FLAMING PIG BLACK CASK 40% 0,7L

zdjęcie produktu FLAMING PIG BLACK CASK 40% 0,7L

cena: 149.90 zł
DOSTĘPNOŚĆ 42 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDFLAMING PIG
VOL%40
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJIrlandia
RODZAJBlended
NA OKAZJEEveryday dram

Dlaczego warto kupić whisky Flaming Pig Black?

  1. Produkowana w Dublinie (dzielnica Liberties) przez Malones Whiskey Company
  2. Nazwa odnosi się do wielkiego pożaru whisky i przypraw (ok. 5 tysięcy beczek) 18.06. 1875 roku, kiedy to płonąca whisky zagrażała życiu mieszkańców, a kwik wystraszonych świń ostrzegł ich przed niebezpieczeństwem
  3. Debiutowała w 2014 roku
  4. Słodko-dębowa z dymnymi akcentami
  5. Stworzona ze zbożowych i słodowych destylatów (wiek od 4 do 10 lat) pochodzących z West Cork Distillers
  6. Finiszowana w beczkach po bourbonie (first fill) po ponownym wypaleniu
  7. Świetna jako alternatywa dla Tennessee Whiskey

Przydymiona irlandzka whisky

Flaming Pig Black Cask to irlandzka whisky, której destylaty single malt i zbożowe dojrzewają od 4 do 10 lat. Trunek ma delikatny charakter, a wytrawny finisz przykuję uwagę nawet największego znawcy tego typu trunków. Miksturę wzbogaca ostry dodatek dymu, obecny dzięki użyciu intensywnie zwęglonych beczek. Podobnie jak niektóre bourbony, whisky czerpie z beczki dymny posmak (stąd „czarna beczka” w nazwie), a nie torfuje słodowanego jęczmienia. Nuty wanilii i orzecha włoskiego na podniebieniu oraz karmelowe, pieprzne i dębowe akcenty w nosie zachwycą swoją wielowymiarowością i finezją. Trunek został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu.

Flaming Pig to pomysł irlandzkich przedsiębiorców Joey'a Shore'a i Flor Prendergast. Z ramienia firmy Malone’s Whiskey Co. wprowadzili na rynek whisky Flaming Pig Black Cask oraz jej siostrę - likierową whisky Flaming Pig Spiced Irish. Whisky jest produkowana w fabryce West Cork Distillers w Skibbereen. Nazwa whisky, Flaming Pig, została zainspirowana wielkim pożarem w 1875 roku, który objął magazyn whisky w dzielnicy Liberties w Dublinie. W tych czasach w tamtej okolicy hodowano ogromne ilości zwierząt, w tym świnie. Legenda głosi, że kiedy pojawił się ogień świnie zaczęły kwiczeć. Mieszkańcy, ostrzeżeni hałasem, wzięli pod pachę swój dobytek i uciekli zabierając po drodze tyle beczek trunku, ile się dało. W hołdzie dla bohaterskich świń narodziła się Flaming Pig.

Jak powstaje zacier whisky Flaming Pig?

Produkcja trunku w pierwszej kolejności wykorzystuje zacier jęczmienny oraz zbożowy. Zacier powstaje poprzez zalanie ziaren wodą na okres paru dni. W tym czasie roślina kiełkuje, a zawarta w niej skrobia rozkłada się na cukry proste i złożone. Później odbywa się suszenie ziarna, które hamuje jego rozrost w odpowiednim momencie. Następnie dochodzi do mielenia i zacierania. Zacieranie polega na umieszczeniu powstałego wytworu w kadziach zaciernych, w celu rozpuszczenia skrobi.

Dojrzewanie w zwęglonych beczkach po bourbonie

Kolejnym krokiem jest fermentacja. Podczas tego etapu zacier łączony jest z drożdżami i umieszczany w kadziach zaciernych, gdzie drożdże zmieniają cukier w alkohol w ciągu około 50 godzin. Później przychodzi pora na destylację, podczas której płyn rozdzielany jest na kilka warstw w alembikach, a tylko pewna jego część wykorzystywana będzie do wytworzenia właściwego trunku. Master Distiller podejmuje decyzję o rozpoczęciu butelkowania. Płyn ląduje w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie z ponownego napełnienia. Destylaty single malt i zbożowe spędzają w beczce od czterech do dziesięciu lat. W czasie tym drewno dębu intensywnie pracuje i nadaje płynowi cudownych właściwości sensorycznych. Beczki te wcześniej są mocno węglone, co również wpływa na finalny smak i aromat irlandzkiej whisky.

