Kolejna odsłona kolaboracji przedsiębiorstwa Hunter Laing ze szkocką destylarnią, tym razem z Dufftown. 18-letni single malt reprezentujący serię The Old Malt Cask – linię, której destylaty posiadają określenie wieku i butelkowane są z mocą 50% - zaprezentowany został w 2014 roku, a umieszczony w beczce w 1995 roku. Prawie dwie dekady maturacji sprawiły, że whisky emanuje masą kremowego, słodowego smaku, któremu towarzyszą nuty dojrzałych owoców, toffi, mięty i cynamonu. Trunek wyszedł w ograniczonej ilości 589 butelek.
Gorzelnia Dufftown położona jest w dolinie Spey. Tylko 3% whisky produkowanej przez destylarnię jest sprzedawane jako single malt, a zdecydowana większość alkoholu jest wykorzystywana jako składnik mieszanki Arthur Bell & Sons Ltd. 18-letni trunek z serii The Old Malt Cask to najstarsza whisky, jaka powstaje w zakładzie. Miasto Dufftown ma największą koncentrację gorzelni na świecie, jest domem dla destylarni taki jak Mortlach, Glenfiddich czy Balvenie. Ze względu na wysoką zdolność produkcyjną Dufftown jest jednym z najpotężniejszych miast w branży whisky. Destylarnia Dufftown zostało założone przez Dufftown-Glenlivet Company w 1895 roku. W 1897 roku, zaledwie rok po rozpoczęciu produkcji, Mackenzie & Company przejęła gorzelnię i zarządzała miejscem przez następne czterdzieści lat. Na początku XX wieku, Arthur Bell and Sons kupił destylarnię. Odpowiadając na wzrost popytu, Bell's podwoił liczbę alembików używanych w zakładzie z dwóch do czterech w 1974 roku i dodał dwa dodatkowe destylatory w 1979 roku. W 1985 roku United Distillers, obecnie należące do Diageo, największego szkockiego dostawcy whisky single malt, przejęło gorzelnię.
Tworząc linię The Old Malt Cask, Hunter Laing – firma Stewarta Lainga i jego synowów Andrew i Scotta – postanowiła wejść we współpracę z docenianymi na rynku szkockimi gorzelniami. Tak powstała cała niezwykle zróżnicowana seria single maltów o niewielkim nakładzie. Każda z butelek jest niezwykle cenna i rzadka oraz reprezentuje styl destylarni, z której pochodzi.
Przez lata miasto Dufftown było domem dla sześciu gorzelni. Fakt ten spowodował konflikt o źródło wody Jock’s Well. Destylarnia Mortlach była wielokrotnie łapana na próbie zmiany kierunku źródła w taki sposób, aby dostarczało surowiec do gorzelni.
Dufftown przez lata wielokrotnie zwiększała wydajność. Rozbudowy sprawiły, że produkcja destylarni doszła do poziomu 5,8 mln litrów rocznie. Zakład posiada kadź zacierną o pojemności trzystu ton, co czyni go jednym z największych w całej Szkocji. Single malt, będący wynikiem kolaboracji z Hunter Laing, powstaje na bazie słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Dufftown wykorzystywał własny torfowy słód od momentu rozpoczęcia produkcji do 1968 roku. Obecnie destylarnia pozyskuje słód ze słodowni należących do Diageo.
Dziś Dufftown pracuje na trzech alembikach o pojemności 13 100 litrów i trzech alembikach spirytusowych o pojemności 15 300 litrów. Maszyny mają charakterystyczny kształt gruszki, z szeroką kulistą pokrywą i stopniowo zwężającą się szyjką. To w nich zachodzi destylacja, czyli proces oczyszczający ciecz i klarujący destylat. Po wszystkich etapach płyn ląduje w beczkach dostarczanych przez Hunter Laing i dojrzewa w nich przez 18 lat, zanim zostanie zabutelkowany.
Kolejna odsłona serii The Old Malt Cask, tym razem w postaci 18-latka pełnego rozgrzewających, owocowych i waniliowych smaków, przybranych nutami toffi i pieprznej mięty.
Barwa: przejrzyste złoto;
Aromat: miękki, rozgrzewający, soczyście owocowy, słodka wanilia z toffi, jabłko i kakao;
Smak: kremowy, słodycz wanilii, obecny anyż i mięta pieprzowa;
Finisz: długi, ostry, cynamon i morele;
Szkocka single malt whisky dodaje koktajlom ciepła, miodowych nut i dymnej złożoności. Może również zastępować inne rodzaje whisky w koktajlach, takie jak bourbon czy żytnia, dodając ciekawej głębi smaku. Trunek z Dufftown proponujemy wykorzystać w drinku przewrotnie zwanym Scotch Collins, będącym odpowiednikiem popularnej mieszanki z ginem, znanej jako Tom Collins. To orzeźwiający napój idealny na cieplejszą pogodę wiosną lub latem. W shakerze połącz sok z cytryny, syrop cukrowy i szkocką whisky. Dodaj lód i wstrząśnij, a następnie przecedź do szklanki wypełnionej lodem, dopełnij wodą i udekoruj plasterkiem cytryny. Orzeźwienie gwarantowane.
I tym razem kolejny wypust serii The Old Malt Cask nie odbiega od reszty pozycji z linii. Butelka jest standardowo wysoka i zgrabna, ubrana w beżową i zieloną etykietę. Na etykiecie klasycznie umieszczono rok rozpoczęcia maturacji i zabutelkowania trunku. Obecna jest również informacja o wieku oraz emblemat marki, czyli głowa złotego lwa. Trunek sprzedawany jest w sześciokątnej tubie o takim samym designie i kolorystyce.
Cała wyjątkowa seria, będąca wynikiem współpracy Hunter Laing z wieloma gorzelniami będzie ciekawą gratką dla fanów szkockiej whisky single malt. Wypust pochodzący z destylarni Dufftown szczególnie przypadnie do gustu fanom owocowych smaków i zaskakującej pikanterii. Trunek może być pity na czysto, a także w drinku. Sprawdzi się podczas spokojnego wieczoru spędzonego w domu, a także na kolacji w większej grupie znajomych. Wysoka zawartość alkoholu (50%) jest świetnie maskowana przez zbalansowane smaki i aromaty, zawarte w whisky. Pośpiesz się, a jedna z 589 butelek może być Twoja!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD MALT CASK |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |