Dlaczego warto kupić whisky Aberlour 14 years old Double Cask?
- Źródłem wody do produkcji whisky w gorzelni Aberlour jest przepływająca nieopodal rzeka Burn of Aberlour
- Debiutowała w 2020 roku
- Gładka, wyważona, krągła, nuty dżemu z porzeczek i jeżyn, karmelu, toffi, czekolady mlecznej, wiśni, wanilii, dębu, a także kawy, miodu, krówek, pomarańczy, mięty, dębu, goździka i kardamonu
- Stworzona z destylatów starzonych przez 14 lat i pochodzących z beczek po Bourbonie (first fill) i sherry Oloroso
- Znakomita whisky na chłodne wieczory
- Złoty medal na International Spirits Challenge w 2020 roku
Przed Wami 14-letni single malt z destylarni Aberlour, dojrzewający w kombinacji beczek po sherry Oloroso i beczek z amerykańskiego dębu z pierwszego napełnienia. Rezultatem przemyślanie opracowanej formuły są aromaty goździków, kardamonu, toffi, mlecznej czekolady i skórki pomarańczowej w nosie, uzupełnione nutami czarnych wiśni, kawy mokka i świeżej mięty. Dram butelkowany z mocą 40% alkoholu zachęca butelką o nietypowej formie.
Destylarnia Aberlour znajduje się u zbiegu rzek Lour i Spey w Strathspey. Aberlour w języku gaelickim oznacza „usta gadającego ognia”. Wierząc, że woda z pobliskich, górskich źródeł ma moc uzdrawiania, druidzi starożytnych Celtów prawdopodobnie jako pierwsi użyli jej do destylacji alkoholu. W 1879 James Fleming, handlarz zbożem, postanowił założyć gorzelnię. Fleming odkrył, że woda z rzeki dzięki swojej podróży przez granitowe skały, jest wyjątkowo czysta i miękka, wręcz idealna do produkcji whisky. Śmiały modernista, nie szczędził wydatków na budowę destylarni i osobiście nadzorował każdy szczegół jej projektu i budowy, tworząc coś, co niedługo zostanie okrzyknięte „wzorcową gorzelnią”. W 1898 roku pożar strawił znaczną część destylarni Aberlour i jej zapasów whisky. Destylarnia została odbudowana pod okiem Charlesa Doiga – czołowego wówczas szkockiego eksperta gorzelni whisky. Podczas gdy wyposażenie destylarni uległo nieuniknionym zmianom w ciągu ostatniego stulecia, zaangażowanie Aberlour w tradycyjne rzemiosło i wysokiej jakości whisky single malt pozostało niezmienione.
Whisky single malt jest wytwarzany wyłącznie ze szkockiego jęczmienia, który jest słodowany przez około siedem dni, a następnie suszony bez użycia torfu. Po wysuszeniu jęczmień jest mielony i tłuczony z wodą czerpaną ze studni św. Drostana. Studnia ta od ponad wieku jest źródłem wody w gorzelni. Została nazwana na cześć misjonarza, który użył wody ze studni do chrztu okolicznych mieszkańców w 580 roku. Po zmiażdżeniu jęczmienia jest on fermentowany, a następnie dwukrotnie destylowany w miedzianych aparatach destylacyjnych Aberlour. Destylatory mają szerokie podstawy i są wyposażone w długie szyjki, które wychwytują tylko najczystsze opary podczas destylacji. 14-letni słód dojrzewa w mieszance beczek po sherry Oloroso oraz beczek z dębu amerykańskiego.
14-letni single malt z destylarni Aberlour dużo czerpie z maturacji w beczkach po sherry. Odpowiadają one za obecność owocowych akcentów oraz nut przypraw.
Kolor: zachód słońca;
Nos: przyprawy, goździki, czekolada i skórka pomarańczy;
Smak: nuty wiśni, kawy, świeżej mięty i kardamonu;
Finisz: długi, nuty przypraw i miodowej słodyczy;
Single malt można pić prawie ze wszystkim. Jednak ogólnie przyjęta mądrość (nie przez wszystkich akceptowana) jest taka, że dobry single malt w temperaturze pokojowej najlepiej smakuje z dodatkiem wody. Mówi się, że ten proces uwalnia aromaty wydzielane przez słód i uwalnia inne smaki, które nie są wyczuwalne, gdy pije się go na czysto. Dodanie lodu natomiast praktycznie eliminuje zapachy i niektóre smaki – wystrzegajmy się więc tej praktyki.
Butelka Aberlour ma nietypowy kształt – jest niesamowicie obła i pękata, ma też krótką szyjkę. W centrum butelki wytłoczono nazwę marki oraz rok rozpoczęcia destylacji. Poniżej znajdziemy niewielką etykietę o kremowym kolorze, która poinformuje nas o wszystkich najważniejszych cechach tego dramu. Single malta zakupimy w granatowej tubie głoszącej z dumą, że produkt w całości został wyprodukowany na terenie Szkocji.
14-letnia whisky o barwie zachodzącego słońca prezentuje klasyczne smaki słodyczy i owoców płynące prosto z beczek po sherry, a także wyjątkową kremowość osiągalną dzięki beczkom z dębu. Idealny trunek do degustacji w gronie przyjaciół, z którymi dobrze będzie podyskutować później o wrażeniach!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry Oloroso |
Opakowanie | Tuba |