i aromatyczną alkoholu.
Marka Stork Club stawia na minimalizm, co widać przede wszystkim po prostym kształcie butelki. Szkło jest lekko pękate i ma szyjkę średniej długości. Trochę bardziej szalona wydaje się grafika w dolnej części gładkiej tafli. Dominują tutaj pastelowe kolory – niebieski i różowy. Dobór barw świetnie komponuje się ze złocistymi elementami i bursztynową barwą alkoholu.
Ciekawa, wyróżniająca się pozycja pośród morza szkockich, amerykańskich i irlandzkich whisky na rynku. Stork Club Rye Full Proff to żytnia whiskey dla wielbicieli zachęcającej pikanterii i wyrazistych smaków. Wielokrotnie nagradzana, ceniona przez krytyków z branży, stanowi idealną opcję na ciekawy prezent dla wyjątkowej osoby.
Kraj | Niemcy |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | STORK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 55 |
Pojemność | 0.5L |