Dlaczego warto kupić whisky Tomintoul 16 years old 1 litr?
- Od 2000 roku gorzelnią Tomintoul zarządza znana i ceniona na świecie firma Angus Dundee Distillers PLC.
- Debiutowała w 2003 roku
- Niezwykle subtelna, a zarazem pełna i głęboka, pełnia słodkich akcentów (miód, lody waniliowe, nugat, crème brulee, sklep ze słodyczami, krówki, mleczne cukierki), do tego cytrusy, orzechy, migdały, słodka kawa, herbatniki i herbata, jabłka, gruszki, ciasto z cynamonem i dąb
- Stworzona przez Master Distillera Roberta Flemminga z co najmniej 16-letnich destylatów pochodzących ze specjalnie wyselekcjonowanych beczek po Bourbonie
- Świetna whisky na specjalne okazje, doskonale podkreśli szczególne uroczystości
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. zwycięstwem w swojej kategorii na World Whiskies Awards w 2021 roku
- Jim Murray w swojej bibli whisky ocenił Tomintoul 16 years old na 94.5
Butelkowany z najniższą dopuszczaną przez szkockie regulacje mocą 40% alkoholu, szkocki single malt destylarni Tomintoul prezentuje eleganckie i wyrafinowane nuty miodu, orzechów i złocistego jęczmienia. Słód powstał na bazie receptury cenionego gorzelnika marki, Roberta Fleminga. Whisky dojrzewa w dębowych beczkach po bourbonie, nie jest filtrowana na zimno i sztucznie barwiona. Idealna pozycja dla smakoszy stawiających na delikatność i finezję rodem z regionu Speyside. Wytworność i lekkość 16-latka przekona do siebie nawet najbardziej krytyczne podniebienie i z pewnością rozbudzi ochotę na więcej.
Destylarnia Tomintoul jest obecnie zarządzana przez przedsiębiorstwo Angus Dundee Distillers, która z kolei wykupiła gorzelnię od grupy Whyte & Mackay w 2000 roku. Zakład działa od 1964 roku i w swojej ofercie posiada słody w różnym wieku, a także destylaty bez oznaczenia wieku, jednak wyróżniające się sposobami maturacji. Destylarnia znajduje się w jednym ze szkockich regionów produkcji whisky – w Speyside. Tereny to obfitują w największą ilość gorzelni ze wszystkich. Słody ze Speyside są wyjątkowo delikatne, finezyjne, często kwiatowe i owocowe. Jeżeli jesteś fanem lekkich whisky koniecznie sprawdź ten kierunek!
Tomintoul Distillery czerpie wodę z pobliskiego źródła Ballantruan. Krystaliczna woda z naturalnego źródła wykorzystywana jest w wielu krokach produkcji single malt whisky. Złocisty alkohol wytwarzany jest na bazie słodu jęczmiennego. Przygotowanie słodu polega na namoczeniu ziarna, wysuszeniu go, zmieleniu, a następnie zatarciu. Następnie dochodzi do fermentacji razem z drożdżami, które wytwarzają alkohol o mocy około 8% poprzez żywienie się cukrami. W Szkocji stosuje się podwójną destylację w miedzianych alembikach o kształcie cebuli i długich szyjkach. Często finalne walory trunku zależą od budowy destylatora. Później ciecz ląduje w dębowych beczkach po słodkim, amerykańskim bourbonie. To w nich najbardziej klaruje się smak i aromat single malta. Whisky dojrzewa w beczkach przez 16 lat – w tym czasie dębowe drewno nasączone bourbonem sprawia, że ciecz nabiera waniliowej słodyczy, karmelowych akcentów i przejrzystości.
Nad wytwórstwem whisky czuwa wykwalifikowany mistrz gorzelni Robert Fleming. To on decyduje o zakończeniu dojrzewania destylatu oraz rozpoczęciu butelkowania trunku z mocą 40%. Szkockie regulacje wymagają, aby whisky miała co najmniej 40% mocy alkoholu.
Przyjemny, delikatny i słodki – taki właśnie jest wypust marki Tomintoul. Paleta smakowa i aromatyczna podczas degustacji zaoferuje akcenty krówki, świeżej trawy i maślanych tostów.
Barwa: głęboki bursztyn;
Aromat: dość lekki, akcenty trawy z poranną rosą, ziemia, krówka i wanilia;
Smak: kawa z mlekiem, maślany chleb, orzechy, waniliowy pudding i toffi;
Finisz: migdałowy i jęczmienny;
Orzeźwiający Mint Julep na bazie single malta
Wspaniały 16-letni single malt może być degustowany na wiele sposobów – sposób raczenia się whisky zależy tylko i wyłącznie od osobistych preferencji. Nie bój się złamać zasad. Mimo, że klasyczna degustacja obejmuje picie whisky bez dodatków lub z odrobioną wody to równie dobrze możesz wykorzystać alkohol do skomponowania drinka. Trawiasty single malt świetnie smakuje z sokiem jabłkowym i tonikiem. Dobrym rozwiązaniem będzie również wykorzystanie 16-latka jako bazy po koktajl Mint Julep – świetny na upalny dzień.
Kolekcja szkockiej marki została ujednolicona w momencie przejęcia destylarni przez Angus Dundee Distillers. Nowi właściciele postawili na spójny design oparty na smukłej, wysokiej butelce i prostych etykietach w różnych kolorach. Tym razem na froncie etykiety umieszczono beżową etykietę z nazwą pozycji o dużych rozmiarach, a także złotymi i czarnymi napisami. Poniżej widzimy mniejszą, poziomą etykietę z podpisem mistrza gorzelni. Takie same kolory znajdziemy na tubie, w której sprzedawany jest single malt. Na opakowaniu umieszczono też malunek przedstawiający przyrodę Speyside – wartki strumień otoczony skalistymi wzniesieniami.
W 2019 i 2020 roku 16-letni single malt zdobył złote medale w konkursie The Scotch Whisky Masters. Słód ze Speyside zajął również pierwsze miejsce w Wine & Spirit Competition w 2019 roku oraz drugie w tym samym konkursie w 2014 roku. Wspaniale delikatna whisky została doceniona przez krytyków, a teraz przyszła pora na smakoszy i amatorów. Bądź jednym z nich i przekonaj się o mocy wyrafinowania i lekkości.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | TOMINTOUL |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 16Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | tuba |
Jim Murray | 94.5 |