Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin 15 Port Cask Finish 46% 0.7 L?
- Już w 1906 roku, w 9 lat po otwarciu, Tomatin po raz pierwszy musiała zaprzestać produkcji (wskutek kryzysu wywołanego przez tzw. The Pattison Crush)
- Debiutowała w 2014 roku
- Miękka, gładka, słodka, pełna nut czerwonych owoców, letniego kompotu, dżemu, toffi, miodu, orzechów, migdałów, wanilii, dębu i białego pieprzu
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 14 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i finiszowanych w beczkach po słodkim Tawny Port (beczki typu Pipe – około 650 litrów)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Wielokrotnie nagradzana, w tym m. in. złotym medalem na World WhiskiesAwards w 2016 roku
14-letnia propozycja destylarni Tomatin to szkocki single malt z rejonu Highland, który swój debiut miał w 2014 roku. Destylaty whisky dojrzewają w klasycznych, dębowych beczkach po bourbonie, a następnie przez rok finiszują w beczkach po porto, które nadają trunkowi winną słodycz. Bogate, ale zbalansowane aromaty czerwonych jagód, słodkiego miodu i bogatego toffi przekształcają się na podniebieniu w lekkie owoce i orzechy oraz trwałe zakończenie gładkiej sałatki owocowej. Trunek nie jest filtrowany na zimno i podlega butelkowaniu, kiedy osiąga 43% mocy alkoholu. Stanowi niezwykle finezyjne, eleganckie dopełnienie podstawowej oferty marki. Tomatin był wielokrotnie nagradzany złotymi i srebrnymi medalami w konkurach takich jak World Spirits Competition w różnych latach.
Destylarnia Tomatin mieści się w miejscowości o tej samej nazwie, a whisky jej produkcji jest klasyfikowana jako pochodząca z rejonu Highland. Uważa się, że wytwarzanie trunków w tych rejonach miało miejsce już w XVI wieku, jednak pierwsza oficjalna gorzelnia powstawała dopiero w 1897 roku za sprawą trzech mężczyzn: Johna MacDougalla, Johna MacLeisha i Alexandra Allana. Firma zbankrutowała w 1906 r. i została ponownie otwarta przez nowych właścicieli w 1909 r. W 1986 r. destylarnia została przejęta przez japoński konglomerat Takara Shuzo i przemianowana na Tomatin Distillery Co Ltd. W międzyczasie zakład produkował najwięcej whisky na świecie – 12,5 miliona litrów rocznie. Była to głównie whisky typu blended, wykorzystywana w takich mieszankach jak Antiquary, Talisman, J&B, Chivas Regal czy Johnnie Walker. Destylarnia od niedawna stara się umocnić swoją pozycję producenta single maltów i poszerza swój podstawowy asortyment o kolejne pozycje czysto słodowe.
Do powstania głównej bazy szkockiego single malta, czyli zacieru, niezbędny jest jęczmień. Obróbka ziaren obejmuje kolejno ich namoczenie, wysuszenie, zmielenie oraz zatarcie w kadziach z ciepłą wodą. Niezwykle istotna jest jakość wody używana podczas różnych etapów produkcji, co często determinuje lokalizację szkockich gorzelni w sąsiedztwie zbiornika z krystaliczną wodą zdatną do picia. Tak też było w przypadku zakładu Tomatin.
Po przygotowaniu i wystudzeniu zacieru dochodzi do połączenia go z drożdżami w procesie fermentacji. Wówczas drożdże, żywiąc się cukrami, wytwarzają z nich jednocześnie alkohol o niedużej mocy. Kolejny krok, czyli podwójna destylacja, wydziela odpowiednią warstwę cieczy, która poddawana jest kolejnym etapom produkcji. Do 1985 roku destylarnia Tomatin korzystała tylko z dwóch miedzianych alembików. W latach 70. ich ilość znacznie wzrosła, co przyczyniło się do zwiększenia produkcji, ostatecznie osiągając 12,5 miliona litrów rocznie. Tomatin był nazywany wówczas największą destylarnią słodową w Szkocji. Część alembików zostało rozebranych od połowy lat osiemdziesiątych, a od 2007 roku zakład wytwarzał już tylko 2,5 miliona litrów w ciągu roku. Proces destylacji kończy się umieszczeniem alkoholu w beczkach. 12-letni Tomatin dojrzewa początkowo w klasycznych beczkach dębowych po bourbonie, a następnie finiszuje rok w beczkach po winie porto. Drewno dębu nadaje cieczy finezyjnego smaku i delikatność, a także waniliowych nut. Beczki po porto, wykorzystywane wcześniej przez około 50 lat do przechowywania portugalskiego wina, wpływają na owocowe charakter alkoholu. W odpowiednim momencie, po zatwierdzeniu smaku przez Master Blendera, trunek jest gotowy na butelkowanie.
Opracowany proces produkcji przemyślanie wpływa na smakowe i aromatyczne walory 14-letniego single malta. Bursztynowy alkohol jest niezwykle owocowy, za co dziękować trzeba beczkom po winie porto; oraz szokująco delikatny – tutaj brawa nalezą się dębowym beczkom po burbonie.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: dość intensywny, nuty czerwonych jagód i winogron, wanilia, dąb i elementy białego pieprzu;
Smak: ciemna czekolada, truskawki, migdały, orzech włoski, biszkoptowe ciasto, śmietanka i drzewo dębu;
Finisz: zaskakująco owocowy;
Niektórzy mówią: jest tylko jeden właściwy sposób na picie whisky single malt. Cóż, to prawda – jeden właściwy sposób, czyli taki, jak lubisz! Tomatin świetnie smakuje czysty, z kroplą wody, na kościach wody lub jako dodatek do koktajli. Trunek sprawdzi się idealnie w połączeniu z tonikiem i cytryną. Dobrą opcją podania single malta będzie zaserwowanie go z zimną herbatą, sokiem jabłkowym i dashem brzoskwiniowego bittersa. 14-letni Tomatin dobrze komponuje się z łososiem i wieloma rodzajami mięsa, serami i deserem!
14-letni Tomatin prezentuje się bardzo elegancko i klasycznie, a forma szkło zachowała standardowy kształt, jak na każdą pozycję marki przystało. Dobrana kolorystyka, czyli przewaga bordo i czerwieni, komponuje się świetnie ze smakami, których pełno w trunku: czekoladą, jagodami czy truskawkami. Emblemat marki przedstawia dwa lwy, czyli symbol Szkocji. Butelka zawiera wszystkie najpotrzebniejsze informacje: wiek, miejsce produkcji, moc, objętość, rok otwarcia gorzelni i typ użytych do maturacji beczek. Trunek sprzedawany jest pudełku, o kolorze ciemnej czekolady – czyżby kolejne nawiązanie do smaków pozycji?
Trunek zainteresuje zarówno fanów single maltów i szkockiej destylarni, jak i początkujących w tych tematach. To świetna opcja na prezent dla nowicjusza w świecie złotych trunków. Elegancka prezentacja produkcji zachwyci z półki barowej niejednego gościa. Tomatin odnosi sukces jako baza pod wiele koktajli, a także świetnie współgra z jedzeniem wszelkiego rodzaju, co sprawia, że to idealny wybór na romantyczną kolację lub posiłek z przyjaciółmi. Spokojne, czekoladowe nuty z elementami czerwonych owoców, przeniosą degustatorów w inny świat – niezwykłej harmonii i spokoju ducha.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 14Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbanie |
Finisz - beczka | porto Tawny |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 92.5 |