Doceniony wieloma złotymi medali w konkursach International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition czy International Spirits Challenge, 16-letni single malt Aberfeldy jest godnym reprezentantem regionu Highlands. Wyrażenie finiszuje w beczkach po sherry Oloroso, które nadają whisky dekadenckich nut ciemnej czekolady, akcentów ciasta piernikowego i rodzynek. Bursztynowy dram, zabutelkowany z mocą 46% alkoholu, czeka w pękatej butli z czarno-złocistą etykietą.
Historia Aberfeldy jest bezpośrednio związana z marką John Dewar & Sons. Destylarnia została założona w 1896 roku przez Johna Dewara, wnuka założyciela destylarni Dewar. Destylarnia Aberfeldy rozpoczęła produkcję whisky na potrzeby blendów Dewar, ale także dla White Label. Dzisiejsza produkcja nadal w dużej mierze jest przeznaczona na ten cel. Dopiero w 1991 roku pojawiła się niezależna, 12-letnia wersja single malt. Nowoczesną historię Aberfeldy napisała firma Bacardi, która przejęła zakład od Diageo. Marka zorientowana na rum sporo zainwestowała w rozwój zakładu.
Miejscem wybranym na powstanie destylarni przez Johna Dewara był istniejący już wcześniej browar, położony zaledwie kilka kilometrów od miejsca jego urodzenia, ale przede wszystkim blisko linii kolejowej, co znacznie usprawniało transport produktów. Destylarnia Aberfeldy położona jest w sercu gór Grampian i jest jedną z niewielu zakładów na terenach południowego regionu Highlands. Oryginalna architektura gorzelni była świadkiem ewolucji destylacji słodu od etapu rzemieślniczego w gospodarstwie do etapu przemysłowego. Budynki zostały celowo zbudowane w formie dużego rzędu – w budynkach na jednym końcu przechowywano jęczmień, a na drugim beczki. Destylarnia kupuje słód od firmy Glenesk Maltings.
Soczysty i słodki 16-latek przekonał do siebie wielu słodkimi akcentami korzennych przypraw, rodzynek, karmelu i miodu. Na finiszu możecie spodziewać się akcentów kremowego dębu i pikantnego imbiru.
Barwa: głęboki, ciemny bursztyn;
Aromat: ciasto korzenne, rodzynki, ciemna czekolada i jabłka w karmelu;
Smak: ciasto cynamonowe, karmel i suszone owoce, miód;
Finisz: lekko imbirowy, nuty dębu i skóry;
Degustacja whisky to wydarzenie, które można odbyć w gronie przyjaciół lub w pojedynkę. Chociaż na początku możesz czuć się trochę zagubiony wśród ogromu smaków i aromatów, z każdą degustacją zdobywasz coraz bardziej osobistą wiedzę na temat whisky, a tym samym trenujesz swoje podniebienie i nos. Czego potrzeba, aby skosztować whisky single malt? Teoretycznie trzech rzeczy: whisky, szklanki i pasji do degustacji. Jeśli chodzi o szklanki, zalecane są specjalne szklanki do degustacji, na przykład kieliszek Glencairn. Zostały one zaprojektowane tak, aby wydobyć z whisky jak najwięcej, aby pokazać wszystkie jej aromaty i smaki. Dzięki charakterystycznemu kształtowi tego kieliszka zawartość whisky odparowuje szybciej, a aromat koncentruje się w wąskiej górnej części.
Pękata butelka o wyraziście obłym kształcie, wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła, ma krótszą szyjkę, zwieńczoną drewnianym korkiem. Na tafli szkła wytłoczono nazwę destylarni. Na froncie znajdziemy czarną etykietę ze złocistymi elementami – widzimy elementy ozdobne, takie jak beczka, czy tło imintujące ceglaną scianę. 16-letek czeka w obszernej, czarno-złotej tubie.
Wielokrotność złocistych medali tylko potwierdza wysoką jakość tej wspaniałej whisky. 16-letni single malt zabiera w podróż przez krainę sensorycznych wrażeń. Degustacja tego trunku może być naprawdę niezapomianym wrażeniem. To idealny prezent dla wielbiciela whisky słodowej – świetnie smakuje i doskonale zaprezentuje się na barowej półce obok innych alkoholi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Aberfeldy Distillery |
Marka | ABERFELDY |
Właściciel | Bacardi |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański biały |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |