BALBLAIR 2003 VINTAGE 46% 0,7L

KukunawaOfertaBALBLAIRSzkocjaSingle Malt
zdjęcie produktu BALBLAIR 2003 VINTAGE 46% 0,7L 0

cena: 569.99 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDBALBLAIR
VOL%46
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEHigher expectations

Dlaczego warto kupić whisky Balblair 2003 Vintage?

  1. W Balblair rocznie produkuje się około 1,8 miliona litrów destylatu
  2. Edycja Vintage Collection debiutowała w 2007 roku
  3. Świetna, lekka, nieskomplikowana, świeże, soczyste owoce, dojrzałe cytrusy, miód, kwiaty i pikantne przyprawy
  4. Leżakowana przez 12 lat w klasycznych beczkach po Bourbonie typu second fill
  5. Nie barwiona i nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
  6. Limitowana, ograniczona do rocznika destylacji, świetna na inwestycję
  7. Brązowy medal na World Whiskies Awards w 2014 roku

10-letnia whisky z nutami trawy i miodu

Balblair jest jedną ze szkockich destylarni, które wypuszczają swoje single malty jako roczniki, a nie jako wypusty z deklaracją wieku lub bez jego określenia. Tym razem mamy do czynienia z 10-latkiem, destylowanym w roku 2003, a butelkowanym w 2013. Single malt leżakował w beczkach po amerykańskim bourbonie oraz w beczkach po sherry. Przed butelkowaniem z mocą 46% nie był poddawany filtracji na zimno i koloryzowany sztucznymi barwnikami. Pod jasno-złotą barwą kryje się bogactwo orzeźwiających, trawiastych i owocowych smaków, które spaja miodowa słodycz.

Destylarnia Balblair została założona w 1790 roku przez Johna Rossa, ale nieoficjalne wzmianki o destylacji pochodzą już z 1749 roku. Gorzelnia należała do rodziny Rossów od trzech pokoleń, a firma przeszła z dziadka na ojca i syna. W momencie otwarcia linii kolejowej w pobliżu destylarni zakład miał okazję się rozwinąć. Trunek zaczął być sprzedawany na tereny Anglii i do innych krajów. W latach 1894 i 1895 destylarnię poddano renowacji, a całe wyposażenie zastąpiono najnowszą technologią. W czasach, kiedy przedsiębiorstwem zarządzał Alexander Cowan, gorzelnia została przeniesiona bliżej trakcji kolejowej, w celu uzyskania dostępu do pociągów wiozących węgiel i jęczmień. W trudnych gospodarczo czasach wojny destylarnia została zamknięta. W 1948 roku Robert James Cumming przejął interes i ponownie wyprodukował whisky. Obecnie destylarnia należy do Inver House Distillers.

Single malt z Highlands, niezwykle różnorodnego regionu whisky

Charakter destylarni Balblair najlepiej opisać jako bardzo owocowy i słodki. Często łączy się ją ze świeżością i smakiem trawy lub siana. W rozległym regionie Highlands, gdzie mieści się gorzelnia, występuje prawdopodobnie największa różnorodność smaków w całej Szkocji - od słodowych, po bardziej miękkie i finezyjne, owocowe i słodkie. Od lżejszych whisky po słone nadmorskie słody, Highlands oferuje szkocką whisky dla każdego podniebienia. Destylarnia Balblair w ciągu jednego roku jest w stanie wyprodukować ponad 1,4 miliona litrów whisky. Woda wykorzystywana w procesach produkcji pochodzi ze źródła Allt Dearg.

Surowe zasady produkcji szkockiej whisky

Dzięki specyficznej budowie alembików, w których odbywa się proces destylacji, wypusty marki Balblair nabierają charakterystycznych, gładkich i owocowych smaków. Etap ten poprzedza jeszcze fermentacja, podczas której wytwarzany jest alkohol. Kiedy whisky jest gotowa, ląduje w wyselekcjonowanych beczkach. 10-latek leżakuje dekadę w miksie beczek po sherry i beczek po bourbonie z amerykańskiego, białego dębu. Przypomnijmy, że regulacje dotyczące szkockiej whisky, nakazują aby trunek odpoczywał przez okres co najmniej 3 lat, zanim zostanie zabutelkowany z najniższą możliwą mocą 40% alkoholu. Pozycja szkockiej destylarni została poddana butelkowaniu przy mocy 46%. Co więcej, aby szkocka whisky mogła być tak nazywaną, cała jej produkcja powinna odbywać się na terenach Szkocji.