Słodka, głęboka whisky o dymnym nutach

Ciekawa propozycja irlandzkiej destylarni oferuje słodkie i dębowe nuty smakowe oraz aromatyczne. Maturacja trunku w zwęglonych beczkach sprawia, że alkohol staje się bardziej wyrazisty i wzbogacony o akordy dymne.

Barwa: ciemno-złota, głęboka

Aromat: słodki, wanilia, karmel i prażony dąb, dym, akordy owocowe, jabłka i brzoskwinie;

Smak: łagodny i miękki, nuty wanilii i orzecha laskowego, dym, szarlotka i brzoskwinie w syropie, na końcu wytrawny;

Finisz: średniej długości, podkreśla nuty pieprzu oraz słodkie i łagodne akcenty w tle;

Z czym najlepiej smakuje Flaming Pig?

Whisky Flaming Pig można serwować na wiele sposób. Dla fanów trunków irlandzkich rekomendujemy testowanie alkoholu bez dodatków, za to w kieliszku do whisky lub szklanicy typu tumbler. Warto również pomyśleć o dodaniu paru kropli wody w celu otworzenia wachlarza smaków i aromatów jeszcze szerzej. Alkohol może być wykorzystywany również w wielu drinkach, nawet tych klasycznych jak Whisky Sour, Mint Julep czy Manhattan.

Butelka z charakterystyczną, łaciatą świnią na etykiecie

Flaming Pig Black Cask jest zamknięta w prostej i wydłużonej butelce. Produkt prezentuje czarno-białą etykietę, na której znajduje się ilustracja łaciatej, biegnącej świni z kilkoma domami z tyłu. Nie mogło zabraknąć daty historycznego pożaru – 18 czerwca 1875 roku. Etykieta informuje o najważniejszych rzeczach, w tym o facie, że trunek jest produkowany w małych partiach.

Utoń w słodyczy Flaming Pig!

Butelka Flaming Pig z pewnością przyciąga uwagę. Ciekawe będzie prezentować się na półce barowe wśród innych trunków – wyróżni ja oryginalna etykieta. Słodki trunek o nutach wanilii, karmelu, pieprzy i palonego dębu, to pozycja zarówno dla fanów ciekawych pozycji, ale też dla tych, którzy dopiero co wkraczają w bogaty świat złotych płynów. To zdecydowanie produkt z historią! Pozwoli spędzić miło jesienny i zimowy wieczór, kiedy za oknem szaleje zawierucha. Rozgrzeje i przeniesie zmysły w perfekcyjnie zbilansowany świat słodyczy i finezji smaków.

Podobne whisky

zdjęcie produktu MIN. HYDE NO.4 6Y RUM FINISH 46% 0,05LMIN. HYDE NO.4 6Y RUM FINISH 46% 0,05LHYDE | 46 | 0.05L | Irlandia | Single Malt25.00 zł |
zdjęcie produktu JAMESON THE DISTILLERS SAFE 43% 0,7LJAMESON THE DISTILLERS SAFE 43% 0,7LJAMESON | 43 | 0.7L | Irlandia | Blended | Everyday dram169.00 zł |
zdjęcie produktu JAMESON BLACK BARREL 40% 0,7LJAMESON BLACK BARREL 40% 0,7LJAMESON | 40 | 0.7L | Irlandia | Blended | Everyday dram135.00 zł |
zdjęcie produktu TYRCONNELL 10Y PORTO IRISH 46% 0,7LTYRCONNELL 10Y PORTO IRISH 46% 0,7LTYRCONNELL | 10Y | 46 | 0.7L | Irlandia | Single Malt | Everyday dram279.00 zł |
zdjęcie produktu KILBEGGAN SINGLE GRAIN 43% 0,7LKILBEGGAN SINGLE GRAIN 43% 0,7LKILBEGGAN | 43 | 0.7L | Irlandia | Single grain | Everyday dram155.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu YELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE | 46.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram250.00 zł |
zdjęcie produktu DAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON | 50 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations295.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations129.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH | 12Y | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane159.90 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH | 47 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations229.00 zł |

Opinie

MateuszR 2020-12-02
"Ciekawa owocowa irlandzka whisky"

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas