Dlaczego warto kupić whisky Knappogue Castle Twin Wood 14 years old?
- Knappogue Castle, choć jest nazwą trudną do wymówienia, oznacza coś pięknego – „Wzgórze pocałunku”
- Debiutowała w 2012 roku
- Bogata, gładka, mnóstwo owoców (jabłka, morele, mango, banan, marakuja, ananas, melon, brzoskwinia), sporo toffi, wanilii, orzechów, mlecznej czekolady, kawy, dębu, pieprzu i tymianku
- Stworzona z destylatów (3-krotna destylacja) pochodzących z nieujawnionej gorzelni irlandzkiej leżakowanych co najmniej 14 lat w beczkach po bourbonie i finiszowanych po sherry Oloroso
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Świetna z towarzyszeniem deski wykwintnych serów
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2019 roku
Oto bogatszy i bardziej złożony single malt, niż standardowy dwunastoletni Knappogue. Irlandzka whisky z linii Knappogue Castle, dojrzewająca przez 14 lat w połączeniu dębowych beczek po bourbonie i beczek po Sherry jest wyraźnie owocowa i nieinwazyjnie słodka. Zabutelkowana z mocą 46% była wielokrotnie nagradzana, między innymi srebrnym medalem w 2019 roku w konkursie International Wine & Spirit Competition. Trunek nie jest filtrowany na zimno.
Historia whisky Knappogue rozpoczęła się w latach 60. XX wieku, kiedy irlandzki biznesmen Mark Andrews i jego żona architektka natknęli się na stary zamek w hrabstwie Clare, zbudowany po raz przez klan MacNamara w 1467 roku. Byli tak zachwyceni, że kupili obiekt w 1966 roku i postanowili o przywróceniu mu dawnej świetności. Po drodze pan Andrews zajął się swoim drugim zainteresowaniem, czyli irlandzką whisky. Zaczął kupować beczki po raz pierwszy napełnione w późnych latach czterdziestych i wczesnych pięćdziesiątych XX wieku, butelkując je i oznaczając nazwą Knappogue Castle, dla przyjemności swoich przyjaciół i rodziny. Nietypowa firma obecnie prezentuje szeroki wybór whisky single cask i small batch, pochodzących z Cooley Distillery, a ostatnio z Bushmills Distillery.
14-latek kontynuuje tradycję zapoczątkowaną przez Andrews ponad pół wieku temu. Jako irlandzki single malt, jest wytwarzana wyłącznie z nieobrobionego, słodowanego jęczmienia przed potrójną destylacją zarówno w destylatorach garnkowych, jak i kolumnowych.
Gładki i aromatyczny, 14-letni Knappogue Castle jest produkowany z czystej irlandzkiej wody źródlanej i słodowanego jęczmienia. „Słodowany” oznacza, że jęczmień wykiełkował, a następnie jego wzrost został zatrzymany przez ciepło. Słód jęczmienny, znany z produkcji wyjątkowo gładkiej whisky, jest następnie suszony w piecach bez użycia torfu. Proces ten pozwala uzyskać wyraźny, czysty smak słodowanego jęczmienia bez wędzenia. Wysuszony słód jest mielony i mieszany z gorącą wodą w celu ekstrakcji cukrów, co nazywane jest zacieraniem.
W procesie fermentacji do wytworu dodawane są drożdże, które przekształcają cukry w alkohol. Następnie płyn destylowany jest w miedzianych alembikach w kształcie cebuli. Alkohol jest następnie umieszczany w beczkach z dębu po amerykańskim bourbonie, przechowywanych później w stosunkowo stałej temperaturze. Po 14 latach ekspert pobiera próbki i wybiera beczki o najwyższej jakości i wyraźnym profilu smakowym, które mają być opatrzone etykietą Knappogue Castle. Whisky jest następnie dostosowywana czystą irlandzką wodą do pożądanego poziomu alkoholu, a następnie poddawana butelkowaniu. Delikatny proces destylacji wraz z wilgotnym i umiarkowanym klimatem Irlandii, daje charakterystyczny smak irlandzkiego single malta.
Złocisty płyn charakteryzują szczególnie owocowe nuty, wzbogacone o słodkie akordy i elementy przypraw. Finisz zaskakuje długością i cytrusowym wykończeniem.
Barwa: jasno-złota;
Aromat: owocowy sad, winorośl, miód, lukrowana słodycz, słód, ciasto, maślane toffi, cukierki cytrusowe i odrobina przypraw;
Smak: owoce, toffi, słodowo-słodki, orzechy, mandarynka i przyprawy;
Finisz: dość długi, dębowy, przyprawy, cytrusy;
14-letni single malt z Irlandii może być serwowany na wiele sposobów. Najpopularniejszą formą podania będzie ta bez dodatków. Nic wówczas nie zaburzy prawdziwego smaku ukrytego pod złotą barwą cieczy. Wkomponowanie do trunku paru kropli wody zdecydowanie wzmocni owocowe smaki i wydobędzie dodatkowe nuty przypraw i słodyczy. Raczysz się whisky w ciepły dzień? Dodaj parę kostek lodu!
Etykieta trunku zyskała niebiesko-zielone barwy i została podzielona na dwie części. Na niebieskim fragmencie widnieje nazwa whisky wytłoczona prostą, lecz widoczną czcionką oraz wizerunek zamku. Zielona część etykiety zawiera historię marki, a także oznaczenie wieku destylatu. Nie mogło zabraknąć również podpisu Master Distillera. Sama forma szkła jest niezwykle zgrabna i smukła. 14-letni Knappogue Castle prezentuje się zachęcająco.
Cała linia trunków Knappogue Castle przedstawia wysoki poziom gorzelnictwa. 14-latek z serii wyróżnia się na tle braci wysokim stopniem owocowych nut i miłą dla podniebienia słodyczą. Nagradzany trunek przypadnie do gustu wielbicielom delikatnych wrażeń smakowych i aromatycznych. Sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi, szalonej imprezy czy wieczoru z książką. Każda okazja jest dobra do spróbowania irlandzkiego singla malta!
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | KNAPPOGUE |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |