Dlaczego warto kupić whisky Glengoyne 21 years old?
- Od 2003 roku właścicielem Glengoyne jest firma Ian Macleod Distillers Ltd., która kupiła ją od Edrington Group za 7,2 miliony funtów
- Debiutowała w kwietniu 2007 roku
- Niezwykle bogata i głęboka, mnóstwo sherry, jabłek z cynamonem, ciast z kruszonką, toffi, czerwonych jabłek, suszonych owoców, czekolady oraz lekko pikantnych przypraw i korzeni
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 21 lat w beczkach po sherry Oloroso, z czego większość to beczki z dębu europejskiego typu first fill
- Nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Producent poleca podawać ją do dań z jagnięciną, kozich serów i ciemnej czekolady
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na International Spirits Challenge w 2022 roku
Na granicy regionów Highland oraz Lowland zlokalizowana jest niezwykła destylarnia – Glengoyne. Nazwa destylarni wywodzi się z gaelicich 'Glenguin' lub 'Glen of the Wild Geese', co w wolnym tłumaczeniu oznacza ‘Dolinę Dzikich Gęsi’. Gorzelnia od 2003 roku należy do firmy Ian Macleod Distillers Ltd, do której należą marki Glengoyne Single Malt oraz Langs Blended Whisky. Prezentowana tutaj pozycja to dojrzała, 21-letnia whisky, zabutelkowana z mocą 43%.
Południowo-zachodni skraj regionu Highland (nieopodal miejscowości Strathblane), nieco na północ od Glasgow, w okolicy jeziora Loch Lomond – to tutaj znajduje się opisywana destylarnia. Gorzelnia Glengoyne założona została w 1833 roku, na wzgórzu będącym wygasłym wulkanem – Dumgoyne, przez lokalnego rolnika, George Connella. Ów dżentelmen produkował alkohol w tym miejscu już od ponad 10 lat. Kolebką była farma Burnfoot, od której zaczerpnął nazwę dla nowego ‘przedsiębiorstwa’ – Glenguin of Burnfoot. W 1861 roku nazwę zakładu zmieniono na Glenguin, a następnie, w 1906 roku na Glengoyne. Wtedy też gorzelnia została wykupiona przez firmę Lang Brothers.
Destylarnia jeszcze kilkukrotnie zmieniała właścicieli, by w 2003 zostać zakupioną przez Ian MacLeod Distillers, za kwotę 7,2 miliona funtów. Gorzelnia cieszy się opinią jednej z najpiękniejszych destylarni w Szkocji.
Obecnie Glengoyne to niewielka destylarnia, której moce produkcyjne wynoszą niewiele ponad milion litrów alkoholu w skali roku. Woda do produkcji pochodzi z jeziora Loch Carron. Niegdyś korzystano z potoku Glengoyne Burn, jednak obecnie jest on wykorzystywany jedynie do chłodzenia. Obecnie destylarnia wykorzystuje szkocką odmianę jęczmienia Concerto. W pewnym sensie unikalnym dla destylarni Glengoyne jest brak wykorzystania torfu w produkcji destylatu – słód jęczmienny jest tutaj suszony wyłącznie gorącym powietrzem. Kolejną cechą charakterystyczną whisky z Doliny Dzikich Gęsi jest powolny proces fermentacji, który trwa niemalże 60 godzin. Produkcja odbywa się przy wykorzystaniu 6 tradycyjnych kadzi fermentacyjnych, wykonanych z sosny oregońskiej oraz trzech miedzianych alembików. Sama destylacja jest procesem bardzo powolnym, co pozwala uzyskać bardzo delikatny, owocowy charakter destylatu.
Do zestawienia Glengoyne 21 wykorzystuje się przede wszystkim beczki po sherry, pierwszego napełnienia, wykonane z dębu europejskiego.
To pytanie to kolejna ciekawostka na temat opisywanej gorzelni. Według zwyczajowej kwalifikacji Glengoyne to whisky single malt z regionu Highlands, jednak jej niezwykle łagodny, owocowy charakter jest zdecydowanie bardziej zbliżony do destylatów z rejonu Lowlands. Sprawę odpowiedzi na postawione pytanie komplikuje dodatkowo fakt, iż umowna linia dzieląca dwa wspomniane regiony przebiega dokładnie przez tereny gorzelni...
Kolor: złocisty;
Zapach: świeże, czerwone jabłka, toffi, sherry, rodzynki, maliny. Na drugim planie akcenty słodowo-dębinowe
Smak: bogaty, suszone owoce, miód, melasa, grzaniec świąteczny, cydr jabłkowy, świeżo mielony czarny pieprz, dostojna dębina;
Finisz: długi z aromatem rodzynek, sherry oraz pikantnymi, rozgrzewającymi, nieco wytrawnymi nutami cynamonu;
Designe butelek whisky Glengoyne wielokrotnie ulegał zmianie. Obecnie postawiono na wspólną, spójną oprawę graficzną – charakterystyczne, smukłe butelki o długiej szyjce, na których umieszczono etykietę podzieloną na dwie części. Czarna, okrągła etykieta przedstawia emblemat marki – gęś z szeroko rozpostartymi skrzydłami oraz deklarację wieku. Biała umieszczona poniżej, opisuje bukiet aromatyczno-smakowy trunku. Na butelce znajduje się również podpis managera destylarni. Całość zapakowana jest w eleganckie pudełko – pudełko swoją fakturą i kolorem przypomina złociste kłosy zboża. Pudełko rozkłada się na boki, co jest wyraźnym nawiązaniem do gęsi rozkładającej skrzydła.
21-letnia Glengoyne to whisky niezwykle dostojna, zbalansowana i świetnie skomponowana. To niejako produkt premium tej gorzelni, będący mariażem łagodnego destylatu oraz najlepszej jakości beczek po sherry, w których alkohol leżakował przez długie 21 lat. Czas spędzony w beczce nadał jej cudownych, owocowych nut, z wyjątkowo dłuuuugim finiszem. Serdecznie polecamy! Na koniec dodamy jedynie, że Ta fantastyczna whisky zdobyła podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition 2018.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENGOYNE |
Wiek | 21Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90 |