10-letni single malt jest częścią oryginalnej kolekcji Reserve Cask przedsiębiorstwa Elixir Distillers. Producent nie zdradza, w której z destylarni powstaje bursztynowy trunek. Wiadomo jednak, że mieści się ona w jednym ze szkockich regionów whisky – Speyside. Leżakowanie w zaledwie trzech wyselekcjonowanych dębowych beczkach po sherry przez dekadę sprawiło, że whisky zyskała aromatów karmelizowanych śliwek, waniliowych lodów i rodzynek. Wyjątkowa pozycja została zabutelkowana w 2020 roku z mocą 48% alkoholu i powstała pod okiem specjalisty Olivera Chitona.
W Speyside, położonym wzdłuż rzeki Spey na wschód od Inverness, znajduje się ponad połowa szkockich destylarni. Whisky z tamtych terenów są często pełne owocowych, orzechowych smaków i mają zwykle mniej torfowy charakter niż inne szkockie. Znane destylarnie Speyside to między innymi Balvenie, Glenfiddich, Macallan i Glenlivet.
Produkcja single malt whisky rozpoczyna się w momencie zebrania jęczmienia. Następnie ziarno zostaje namoczone i wysuszone, a później zmielone i zatarte w specjalnych kadziach. Tak wytwarzany jest zacier słodowy, który stanowi bazę każdej whisky tego typu. Suszenie ziarna często odbywa się przy użyciu torfu, który zapewnia wyczuwalny w smaku i aromacie whisky dymny akcent. Słody ze Speyside są jednak pozbawione tego ziemistego elementu.
W niemal każdym etapie produkcji bierze udział woda. Większość gorzelni Szkocji czerpie wodę z naturalnych źródeł mieszczących się w sąsiedztwie zakładu. Surowiec ten musi być zdatny do picia i krystalicznie czysty.
Podczas fermentacji whisky osiąga moc około 8%. Alkohol zaczyna powstawać, kiedy żywe drożdże wejdą w interakcję z cukrami. Krok ten ma miejsce w kadziach fermentacyjnych. Później, podczas podwójnej destylacji, trunek nabiera jeszcze więcej mocy i zostaje oczyszczony. Wreszcie trafia do wyselekcjonowanych dębowych beczek po sherry. Drzewo dębu wpływa na delikatność i strukturę whisky, a w dodatku zapewnia jej waniliowe akcenty. Drewno nasiąknięte sherry natomiast sprawia, że w płynie zaczynają być wyczuwalne akordy śliwek i czerwonych owoców, a także przypraw. Destylat ze Speyside dojrzewa przez dekadę, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 48%. Warto wiedzieć, że wszystkie pozycje kolekcji Reserve Cask są butelkowane z taką samą zawartością alkoholu.
10-letnia single malt whisky prezentuje wszystko to, co najlepsze mają do zaoferowania destylarnie w Speyside. Trunek jest delikatny, lekko słodki i oferuje karmelizowane akcenty owoców.
Barwa: złoto;
Aromat: rodzynki, śliwki, karmel, babeczki z czerwoną porzeczką, goździki;
Smak: gruszka, malina, śliwka w kompocie, lukrecja i miód;
Finisz: delikatny, dość długi z posmakiem wina;
10-latek z tajemniczej gorzelni w Speyside jest na tyle delikatny i przystępny smakowo, że z powodzeniem może zostać wykorzystany w koktajlach alkoholowych. Nie chcesz eksperymentować? Postaw na któryś ze standardowych drinków bazujących na whisky, jak Whisky Sour czy Manhattan. Pamiętaj jednak, że pole do popisu jest ogromne, a trunek dobrze będzie smakował zarówno w tych słodkich, jak i wytrawnych połączeniach. Jeśli jednak stawiasz na klasyczny sposób degustacji, wystarczy, że sięgniesz po niską szklankę o grubym dnie i dodasz do whisky odrobinę wody.
Kolejna odsłona whisky z kolekcji Reserve Cask została ubrana w butelkę z ciemno-brązowego szkła o niedługiej szyjce. Biała etykieta przyciąga wzrok czerwonym lwem stojącym na dwóch tylnych łapach, który opiera się o beczkę pełną alkoholu. Lew to symbol Szkocji. Nazwa serii zyskała finezyjną czcionkę. Na etykiecie znajdziemy wszystko najpotrzebniejsze informacje, łączenie z tym w którym roku odbyła się destylacja i butelkowanie. Nie obyło się również bez podpisu Master Distillera, odpowiedzialnego za całe zamieszanie.
10-latek stanowi perfekcyjną reprezentację swojego regionu. Po słodach Speyside można spodziewać się delikatności i balansu słodyczy z owocami – taki właśnie jest single malt z kolekcji Reserve Cask. Dzięki przystępnemu smakowi przypadnie do gustu każdemu. Zarówno fani szkockiej whisky, jak i amatorzy, którzy ledwo co postawili pierwszy krok w krainie bursztynowego alkoholu, nie będą rozczarowani.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |