W 2011 roku destylarnia Macduff wydestylowała whisky, która finalnie stała się częścią wspaniałej kolekcji The Single Malt of Scotland. Destylat spędził dekadę w beczce po sherry typu butt (numer 90003), zanim został zabutelkowany z wysoką mocą 59,2% alkoholu. Jedna z 648 butelek pełna aromatów miodu i migdałów, smaków wiśni i rodzynek oraz cynamonowego finiszu, może być Wasza.
Istnieją różne oświadczenia, co do tego, kiedy destylarnia Macduff została faktycznie założona. Istnieje również historyczna różnica zdań na temat nazewnictwa, ponieważ mówi się, że nazywano ją Glen Deveron we wczesnych latach. Pewne jest, że pierwsza destylacja odbyła się 30 czerwca 1960 roku w destylarni firmy Glen Deveron Distillers Limited. W 1972 roku gorzelnię przejął dostawca William Lawson Distillers Ltd. Kolejnym ważnym kamieniem milowym było przejęcie zakładu przez Martini & Rossi w 1980 roku. Lata 70. i 80. były wyraźnym okresem wielkiej koncentracji na rynkach. W 1992 roku za kolejnym dużym przejęciem MacDuffa stanęła amerykańska grupa Bacardi, która kupiła do swojego portfolio Martini & Rossi.
Destylarnia kilkakrotnie zmieniała nazwę i dlatego wypuszcza swoje butelki pod nazwą „The Deveron”. Oprócz oryginalnych butelek Macduffa istnieje również szereg niezależnych butelek. Współpraca z marką The Single Malt of Scotland pozwoliła zakładowi zaprezentować swoją delikatną stronę. Whisky dojrzewała przez dekadę w jednej beczce po sherry o pojemności 500 litrów, która pod sam koniec procesu została rozlana do limitowanej liczby 648 butelek. Macduff pozyskuje słód ze źródła przemysłowego w Speyside. Destylarnia wykorzystuje kombinację słodów wędzonych i niedymnych, w zależności od przeznaczenia trunku.
10-letni single malt pełen jest owocowych akcentów perfekcyjnie zestawionych z nutami przypraw i dębu.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: orzechy w karmelu, sok z pomarańczy, cynamon i gałka muszkatołowa;
Smak: ziele angielskie, kremowy dąb, wanilia i sherry;
Finisz: suszone owoce, daktyle i orzechy;
Wzmocnij smaki i aromaty 10-latka z destylarni Macduff, dodając do szklanki wypełnionej whisky odrobinę wody niegazowanej o pokojowej temperaturze. Taki niepozorny element znacznie rozwinie wachlarz sensorycznych wrażeń dla naszych zmysłów. Ta ekspresja ma naprawdę dużo do zaoferowania – wystarczy jedynie odpowiednio do niej podejść.
Eleganckie pudełko o czarnej barwie, ze złotymi napisami i otwartą formą kryje prostą, zgrabną butelkę z bezbarwnego szkła, pełną soczystej whisky single malt. Na froncie szkła widnieje biała etykieta z rysunkiem przedstawiającym destylarnię. Poniżej, na mniejszej etykiecie, znajdziecie wszystkie informacje na temat 10-letniego wydania. Wzrok przyciąga nazwa pozycji, ujęta w złocistą, finezyjną czcionkę.
To wydanie prezentuje prawdziwy charakter regionu Speyside wraz z całym jego owocowym klimatem i delikatnością. Dziesięć lat w beczce po sherry zrobiło swoje – ekspresja nabrała również akcentów przypraw. Świetna opcja na początek z whisky określonymi wiekiem. Elegancka butelka pięknie zaprezentuje się na barowej półce.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 59.2 |
Pojemność | 0.7L |