Gorzelnia Auchentoshan chociaż oficjalną licencję na produkcję whisky uzyskała w roku 1823, już od 1817 zajmowała się wyrobem tego złocistego trunku. Mieści się w niezwykle malowniczej okolicy wzgórza Old Kilpatrick Hills w hrabstwie Dunbartonshire, a więc w regionie Lowlands. Prawdopodobnie stąd też przyjęła nazwę „auchentoshan”, która w języku gaelickim oznacza „polny zakątek”. Jej założycielem był inżynier John Bulloch Thorne, który pozostał jej właścicielem do roku 1878. Od tamtego czasu gorzelnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, a w 1941 zaliczyła nawet 20-letnią przerwę w produkcji whisky spowodowaną II Wojną Światową, podczas której w ataku bombowym destylarnia została poważnie uszkodzona, a magazyn zupełnie zniszczony. Ponownie została otwarta w 1960 roku przez firmę J & R Tennent, lecz dopiero po roku 1969, kiedy weszła w posiadanie Eddiego Cairnsa zaczęła odnosić prawdziwe sukcesy. Eddie był właścicielem sieci hotelarskiej i restauracyjnej i dzięki temu wyprodukowane w Auchentoshan whisky trafiło do restauracji i dało się poznać szerszemu gronu miłośników złocistego trunku. Pod kierownictwem Eddiego gorzelnia rozpoczęła produkcję whisky single malt i tym samym stała się pierwszym producentem tego typu whisky w regionie Lowlands. Po roku 1980 firma jeszcze dwukrotnie zmieniła właściciela, aż w końcu w roku 1994 weszła w posiadanie obecnego zarządcy, firmy Suntory. Nowy właściciel nie oszczędza na inwestycjach i reklamie w markę Auchentoshan, dzięki czemu jest ona najbardziej rozpoznawalnym producentem whisky z Lowlands.
Auchentoshan jest jedną z najbardziej delikatnych whisky tworzonych w Szkocji i dzięki temu zyskała rozpoznawalność na szerokim rynku alkoholi mocnych. Właśnie z tego powodu gorzelnicy przykładają ogrom pracy do tego, by każda część procesu powstawania alkoholu skupiona była na wydobyciu najdelikatniejszego smaku i aromatu.
Przede wszystkim w destylarni marki nie znajdziecie torfowanego, charakterystycznie intensywnego, słodu. Auchentoshan wykorzystuje do produkcji jedynie słód nietorfowany, a do tego jedynie delikatnie wypalany, by utrzymać jego naturalną delikatność. Równie ważny, o ile nie najważniejszy, jest fakt iż każda kropla stworzonego zacieru jest trzykrotnie destylowana. Aż potrójnie wydestylowany alkohol pozbawiony jest „zanieczyszczeń” i tym samym odkrywa swój najgładszy cytrusowo-floralny charakter. Na sam koniec destylat zamknięty w beczkach nie potrzebuje równie dużo czasu na leżakowanie, co w innych regionach Szkocji, a zawdzięcza to wyjątkowo łagodnemu klimatowi Lowlands.
18-letnia whisky od Auchentoshan debiutowała na rynku w 2008 roku wraz z pojawieniem się nowych butelek i etykiet marki i od tamtej pory pozostaje w podstawowej ofercie firmy. Potrójnie destylowana i dojrzewająca przez ponad 18 lat w dębowych beczkach po Bourbonie whisky to elegancki, świeży i wyrafinowany single malt z Lowlands.
Kolor: miedziano-złoty;
Nos: delikatny; świeży liść tytoniu, karmelizowany brązowy cukier, zielona herbata, migdały, imbir, wanilia, trawa cytrynowa;
Smak: delikatny i świeży; białe kwiaty, słodki jęczmień, zielone jabłko, orzechy, skórka cytryny, miód, winogrona, toffi, płatki śniadaniowe, dąb;
Finisz: długi i trwały; rodzynki, gałka muszkatołowa, kwiaty, wanilia, słód jęczmienny, melasa;
Ta 18-letnia whisky o unikalnym jak na szkockie trunki charakterze powinna być smakowana w wersji saute, najlepiej w kieliszku dedykowanym profesjonalnej degustacji. Taki kieliszek o pękatej czasy zwężającej się ku górze pomaga uwolnić aromaty i skupić je tuż pod krawędzią szkła, tak byś mógł poznać je wszystkie. Jej delikatny smak i gładka konsystencja nie wymaga dodatkowej oprawy ani tym bardziej lodu, ciesz się nią więc tak, jak została stworzona.
Wraz z tą butelką został przedstawiony nowy design butelki i etykiety marki Auchentoshan. Nowy styl prezentuje nowoczesność, innowacyjność i powiązanie z miastem Glasgow, z którym od początków działalności pozostaje w głębokim kontakcie i które zawsze było dla marki wielką inspiracją. Stąd też wykorzystane zostały ciemne kolory i proste wzory.
Butelka ma prosty, delikatnie zaokrąglony kształt i wykonana jest z jasnego szkła. Ozdobiono ją dużym tłoczeniem u dołu, które przedstawia nazwę marki. W środkowej części butelki umieszczono wąską etykietę w kolorach ciemnego grafitu i granatu z białą czcionką oraz zdobieniami, ramkami i detalami, w kolorze intensywnej błyszczącej miedzi. Na etykiecie znajdują się nazwa producenta oraz nazwa whisky i kilka informacji na jej temat. Pod nią znajduje się jeszcze mniejsza etykieta o grafitowym tle z informacją iż whisky została wydana w kolekcji o nazwie „A”. Dodatkowym zdobieniem jest grafitowy prosty kaptur obleczony na szyjce, który okala logotyp marki.
Butelka chowana jest w prostokątnym pudełku o eleganckim designie odpowiadającym etykiecie. Tło w kolorze jasnego grafitu zdobi kilka elementów. Pierwszym od góry jest logotyp marki złożony z trzech alembików i tekstu „każda kropla jest potrójnie destylowana” oraz daty 1823 – wszystko prócz białego napisu jest w kolorze miedzi. W środkowej części znajduje się prostokątna ramka o ciemniejszym tle z nazwą producenta i nazwą whisky na granatowym tle. Ramka otoczona jest miedzianym wąskim paskiem. U dołu dodano jeszcze informację o kolekcji „A”. Z boku pudełka umieszczono ciekawe rysunki przedstawiające jabłko, wanilię i orzechy, czyli aromaty, których można spodziewać się w trunku oraz informacje o jego właściwościach.
Pomimo iż jest to szkocka, 18-letnia whisky, to z powodzeniem zyska uznanie zarówno doświadczonych koneserów, jak i osoby dopiero rozpoczynające przygodę z alkoholem mocnym. Znawcy docenią jej unikalny charakter, tak różny od innych szkockich producentów, a laicy pokochają ją za delikatność i subtelność.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | AUCHENTOSHAN |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 78 |