Finezyjne połączenie kwiatów, owoców i pikanterii

10-letni wypust destylarni Balblair łączy w sobie delikatne akcenty świeżych kwiatów, ściętej trawy, siana i orzeźwiających cytrusów. Finisz zaskakuje pikantnym charakterem.

Barwa: jasne złoto;

Aromat: delikatne kwiaty, cytryna, siano, sok z pomarańczy, miód lipowy;

Smak: owoce w miodzie, nuta tytoniu i pieprz, gruszka i cytrusy, niezwykle świeży i orzeźwiający;

Finisz: pikantny, długi;

Jak degustować ekskluzywną whisky?

Balblair 2003 to produkt ekskluzywny z wyższej półki. Warto zachować go na specjalną okazję i dokładnie przemyśleć sposób degustacji. Klasyczna droga do raczenia się wyjątkowym alkoholem obejmuje picie go bez dodatków lub z odrobiną wody. Parę kropli krystalicznie czystej wody sprawi, że kwiatowe i owocowe nuty będą bardziej wyczuwalne dla podniebienia. Istotny jest również odpowiedni dobór szklanki. Każda single malt whisky dobrze smakuje w klasycznej niskiej szklance zwanej tumbler, jednak jeżeli jesteś w posiadaniu specjalistycznego kieliszka do degustacji – tym lepiej!

Florystyczne akcenty na obłej butelce

10-letni wypust z destylarni w Highlands jawi się niezwykle interesująco. Mocno obła i pękata butelka ma przezroczyste szkło, a uwagę przyciąga wytłoczony na nim kwiatowy motyw. Czarna etykieta jest niewielka i delikatna – białymi i pomarańczowymi napisami o prostej czcionce informuje o zawartości butelki o niedługiej szyjce, zakończonej szerokim korkiem. Single malt pakowany jest w prostokątne pudełko, na którym jawi się widok na skaliste góry regionu Highlands.

Single malt uznany zarówno przez specjalistów, jak i amatorów

Wyjątkowy single malt Balblair 2003 zdobył trzykrotnie brązowy medal w 2014 roku w konkursach World Whiskies Awards, International Spirits Challenge i International Wine & Spirit Competition. To był wyjątkowy czas dla tej niezwykłej whisky – została doceniona przez krytyków rok po premierze. Nie musiała długo czekać na uznanie specjalistów i amatorów. 10-letni single malt skradł serca i podniebienia wielu smakoszy szkockiej z Highlands. To odpowiednia pozycja na prezent dla kogoś wyjątkowego. Wypustem od Balblair Distillery warto obdarować również siebie samego.

Podobne whisky

zdjęcie produktu BALBLAIR 1999 VINTAGE 46% 0,7L GB EDITION 2BALBLAIR 1999 VINTAGE 46% 0,7L GB EDITION 2BALBLAIR | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera990.00 zł |
zdjęcie produktu BALBLAIR 1990 VINTAGE 46% 0,7LBALBLAIR 1990 VINTAGE 46% 0,7LBALBLAIR | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera1390.00 zł |
zdjęcie produktu BALBLAIR 18Y 46% 0,7LBALBLAIR 18Y 46% 0,7LBALBLAIR | 18Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations579.99 zł |
zdjęcie produktu BALBLAIR 15Y 46% 0,7LBALBLAIR 15Y 46% 0,7LBALBLAIR | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations339.00 zł |
zdjęcie produktu BALBLAIR 25Y 46% 0,7LBALBLAIR 25Y 46% 0,7LBALBLAIR | 25Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Na prezent1980.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY 12Y 40% 0,7L GBGLEN MORAY | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent109.90 zł |
zdjęcie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent159.00 zł |
zdjęcie produktu HANKEY BANNISTER 21Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER 21Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER | 21Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent449.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL 12Y 50% 0,7LBLACK BULL | 12Y | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent186.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG | 57.1 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe | Cask Strenght434.00 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14Y 46% 0,7NEWGLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14Y 46% 0,7NEWGLENMORANGIE | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent269.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas