Seria The Laddie szkockiej destylarni Bruichladdich to kolekcja o nietypowym charakterze, biorąc pod uwagę lokalizację gorzelni na wyspie Islay. Klasyczne wyspiarskie słody prezentują surowe, dymne i torfowe nuty, podczas gdy 10-letni single malt w niebieskiej butli oferuje delikatną i finezyjną odsłonę aromatów. Dram został zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Elegancka, wyrazista szkocka z Bruichladdich łączy w sobie owoce cytrusowe i słodycz miodu. W smaku whisky ujawniają się miękkie i drzewne nuty. Z jednej strony pielęgnuje podniebienie piernikiem, bourbonem, rodzynkami i sherry oraz pobudza je kandyzowanymi owocami i gorzkim ciepłem dębu.
„Bruichladdich” z języka gaelickiego oznacza „zatokę plażową”. Destylarnia została założona w 1881 roku na wyspie Islay niedaleko Loch Indaal przez braci Roberta, Williama i Johna Gourlay Harvey. Rodzina Harveyów prowadziła destylarnię do śmierci Williama w 1936 roku. Następnie Bruichladdich często zmieniał właścicieli i był od czasu do czasu zamykany, dopóki niezależny inwestor Murray McDavid nie kupił destylarni w 2000 roku. Nowi właściciele przywrócili gorzelnię do starego wiktoriańskiego stylu i rozpoczęli produkcję. W lipcu 2012 roku Bruichladdich został kupiony przez Rémy Cointreau, który do dziś jest właścicielem destylarni.
Butelki z gorzelni Bruichladdich są niezwykle różnorodne. W asortymencie destylarni znajdziemy standardowe butelki, takie jak The Classic Laddie, wiele wykończeń z winem i sherry, mocno dymne słody, a także kilka eksperymentów. Destylarnia prowadzi obecnie trzy marki: The Laddie, Octomore i Port Charlotte. Istnieje również sporo niezależnych butelek z Bruichladdich.
Marka Bruichladdich przywiązuje dużą wagę do lokalnie produkowanego jęczmienia. Destylarnia sama jednak nie słoduje jęczmienia, a pozyskuje go od dużych firm słodowniczych. Magazyny, w których dojrzewają dramy są całkowicie murowane. W połączeniu z wilgotnym i zimnym klimatem na wyspie Islay oznacza to, że whisky dojrzewa bardzo powoli. Destylacja whisky odbywa się na pięciu destylatorach w kształcie gruszki i o wysokich szyjkach. Rocznie w gorzelni produkuje się około 1,5 miliona litrów czystego alkoholu. Woda wykorzystywana w procesie produkcji pochodzi z pobliskiego jeziora.
10-letni Bruichladdich Laddie, czyli złocista whisky zaklęta w obłej butelce, zachwyca owocową słodyczą i kremowymi akcentami miodu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: słodki, karmelowy, miodowy i owocowy;
Smak: akcenty winogron i soczystej brzoskwini, sułtanki, herbatniki i czarna herbata;
Finisz: słodki, kremowy, średniej długości;
Kolorem serii The Laddie jest błękit. Niebieska, metalowa tuba z białymi napisami, kryje w sobie pękatą butelkę z bezbarwnego szkła. Zza gładkiej tafli wyróżnia się złocisty kolor dramu. Prostokątna etykieta, również w kolorze błękitu nieba, informuje o zawartość obłej butelki. Całość utrzymano w minimalistycznym, eleganckim stylu. Kolekcje destylarni Bruchladdich charakteryzuje spójność, tak też jest i w tym przypadku.
Ten 10-letni single malt nie potrzebuje ulepszeń. Świetnie smakuje degustowany z kieliszka lub niskiej szklanicy o grubym dnie. Najlepiej sprawdzi się na czysto, chociaż dobrym pomysłem będzie również dodanie do whisky dwóch kropli wody, które wysuną na wierzch ukryte głębiej smaki i aromaty. Elastyczna propozycja!
Świetna kolekcja od destylarni Bruchladdich, którą marka udowadnia, że ma sobie za nic sztywne reguły związane z regionalizacją smaków. Wyspa Islay to nie tylko surowe i dymne whisky, a również przyjemne, słodkie i owocowe dramy. 10-latek szkockiej gorzelni prezentuje świeże spojrzenie na wyspiarskie słody. To trunek dosłownie dla każdego i na każdą okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BRUICHLADDICH |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 94.5 |