Dlaczego warto kupi膰 whisky Tomintoul 16 years old?
- Od 2000 roku gorzelni膮 Tomintoul zarz膮dza znana i ceniona na 艣wiecie firma Angus Dundee Distillers PLC.
- Debiutowa艂a w 2003 roku
- Niezwykle subtelna, a zarazem pe艂na i g艂臋boka, pe艂nia s艂odkich akcent贸w (mi贸d, lody waniliowe, nugat, cr猫me brulee, sklep ze s艂odyczami, kr贸wki, mleczne cukierki), do tego cytrusy, orzechy, migda艂y, s艂odka kawa, herbatniki i herbata, jab艂ka, gruszki, ciasto z cynamonem i d膮b
- Stworzona przez Master Distillera Roberta Flemminga z co najmniej 16-letnich destylat贸w pochodz膮cych ze specjalnie wyselekcjonowanych beczek po Bourbonie
- 艢wietna whisky na specjalne okazje, doskonale podkre艣li szczeg贸lne uroczysto艣ci
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. zwyci臋stwem w swojej kategorii na World Whiskies Awards w 2021 roku
- Jim Murray w swojej bibli whisky oceni艂 Tomintoul 16 years old na 94.5
Wielokrotnie nagradzany szkocki single malt z destylarni Tomintoul, butelkowany z moc膮 40% alkoholu, to elegancka i aromatyczna whisky kt贸ra nie powsta艂aby, gdyby nie zaanga偶owanie gorzelnika Roberta Fleminga. Destylaty tej pozycji dojrzewaj膮 w wyselekcjonowanych d臋bowych beczkach po bourbonie i nie podlegaj膮 filtracji na zimno. Pozbawione s膮 r贸wnie偶 sztucznych barwnik贸w, a sw贸j g艂臋boki kolor zawdzi臋czaj膮 drewnie beczek. 16-latek obfituje w ciep艂e nuty s艂odyczy, orzech贸w i j臋czmienia.
Obecnie marka Tomintoul nale偶y do przedsi臋biorstwa Angus Dundee Distillers, kt贸remu zawdzi臋cza ujednolicenie kolekcji i 艣wietne kierowanie wizerunkiem. Gorzelnia powsta艂a w 1964 roku w regionie Speyside - jednym z pi臋ciu obszar贸w w Szkocji, na kt贸rych wytwarzana jest whisky. Speyside to 50 r贸偶nych destylarni na niewielkich obszarze. Typowe s艂ody tego regionu s膮 delikatne i mocno kwiatowe.
Wiele szkockich i irlandzkich destylarni powstawa艂o w s膮siedztwie 藕r贸d艂a czystej wody. Zak艂ad Tomintoul-Glenlivet r贸wnie偶 wybudowano w pobli偶u 藕r贸d艂a Ballantruan. Gorzelnia wykorzystuje wod臋 przy wielu etapach produkcji.
Single malt, czyli whisky s艂odowa, wytwarzana jest jedynie z j臋czmienia. Ziarno j臋czmienia podlega obr贸bce poprzez namaczanie, suszenie, mielenie oraz zacieranie w specjalnych kadziach zaciernych. Wynikiem tych poszczeg贸lnych krok贸w jest powstanie zacieru s艂odowego.
Kolejnym etapem produkcji jest fermentacja, podczas kt贸rej wytw贸r 艂膮czony jest z dro偶d偶ami. 呕ywe dro偶d偶e 偶ywi膮 si臋 cukrami i wytwarzaj膮 z nich alkohol o mocy 8-9%. W tym momencie ciecz bardziej przypomina piwo, ni偶 whisky. Wszystko zmienia si臋, kiedy przychodzi pora na destylacj臋. Odbywa si臋 ona w miedzianych alembikach i ma podw贸jny wymiar. W tym etapie moc alkoholu wzrasta, a ciecz zostaje oczyszczona. Przygotowany destylat trafia na 16 lat do d臋bowych beczek po ameryka艅skim bourbonie. Drewno d臋bu nieustannie pracuje i wp艂ywa na smaki i aromaty whisky wewn膮trz. Nad wszystkim czuwa niezast膮piony Robert Fleming.
16-latek to otulaj膮cy s艂odycz膮 single malt. Oferuje nuty przyjemniej, mlecznej kr贸wki, elementy skoszonej trawy, a tak偶e akordy j臋czmienia i orzech贸w. Finisz jest do艣膰 d艂ugi i dominuj膮 w nich migda艂y.
Barwa: bursztyn;
Aromat: 艣rednio intensywny, nuty 艣ci臋tej trawy i siana, ziemia, kr贸wka mleczna;
Smak: kawa z mlekiem, grzanki z mas艂em, migda艂y i orzechy w艂oskie;
Finisz: d艂ugi, pe艂ny migda艂owego smaku i element贸w j臋czmienia;
Tomintoul mo偶e by膰 pity na czysto, z dodatkiem wody lub lodu. Najlepsze koktajle z tym wyj膮tkowym single maltem to takie, kt贸re mo偶na zrobi膰 samemu w domu i nie wymagaj膮 specjalistycznych umiej臋tno艣ci barma艅skich. 16-latek 艣wietnie smakuje w po艂膮czeniu z sokiem jab艂kowym, lodem i paroma listkami mi臋ty. Taka orze藕wiaj膮ca kombinacja zapewni och艂odzenie w ciep艂y, letni wiecz贸r. A mo偶e co艣 bardziej rozgrzewaj膮cego? Wymieszaj miark臋 whisky z miodem, syropem malinowym, gor膮c膮 herbat膮, lask膮 cynamonu, go藕dzikami i plastrami pomara艅czy. Idealna propozycja na zimniejszy dzie艅, kt贸ra otuli tak, jak ciep艂y koc.
I tym razem wypust od Tomintoul umieszczono w wysokiej, lekko profilowanej butelce z bezbarwnym szk艂em. Be偶ow膮 etykiet臋 zdominowa艂y z艂ote i niebieskie elementy. Na drugiej, granatowej etykiecie umieszczonej poni偶ej, znajduje si臋 dok艂adny opis single malta. 16-latek sprzedawany jest w tubie z pi臋knym widokiem na Speyside - na g贸ry i rzek臋. Linia okre艣lonych wiekiem single malt whisky od Tomintoul zyska艂a sp贸jno艣膰 designu, kiedy marka trafi艂a w r臋ce Angus Dundee Distillers.
16-latek jest laureatem z艂otych medali w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2019 i 2020 roku. Wypust ze Speyside zdoby艂 r贸wnie偶 z艂oto w International Wine & Spirit Competition w 2019 roku oraz srebro w tym samym konkursie w 2014 roku. Zaj膮艂 r贸wnie偶 drugie miejsce w konkursie International Spirits Challenge w 2014 roku. Ten wyj膮tkowy single malt zosta艂 doceniony przez krytyk贸w z bran偶y. Czy r贸wnie偶 i Tobie podniebienie skradnie ta delikatna whisky? Sprawd藕 sam.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | TOMINTOUL |
W艂a艣ciciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawarto艣膰 alkoholu | 40 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | d膮b ameryka艅ski po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Jim Murray | 94.5 |