Dlaczego warto kupić whisky Flaming Pig Black?
- Produkowana w Dublinie (dzielnica Liberties) przez Malones Whiskey Company
- Nazwa odnosi się do wielkiego pożaru whisky i przypraw (ok. 5 tysięcy beczek) 18.06. 1875 roku, kiedy to płonąca whisky zagrażała życiu mieszkańców, a kwik wystraszonych świń ostrzegł ich przed niebezpieczeństwem
- Debiutowała w 2014 roku
- Słodko-dębowa z dymnymi akcentami
- Stworzona ze zbożowych i słodowych destylatów (wiek od 4 do 10 lat) pochodzących z West Cork Distillers
- Finiszowana w beczkach po bourbonie (first fill) po ponownym wypaleniu
- Świetna jako alternatywa dla Tennessee Whiskey
Flaming Pig Black Cask to irlandzka whisky, której destylaty single malt i zbożowe dojrzewają od 4 do 10 lat. Trunek ma delikatny charakter, a wytrawny finisz przykuję uwagę nawet największego znawcy tego typu trunków. Miksturę wzbogaca ostry dodatek dymu, obecny dzięki użyciu intensywnie zwęglonych beczek. Podobnie jak niektóre bourbony, whisky czerpie z beczki dymny posmak (stąd „czarna beczka” w nazwie), a nie torfuje słodowanego jęczmienia. Nuty wanilii i orzecha włoskiego na podniebieniu oraz karmelowe, pieprzne i dębowe akcenty w nosie zachwycą swoją wielowymiarowością i finezją. Trunek został zabutelkowany z mocą 40% alkoholu.
Flaming Pig to pomysł irlandzkich przedsiębiorców Joey'a Shore'a i Flor Prendergast. Z ramienia firmy Malone’s Whiskey Co. wprowadzili na rynek whisky Flaming Pig Black Cask oraz jej siostrę - likierową whisky Flaming Pig Spiced Irish. Whisky jest produkowana w fabryce West Cork Distillers w Skibbereen. Nazwa whisky, Flaming Pig, została zainspirowana wielkim pożarem w 1875 roku, który objął magazyn whisky w dzielnicy Liberties w Dublinie. W tych czasach w tamtej okolicy hodowano ogromne ilości zwierząt, w tym świnie. Legenda głosi, że kiedy pojawił się ogień świnie zaczęły kwiczeć. Mieszkańcy, ostrzeżeni hałasem, wzięli pod pachę swój dobytek i uciekli zabierając po drodze tyle beczek trunku, ile się dało. W hołdzie dla bohaterskich świń narodziła się Flaming Pig.
Produkcja trunku w pierwszej kolejności wykorzystuje zacier jęczmienny oraz zbożowy. Zacier powstaje poprzez zalanie ziaren wodą na okres paru dni. W tym czasie roślina kiełkuje, a zawarta w niej skrobia rozkłada się na cukry proste i złożone. Później odbywa się suszenie ziarna, które hamuje jego rozrost w odpowiednim momencie. Następnie dochodzi do mielenia i zacierania. Zacieranie polega na umieszczeniu powstałego wytworu w kadziach zaciernych, w celu rozpuszczenia skrobi.
Kolejnym krokiem jest fermentacja. Podczas tego etapu zacier łączony jest z drożdżami i umieszczany w kadziach zaciernych, gdzie drożdże zmieniają cukier w alkohol w ciągu około 50 godzin. Później przychodzi pora na destylację, podczas której płyn rozdzielany jest na kilka warstw w alembikach, a tylko pewna jego część wykorzystywana będzie do wytworzenia właściwego trunku. Master Distiller podejmuje decyzję o rozpoczęciu butelkowania. Płyn ląduje w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie z ponownego napełnienia. Destylaty single malt i zbożowe spędzają w beczce od czterech do dziesięciu lat. W czasie tym drewno dębu intensywnie pracuje i nadaje płynowi cudownych właściwości sensorycznych. Beczki te wcześniej są mocno węglone, co również wpływa na finalny smak i aromat irlandzkiej whisky.
Ciekawa propozycja irlandzkiej destylarni oferuje słodkie i dębowe nuty smakowe oraz aromatyczne. Maturacja trunku w zwęglonych beczkach sprawia, że alkohol staje się bardziej wyrazisty i wzbogacony o akordy dymne.
Barwa: ciemno-złota, głęboka
Aromat: słodki, wanilia, karmel i prażony dąb, dym, akordy owocowe, jabłka i brzoskwinie;
Smak: łagodny i miękki, nuty wanilii i orzecha laskowego, dym, szarlotka i brzoskwinie w syropie, na końcu wytrawny;
Finisz: średniej długości, podkreśla nuty pieprzu oraz słodkie i łagodne akcenty w tle;
Whisky Flaming Pig można serwować na wiele sposób. Dla fanów trunków irlandzkich rekomendujemy testowanie alkoholu bez dodatków, za to w kieliszku do whisky lub szklanicy typu tumbler. Warto również pomyśleć o dodaniu paru kropli wody w celu otworzenia wachlarza smaków i aromatów jeszcze szerzej. Alkohol może być wykorzystywany również w wielu drinkach, nawet tych klasycznych jak Whisky Sour, Mint Julep czy Manhattan.
Flaming Pig Black Cask jest zamknięta w prostej i wydłużonej butelce. Produkt prezentuje czarno-białą etykietę, na której znajduje się ilustracja łaciatej, biegnącej świni z kilkoma domami z tyłu. Nie mogło zabraknąć daty historycznego pożaru – 18 czerwca 1875 roku. Etykieta informuje o najważniejszych rzeczach, w tym o facie, że trunek jest produkowany w małych partiach.
Butelka Flaming Pig z pewnością przyciąga uwagę. Ciekawe będzie prezentować się na półce barowe wśród innych trunków – wyróżni ja oryginalna etykieta. Słodki trunek o nutach wanilii, karmelu, pieprzy i palonego dębu, to pozycja zarówno dla fanów ciekawych pozycji, ale też dla tych, którzy dopiero co wkraczają w bogaty świat złotych płynów. To zdecydowanie produkt z historią! Pozwoli spędzić miło jesienny i zimowy wieczór, kiedy za oknem szaleje zawierucha. Rozgrzeje i przeniesie zmysły w perfekcyjnie zbilansowany świat słodyczy i finezji smaków.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | FLAMING PIG |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |