Szkocka whisky zabutelkowana przez firmę Hunter Laing w 2013 roku, dojrzewająca od 1991 roku, czyli 21 lat w dębowych beczkach. Jest trunkiem z niezwykłej serii The Old Malt Cask, która prezentuje rzadkie whisky z różnych gorzelni w Szkocji o mocy 50% alkoholu. Whisky z gorzelni Macduff weszła na rynek w liczbie jedynie 262 butelek. Trunek produkowany bez filtracji na zimno i sztucznych barwników oferuje maślane, owocowe i czekoladowe nuty, które zamyka karmelowo-pieprzny finisz.
Tylko 10% whisky słodowej produkowanej w destylarni Macduff w rejonie Speyside jest wypuszczana jako whisky single malt. Wynika to z faktu, że większość spirytusu destylowanego na miejscu jest używana jako główny składnik mieszanek Dewara. Macduff to jedna z nowszych destylarni w Speyside, założona w 1958 roku przez grupę mężczyzn, w której znalazł się Morty Dyke, George Crawford, James Stirret i Brodie Hepburn. Budowę destylarni zakończono w 1960 roku. W 1965 roku liczba alembików w destylarni wzrosła z dwóch do trzech, a 1967 roku do czterech. W 1972 roku gorzelnię przejął William Lawson. Zarządzał on destylarnią do 1980 roku, kiedy to firma została kupiona przez Martini Rossi. W 1992 roku firma Rossi została zakupiona przez Bacardi, a zarządzanie Macduff przypadło John Dewar & Sons. Spółka zarządza zakładem do dzisiaj.
Destylarnia ma moc produkcyjną 2,4 miliona litrów rocznie i czerpie wodę z lokalnych źródeł.
Macduff używa kombinacji słodu torfowego i nietorfowego, w zależności od celu destylacji spirytusu. Słód używany do produkcji whisky przeznaczonej do sprzedaży jako single malt jest często lekko torfowy, co nadaje płynowi finezyjnego, wędzonego smaku.
Destylarnia posiada dwa alembiki klasyczne i trzy alembiki spirytusowe, co jest bardzo nietypowe dla tego rejonu Szkocji. Jedyną inną destylarnią, która ma taką strukturę produkcji, jest Talisker, położony na wyspie Skye. Każdy destylator ma pojemność 20 000 litrów, a alembiki spirytusowe 12 500 litrów. Wszystkie destylatory mają tradycyjny kształt dla Speyside – są szerokie, z kulistymi pokrywami i wysokimi, stożkowymi szyjkami.
Po procesie fermentacji i destylacji płyn przenoszony jest do beczek. Dębowe beczki dostarcza firma Hunter Laing. Przedsiębiorstwo współpracuje z najlepszymi dostawcami na świecie, w tym z takimi z Hiszpanii. Makra jest niezwykle dumna z beczek, które wykorzystuje i nie ukrywa, że są one świetnej jakości. Po 21 latach leżakowania destylat z Macduff jest butelkowany.
Złocisty, szkocki single malt prezentuje szeroką gamę smakową i aromatyczną, w której zdecydowanie dominują nuty ciastek, karmelu, gruszki, wanilii i pieprzu. Finisz zachwyca akordem świeżego koperku.
Barwa: złota;
Aromat: słodycz gruszek i wanilii, toffi, nuty dębu, pieprzu i anyżu;
Smak: maślane ciasteczka, czekolada, skórka jabłka i pomarańczy, trawa, zioła i dąb;
Finisz: średniej długości, pełen karmelu i wanilii, pieprz i koperek;
Słyszeliście o koktajl Scotch Toddy? To idealna opcja na rozgrzanie w zimowy lub jesienny dzień. 21-latek z destylarni Macduff będzie stanowił idealną bazę w tym drinku. W kubku połącz ze sobą zaparzoną herbatę, miód, sok z cytryny i oczywiście whisky. Wszystko wymieszaj ze sobą, a na koniec dodaj plasterek cytryny. Daj się otulić ciepłem single malta.
A co powiesz na Krwawą Marry po szkocku? Połącz sok z cytryny, sok pomidorowy, szkocką whisky, sos Worcestershire, tabasco, czarny pieprz i sól. W celu wymieszania składników rozlewaj miksturę z kubka do kubka przez parę sekund. Na końcu wlej mieszankę do szklanki typu collins wypełnionej lodem. Koktajl możesz udekorować łodygą selera.
Klasyczna prezentacja wypustu z linii The Old Malt Cask to trunek opakowany w zgrabną butlę z długą szyjką. Na większej, białej etykiecie znajdziemy podpis Master Distillera gorzelni, wiek, rok zabutelkowania oraz rok rozpoczęcia maturacji. Z umieszczonej wyżej zielonej etykiety możemy dowiedzieć się, z jakim typem whisky mamy do czynienia. Standardowo trunek pakowany jest w sześciokątną tubę.
Fani serii The Old Malt Cask mają okazję na zapoznanie się z kolejnym wypustem – tym razem pochodzącym z gorzelni Macduff. Trunek oferuje fuzję słodyczy z owocami, a do tego miłe nuty świeżego koperku i pieprzu. Ciekawym akcentem są ziołowe akordy. Limitowana liczba butelek czyni z whisky tej produkt wyjątkowy, który za chwilę zupełnie może zniknąć z półek. Specjalny trunek dla specjalnego osoby, który warto rozpieczętować podczas specjalnej okazji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD MALT CASK |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 78 |