10-letnia szkocka whisky single malt prosto z destylarni Macduff wchodzi w skład kolekcji butelkowanej przez rozlewnię That Boutique-y Whisky Company. W serii znajdziecie zróżnicowane wypusty z najlepszych gorzelni, które ozdobione zostały etykietami w formie powieści graficznej. Spójny design pozycji sprawia, że są one rozpoznawalne z daleka. Ta złocista whisky, butelkowana z mocą 52% alkoholu, przynosi akcenty mlecznej czekolady, sułtanek i delikatne aromaty wody morskiej.
Destylarnia MacDuff została założona w 1962 roku, jednak pierwszy spirytus faktycznie wypłynął z ich destylarni 30 czerwca 1960 roku. Jedna z najmłodszych destylarni w Szkocji parokrotnie zmieniała nazwę na Glen Deveron, jednak ostatecznie stanęło na Macduff. Rodzina Duffów była właścicielami terenów, na których dziś mieści się gorzelnia. Zakład znajduje się na dalekim wschodnim krańcu Speyside, ale według ich własnych etykiet jest single maltem z regionu Highland i jest również ważną częścią blended whisky Bacardi's William Lawson. Połączenie dwóch destylatorów myjących i trzech destylatorów spirytusowych jest bardzo niezwykłe w Szkocji, a jedyną inną destylarnią z taką konfiguracją jest destylarnia Talisker na wyspie Sky.
Styl tego słodu jest średnio treściwy, orzechowy i owocowy. Mówi się, że charakter whisky wynika z krótkiego zacierania, krótkiego czasu fermentacji i dodatkowych zimnych kondensatorów, które nadają słodowi nieco więcej tekstury i wagi. Można śmiało powiedzieć, że destylarnia Macduff to taka, która spokojnie drzemie w idyllicznym, nadmorskim otoczeniu, a pewnego dnia obudzi się i zacznie zaskakiwać ludzi – a być może już do tego doszło dzięki współpracy z rozlewnią That Boutique-y Whisky Company. Oceńcie sami.
10-letni single malt destylarni Macduff szczyci się akcentami morskiej wody, które idealnie balansują słodycz miodu, karmelu i czekolady mlecznej.
Barwa: jasne, przejrzyste złoto;
Aromat: karmel, mleczna czekolada, sułtanki i woda morska;
Smak: świeże jabłka, rodzynki, jeszcze więcej czekolady;
Finisz: ziołowe nuty i owsianka z miodem;
Ziołowe i morskie whisky emanują delikatną surowością, którą w tym przypadku świetnie równoważą otulające akcenty czekoladowe. Soczysty 10-latek obejdzie się bez dodatków, jednak naszym zdaniem jeszcze lepiej smakuje z wodą. Niech będą to dosłownie dwie krople – uważaj, żeby nie rozwodnić zbytnio swojego dramu. Chodzi jedynie o lekkie rozwinięcie wachlarza smakowego i aromatycznego whisky.
Na etykiecie whisky Macduff widzimy scenę z tajemniczej sztuki. Dwóch mężczyzn w strojach z innej epoki rozmawia przy blasku świec. Historię dopiszcie sobie sami...właśnie na tym polegają etykiety That Boutique-y Whisky Company - pobudzają wyobraźnię. Butelka 10-latka została wykonana z bezbarwnego szkła, ma pękatą formą i szyjkę średniej długości.
10-letnia szkocka destylowana w gorzelni Macduff to propozycja dla szukających balansu i równowagi. Smakosze w jednej butelce znajdą zarówno surowe akcenty ziół i soli morskiej, jak i słodkie i otulające nuty czekolady i karmelu. Idealne wyważenie dla niekoniecznie wyważonego degustatora!
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 52 |
Pojemność | 0.5L |