Dlaczego warto kupić whisky Balblair 2003 Vintage?
- W Balblair rocznie produkuje się około 1,8 miliona litrów destylatu
- Edycja Vintage Collection debiutowała w 2007 roku
- Świetna, lekka, nieskomplikowana, świeże, soczyste owoce, dojrzałe cytrusy, miód, kwiaty i pikantne przyprawy
- Leżakowana przez 12 lat w klasycznych beczkach po Bourbonie typu second fill
- Nie barwiona i nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Limitowana, ograniczona do rocznika destylacji, świetna na inwestycję
- Brązowy medal na World Whiskies Awards w 2014 roku
Balblair jest jedną ze szkockich destylarni, które wypuszczają swoje single malty jako roczniki, a nie jako wypusty z deklaracją wieku lub bez jego określenia. Tym razem mamy do czynienia z 10-latkiem, destylowanym w roku 2003, a butelkowanym w 2013. Single malt leżakował w beczkach po amerykańskim bourbonie oraz w beczkach po sherry. Przed butelkowaniem z mocą 46% nie był poddawany filtracji na zimno i koloryzowany sztucznymi barwnikami. Pod jasno-złotą barwą kryje się bogactwo orzeźwiających, trawiastych i owocowych smaków, które spaja miodowa słodycz.
Destylarnia Balblair została założona w 1790 roku przez Johna Rossa, ale nieoficjalne wzmianki o destylacji pochodzą już z 1749 roku. Gorzelnia należała do rodziny Rossów od trzech pokoleń, a firma przeszła z dziadka na ojca i syna. W momencie otwarcia linii kolejowej w pobliżu destylarni zakład miał okazję się rozwinąć. Trunek zaczął być sprzedawany na tereny Anglii i do innych krajów. W latach 1894 i 1895 destylarnię poddano renowacji, a całe wyposażenie zastąpiono najnowszą technologią. W czasach, kiedy przedsiębiorstwem zarządzał Alexander Cowan, gorzelnia została przeniesiona bliżej trakcji kolejowej, w celu uzyskania dostępu do pociągów wiozących węgiel i jęczmień. W trudnych gospodarczo czasach wojny destylarnia została zamknięta. W 1948 roku Robert James Cumming przejął interes i ponownie wyprodukował whisky. Obecnie destylarnia należy do Inver House Distillers.
Charakter destylarni Balblair najlepiej opisać jako bardzo owocowy i słodki. Często łączy się ją ze świeżością i smakiem trawy lub siana. W rozległym regionie Highlands, gdzie mieści się gorzelnia, występuje prawdopodobnie największa różnorodność smaków w całej Szkocji - od słodowych, po bardziej miękkie i finezyjne, owocowe i słodkie. Od lżejszych whisky po słone nadmorskie słody, Highlands oferuje szkocką whisky dla każdego podniebienia. Destylarnia Balblair w ciągu jednego roku jest w stanie wyprodukować ponad 1,4 miliona litrów whisky. Woda wykorzystywana w procesach produkcji pochodzi ze źródła Allt Dearg.
Dzięki specyficznej budowie alembików, w których odbywa się proces destylacji, wypusty marki Balblair nabierają charakterystycznych, gładkich i owocowych smaków. Etap ten poprzedza jeszcze fermentacja, podczas której wytwarzany jest alkohol. Kiedy whisky jest gotowa, ląduje w wyselekcjonowanych beczkach. 10-latek leżakuje dekadę w miksie beczek po sherry i beczek po bourbonie z amerykańskiego, białego dębu. Przypomnijmy, że regulacje dotyczące szkockiej whisky, nakazują aby trunek odpoczywał przez okres co najmniej 3 lat, zanim zostanie zabutelkowany z najniższą możliwą mocą 40% alkoholu. Pozycja szkockiej destylarni została poddana butelkowaniu przy mocy 46%. Co więcej, aby szkocka whisky mogła być tak nazywaną, cała jej produkcja powinna odbywać się na terenach Szkocji.
10-letni wypust destylarni Balblair łączy w sobie delikatne akcenty świeżych kwiatów, ściętej trawy, siana i orzeźwiających cytrusów. Finisz zaskakuje pikantnym charakterem.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: delikatne kwiaty, cytryna, siano, sok z pomarańczy, miód lipowy;
Smak: owoce w miodzie, nuta tytoniu i pieprz, gruszka i cytrusy, niezwykle świeży i orzeźwiający;
Finisz: pikantny, długi;
Balblair 2003 to produkt ekskluzywny z wyższej półki. Warto zachować go na specjalną okazję i dokładnie przemyśleć sposób degustacji. Klasyczna droga do raczenia się wyjątkowym alkoholem obejmuje picie go bez dodatków lub z odrobiną wody. Parę kropli krystalicznie czystej wody sprawi, że kwiatowe i owocowe nuty będą bardziej wyczuwalne dla podniebienia. Istotny jest również odpowiedni dobór szklanki. Każda single malt whisky dobrze smakuje w klasycznej niskiej szklance zwanej tumbler, jednak jeżeli jesteś w posiadaniu specjalistycznego kieliszka do degustacji – tym lepiej!
10-letni wypust z destylarni w Highlands jawi się niezwykle interesująco. Mocno obła i pękata butelka ma przezroczyste szkło, a uwagę przyciąga wytłoczony na nim kwiatowy motyw. Czarna etykieta jest niewielka i delikatna – białymi i pomarańczowymi napisami o prostej czcionce informuje o zawartości butelki o niedługiej szyjce, zakończonej szerokim korkiem. Single malt pakowany jest w prostokątne pudełko, na którym jawi się widok na skaliste góry regionu Highlands.
Wyjątkowy single malt Balblair 2003 zdobył trzykrotnie brązowy medal w 2014 roku w konkursach World Whiskies Awards, International Spirits Challenge i International Wine & Spirit Competition. To był wyjątkowy czas dla tej niezwykłej whisky – została doceniona przez krytyków rok po premierze. Nie musiała długo czekać na uznanie specjalistów i amatorów. 10-letni single malt skradł serca i podniebienia wielu smakoszy szkockiej z Highlands. To odpowiednia pozycja na prezent dla kogoś wyjątkowego. Wypustem od Balblair Distillery warto obdarować również siebie samego.
Balblair Trzech synów, pół mili i Piktowie
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Balblair Distillery |
Marka | BALBLAIR |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon second fill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Jim Murray | 89 |