16 marca 2015 przyniósł premierę kolejnego wypustu z destylarni Arran. To pełnoletnia, 18letnia edycja zestawiona w myśl idei Pure By Nature – zabutelkowana bez dodatku karmelu oraz bez filtracji na zimno. Zabutelkowana z mocą 46%, limitowana do 9000 butelek.
Arran to wyspa leżąca u zachodnich wybrzeży Szkocji, pomiędzy Ayrshire i Kintyre. Na początku XIX wieku działało tu prężnie ponad 50 małych, w większości nielegalnych gorzelni. Ostatnią, która swoją działalność zakończyła w 1837 roku była destylarnia Lagg Distillery. Co ciekawe, whisky produkowana w tamtym okresie na wyspie Arran cieszyła się dość dużą renomą, co czyniło ten obszar jednym z głównych ‘okręgów’ produkcji whisky, zaraz po dolinie rzeki Livet.
Sama destylarnia Arran to stosunkowo młoda gorzelnia - powstała w 1994 roku. Zlokalizowana w północnej części wyspy o tej samej nazwie, w małej miejscowości – Lochranza. Wówczas Harold Currie (w przeszłości dyrektor Chivas Regal oraz House of Campbell oraz weteran lądowania w Normandii w 1944 – D-Day) założył firmę o nazwie Isle of Arran Distillers. Produkcja destylatu ruszyła rok później, w 1995. W tym samym momencie rozpoczęła się również sprzedaż new make’a, czyli świeżego destylatu. Co ciekawe, wpłacenie 2400 dolarów zapewniało prawo uzyskania 240 butelek tej whisky. Była to jedna z metod poprawy kondycji finansowej firmy. Drugą była emisja obligacji, uprawniających udziałowców do otrzymania w 2001 roku, dwunastu butelek whisky Arran Founder’s Reserve.
Arran to niewielka, niezależna destylarnia czerpiąca wodę z lokalnego źródła – Gleann Easan Biorach (po gaelicku Ostre wodospady), jak również z jeziora Loch na Davie (zlokalizowanego za pasmem wzgórz za destylarnią). Niewielkie zabudowania o zabielonych ścianach doskonale współgrają z okolicznym krajobrazem. Wyjątkowego charakteru budynkom destylarni nadają pagodowe dachy.
Na wyposażenie destylarni Arran składają się: kadź zacierna (wykonana ze stali nierdzewnej), 4 kadzie zacierne (sosna oregońska) oraz para alembików. Moce produkcyjne zakładu to około 1 miliona litrów alkoholu. Destylaty dojrzewają w pobliskim wielopoziomowym magazynie. Ciekawostką jest fakt, iż do niedawna część beczek Arrana – z powodu braku miejsca – dojrzewała w magazynach... Springbanka, w Campbeltown.
Opisywana edycja była zwieńczeniem serii „Arran Trilogy” w skład której weszły Arrany z oznaczeniem wieku: 16-letni, 17letni oraz 18letni. Podczas premiery w 2015 r. była to najstarsza whisky wydana do tej pory przez destylarnie. Do jej zestawienia posłużyły beczki typu hogshead, w których uprzednio leżakowało sherry. Istotną informacją jest również fakt, iż przy produkcji korzystano jedynie z słodu jęczmiennego suszonego, bez udziału torfu.
W 1998 r. gorzelnia wypuściła na rynek swojego pierwszego single malta – trzyletnią Arran Single Malt Whisky. Wydarzenie to uświetnił swoją obecnością Evan McGregor – aktor ze szkockim rodowodem, znany m.in. z sagi Star Wars.
Destylarnia Arran jest mecenasem Światowej Federacji Roberta Burnsa – narodowego poety Szkocji, prekursora romantyzmu. Na jego cześć stworzyła whisky single malt Roberta Burnsa oraz blended whisky Roberta Burnsa. Arran jest jedyną destylarnią whisky, która może wykorzystać wizerunek i podpis poety na swoim opakowaniu.
Whisky Arran używana jest głównie do produkcji whisky single malt; zaledwie niewielka część trafia do produkcji ich asortymentu whisky blended: Lochranza Blend, Robert Burns Blend i Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur.
Kolor: jasnozłoty
Zapach: wyraźny wpływ sherry, rodzynki, czerwone owoce, słodkie brzoskwinie, nuty karmelu oraz powiew świeżych cytrusów, biały pieprz, cynamon
Smak: Owocowy – pomarańcze, owoce cytrusowe. W drugiej kolejności posmak mlecznej czekolady.
Finisz: długi, owocowo-słodki, przyjemny
Pełnoletni Arran to trunek dojrzały. Aby w pełni doświadczyć tego co ma do zaoferowania polecamy degustować go w czystej postaci. Zdecydowanie polecamy dodanie kilku kropel wody, po dodaniu której trunek wspaniale się otworzy ukazując swoją floralną stronę.
Arran 18 Pure By Nature zabutelkowano w charakterystyczną, smukłą, wysoką butelkę z centralnie umiejscowioną etykietą. Na etykiecie zawarte zostały podstawowe informacje – nazwa destylarni oraz wiek whisky wraz z zawartością alkoholu. Całość utrzymana w jasno kremowych barwach z akcentami złota. Nad etykietą wyraźne przetłoczenie ukazujące parę orłów – to odwołanie do czasu budowy destylarni. Butelka zapakowana jest w tubę utrzymaną w podobnej kolorystyce.
To pierwsza pełnoletnia whisky z gorzelni Arran, która szeroko pojawiła się na rynku. Mówi się, że whisky im starsza tym lepsza, a 18 lat to już spory kawałek czasu. Czy to powiedzenie sprawdzi się w tym wypadku? Naszym zdaniem zdecydowanie tak. To piękny, złożony, bardzo owocowy trunek. W dodatku ograniczony jedynie do 9000 butelek.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |