14-latek pochodzący z trzeciej partii dębowych beczek, destylowany w szkockiej gorzelni Inchgower, jest jednym z elementów ciekawej serii rozlewni That Boutique-y Whisky Company, opatrzonej graficznymi etykietami. Jasno-złoty dram o mocy 50,5% alkoholu swoją premierę miał w czerwcu 2018 roku. Whisky ze Speyside z kozami na etykiecie zachwyci Was aromatami maślanego ciasta, kremowego dębu i odrobiny skórki z cytryny.
Inchgower został zbudowany w 1871 roku przez Alexander Wilson & Company w celu zastąpienia destylarni Tochineal. Produkcja whisky rozpoczęła się w tym samym roku i była kontynuowana z powodzeniem, aż firma zaczęła napotykać trudności i ostatecznie musiała zostać zlikwidowana w 1936 roku. Rada Miasta Inchgower kupiła destylarnię i sprzedała ją firmie Arthur Bell & Sons, która przeprowadziła szereg modernizacji Inchgower, w tym zwiększenie liczby destylatorów z dwóch do czterech oraz podwojenie poziomu wydajności. W 1985 roku firma Arthur Bell & Sons została przejęta przez Guinnessa, który następnie został połączony z United Distillers and Vintners w 1987 roku. Diageo, gigant przemysłu whisky, ostatecznie kupił Guinnessa, tym samym nabywając Inchgower. W 2006 roku Diageo zamknął Inchgower na rok, aby rozpocząć gruntowny remont. W miarę jak destylarnia wkroczyła w XXI wiek, wciąż rośnie w siłę i wchodzi w coraz to ciekawsze współprace.
Oficjalne butelki z destylarni Inchgower w Speyside są bardzo nieliczne, co czyni je niezwykle cennym dodatkiem do każdej kolekcji. Wśród niezależnych butelek istnieje duża różnorodność wieku i rocznika, co jeszcze bardziej utrudnia proces wyboru jednej butelki. Rozlewnia That Boutique-y Whisky Company przychodzi z pomocem i oferuje whisky, która niejednego smakosza zwabi swoją graficzną etykietą. Jednym z powodów niewielkiej ilości oficjalnych butelek z destylarni Inchgower jest to, że zdecydowana większość produkowanego w zakładzie single malta jest wykorzystywana do blendowania. Tylko 1% spirytusu destylowanego w gorzelni jest faktycznie trafia do butelek whisky słodowej.
14-letni single malt z destylarni Inchgower zachwyca soczystymi akcentami cytrusów i melona na finiszu. Tu i tam odczujemy przyjemne fale maślanych ciastek i kremowego dębu.
Barwa: jasne złoto z refleksami;
Aromat: ciasto maślane, skórka z cytryny;
Smak: dębowy, soczysta pomarańcza i herbatniki;
Finisz: nuty świeżego melona i solonego karmelu;
Ten przejrzysty, cytrusowo-maślany single malt świetnie smakuje na wiele sposobów. Jedną z opcji degustacji jest raczenie się whisky bez dodatków – i taka forma będzie najlepsza na początek, podczas pierwszego kontaktu z dramem. Później warto dodać do whisky dwie krople wody o pokojowej temperaturze, aby jeszcze bardziej otworzyć wachlarz smakowy i aromatyczny 14-latka. Do degustacji szczególnie mocno rekomendujemy kieliszek do białego wina lub niską szklankę typy tumbler.
Każda z whisky z kolekcji That Boutique-y Whisky Company otrzymała ciekawą etykietę, nawiązującą swoją grafiką do smaczków z historii lub lokalizacji gorzelni. Etykieta 14-latka prezentuje widok na Speyside i turystów fotografujących kozę. Ten doskonały single malt ma na etykiecie kozę, która wygląda jak dorosły samiec kozy kiko. Koniec z obserwacją ptaków, teraz pora na obserwacje kóz!
Oto kolejna, ciekawa whisky, będąca częścią niezwykłego projektu That Boutique-y Whisky Company. Tym razem na paletę trafił 14-letni single malt z destylarni Inchgower, który jest idealnym słodem dla wielbicieli kremowej słodyczy i soczystych, owocowych elementów. Trzeba przyznać, że to świetna współpraca!
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.5L |