Jedną z niewątpliwych zalet niezależnych bottlingów jest możliwość spróbowania whisky pochodzących z mniej znanych destylarni, które często nie pojawiają się w oficjalnej dystrybucji. Takim przykładem jest chociażby należąca do Diaego, położona w Speyside, destylarnia Auchroisk. Prezentowana tu edycja pochodzi z 1996 roku, z beczki numer 0547. Destylat spędził pełne 18 lat w dębowych beczkach po bourbonie, gdzie pod koniec maturacji finishowano go w beczkach po Porto. W 2014 roku zawartość beczki pozwoliła na wypełnienie 570 butelek, z mocą 46%.
The Vintage Malt Whisky Company to jedna z firm (tzw. niezależnych bottlerów) oferująca szeroką gamę whisky pochodzących ze szkockich gorzelni. Flagową serią firmy jest seria The Cooper’s Choice, w ramach której prezentowane są jednobeczkowe edycje (single cask) whisky słodowych. Oprócz niej firma oferuje również whisky zbożowe (grain) butelkowane pod szyldem Cooper’s Choice Golden Grains.
The Vintage Malt Whisky Co. odpowiedzialna jest również za stworzenie kilku innych marek whisky, bez informacji na temat pochodzenia destylatu. Przykładami są: The Ileach i Finlaggan reprezentujące wyspę Islay, Tantallan – single Malt, pochodzący z nieokreślonej destylarni z regionu Highland czy Glenalmond – blended single malt, również z regionu Highland.
Sama spółka została założona w 1992 roku przez Briana Cooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distillers, posiadającego ponad 25-letnie doświadczenie w branży. Jego głównym celem było otwarcie się na niezależnych dystrybutorów win oraz wyrobów spirytusowych na całym świecie i zaoferowanie im szeregu whisky słodowych. Dzięki takiemu podejściu, po 25 latach działalności, firma wyeksportowała ponad 10 milionów butelek whisky do ponad 30 krajów na całym świecie. W konsekwencji tego firma the Vintage Malt Whisky Co stała się jedną z wiodących na rynku. W 2016 roku Whisky Magazine przyznał firmie złoty medal w konkursie Independent Bottler’s Challange oraz tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”.
Whisky pochodzące z serii The Cooper’s Choice również zdobyły szereg nagród. Zawdzięczać to można przede wszystkim innowacyjnemu i kreatywnemu podejściu do ‘wykańczania’ dojrzałych whisky w beczkach, w których uprzednio leżakowały inne alkohole np. Porto, Madera, francuskie wina czy hiszpańskie sherry. Osobą odpowiedzialną za ten sukces jest między innymi master blender Andrew – syn założyciela firmy.
Nazwa The Cooper’s Choice wywodzi się od bednarza – wykwalifikowanego rzemieślnika odpowiedzialnego za produkcję oraz przygotowanie beczek, w których później leżakuje whisky, będących jednym z kluczowych elementów całego procesu produkcji bursztynowego trunku. Bo któż jest w stanie wybrać najlepszą dębową beczkę, aniżeli osoba która ją produkuje? To pewnego rodzaju hołd dla ludzi-rzemieślników, których wiedza jest kluczowa i tak cenna, bo często przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z racji naturalnie limitowanej ilości butelek pochodzących z jednej, konkretnej beczki – z reguły od 300 do 600 butelek – rekomendujemy degustowanie ich w czystej postaci, w klasycznym tulipanowym kieliszku. W przypadku edycji cask strenght warto czasem dodać kroplę wody, co pomoże odkryć pełnię smaków i aromatów konkretnej edycji.
Zakład Auchroisk został zbudowany w 1973 roku. Według założeń miał dostarczać destylat słodowy do zestawiania whisky blended – J&B Rare. Ciekawostką jest fakt, iż jest to destylarnia bardzo nowoczesna, w pełni zautomatyzowana, w której panują niemalże sterylne warunki. Dysponuje znacznymi mocami produkcyjnymi – około 4 mln litrów rocznie oraz co niezwykle istotne, olbrzymią przestrzenią magazynową, pozwalającą na przechowywanie niemalże 300 tysięcy beczek.
Whisky Auchroisk pojawiła się na szerszym rynku za sprawą edycji Fauna & Flora – reprezentowała ją wtedy 10-letnia whisky.
Kolor: rubinowy
Zapach: wyraźnie beczkowy, przypominający starą piwnicę, owocowy, winny. Na drugim planie ciemne winogrona, ziarna sezamu, prażone orzechy.
Smak: Mocno owocowy z wyraźnym wpływem porto, nieco przyprawowy – imbir, dalej słodka konfitura z jagód, dżem porzeczkowo-truskawkowy.
Finisz: Tarta z jagodami przechodząca w stronę wytrawnej, czarnej herbaty oraz dębiny.
Opisywany Auchroisk zabutelkowany jest w butelkę o klasycznym kształcie. Centralnie umieszczona, złota etykieta, zawiera grafikę obrazującą bednarzy, pracujących przy składaniu beczek oraz nazwę serii – The Cooper’s Choice. Poniżej znajduje się druga część etykiety zawierająca szczegółowe informacje odnośnie zabutelkowanej whisky – datę destylacji, nazwę destylarni, datę butelkowania, zawartość alkoholu oraz rodzaj i numer konkretnej beczki, w której leżakował destylat. Całość zapakowana jest w niebieską, kartonową tubę, na której umieszczono identyczne etykiety jak na butelce.
Auchroisk to kolejna propozycja i ‘wybór bednarza’ pochodząca z mało znanej gorzelni. Pełne 18 lat spędzone w beczce po bourbonie oraz dodatkowy finish w beczce po Porto nadaje jej wyjątkowej słodyczy, oraz winnego charakteru. To pozycja obowiązkowa dla miłośników whisky finishowanych w beczkach po winach. Warto wspomnieć również o limitowanym charakterze tej edycji – 570 butelek oraz bardzo korzystnej – jak na 18-letnią whisky, cenie. Zapraszamy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Auchroisk Distillery |
Marka | COOPERS CHOICE |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | porto |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Nakład | 570 butelek |