Butelkowany z mocą 48% alkoholu, jak wszystkie wypusty z serii Reserve Cask, 10-letni single malt dojrzewał w siedmiu beczkach przed butelkowaniem w 2020 roku. To już czwarta edycja tego trunku z serii zaprezentowanej przez niezależną firmę Elixir Distillers. Leżakujący dekadę w dębowych beczkach po bourbonie alkohol oferuje moc orzeźwiających smaków i aromatów, wśród których dominuje zielony melon, świeżo ścięta trawa i słodowy akcent. W finiszu można spodziewać się elementów soli morskiej i pieprzu. Produkt powstał w Linkwood Distillery.
Seria Reserve Cask miała swój debiut w 2019 roku. Przedsiębiorstwo Elixir Distillers podjęło współpracę ze szkockimi destylarniami i wspólnie z gorzelnikiem Oliverem Chilton opracowało wyjątkową linię single malt whisky.
Destylarnia Linkwood powstała w 1821 roku, a założył ją Peter Brown. Oficjalna destylacja rozpoczęła się jednak dopiero cztery lata później. Syn założyciela w 1868 roku na miejscu starych budynków postawił nowy zakład. Obecnie destylarnia należy do firmy Diageo i znana jest z produkcji whisky do blendów takich jak Johnnie Walker i White Horse.
Zdolności produkcyjne destylarni są zaskakująco wysokie. W ciągu roku gorzelnia jest w stanie wydestylować około 3,5 mln litrów whisky. Do produkcji złotych trunków wykorzystuje wodę ze źródła Milbules, mieszczącego się w pobliżu.
Linkwood zrezygnowało z samodzielnego słodowania ziarna na rzecz czerpnia słodów ze słodowni Diageo w Speyside. Gorzelnia chętnie korzysta z kombinacji klasycznych i torfowych słodów. Delikatne nuty soli morskiej w 10-letnim single malcie są prawdopodobnie wynikiem obecności niewielkiej liczby fenoli w słodzie jęczmiennym.
Linkwood Distillery w procesie destylacji wykorzystuje miedziane alembiki w kształcie gruszki.
Destylarnia jest jedną z nielicznych w Szkocji, która ma nie jeden, ale dwa domy produkcyjne.
Destylaty Linkwood dojrzewają w beczkach z amerykańskiego dębu lub po hiszpańskiej sherry. 10-letni trunek serii Reserve Cask leżakuje natomiast w dębowych beczkach po bourbonie. Przez dekadę alkohol wewnątrz beczki czerpie to, co najlepsze z drewna dębowego. Drzewo dębu wpływa na obecność waniliowych i kokosowych akcentów w finalnym smaku i aromacie whisky.
Butelkowanie trunku odbywa się z mocą 48%.
10-letni wypust szkockiej destylarni Linkwood prezentuje bogatą gamę smaków i aromatów, w których dominują nuty orzeźwiające. Na pierwszy plan wychodzą akcenty zielonego melona i świeżej trawy.
Barwa: złoto;
Aromat: skoszona trawa, słód, melon, cytrusy, orzechy, sól morska i wodorosty;
Smak: gruszka w miodzie, siano, dąb, pieprz;
Finisz: jabłka i gruszki, miód, pikantna końcówka;
Szkocki single malt z kolekcji Cask Reserve to bezsprzecznie idealna pozycja na gorące lato. Spożywany na dwóch kostkach lodu w ciepły wieczór zapewni orzeźwienie i ochłodzenie. Whisky warto pić również bez dodatków, aby w pełni odczuć drzemiące w niej walory smakowe i aromatyczne. Dodatek trzech kropli wody jeszcze bardziej otworzy wachlarz wrażeń dla naszego podniebienia. Single malt w drinku? Czemu nie! 10-letni złoty płyn będzie dobrze współgrał z sokiem jabłkowym.
Cała seria Cask Reserve zyskała spójny, prosty design. Butelka trunku jest ciemnobrązowa i ma białą etykietą, na której jedyną ozdobną formą jest wizerunek symbolu Szkocji, czyli lwa w towarzystwie beczki pełnej whisky. Nazwę serii ujęto w finezyjną czcionkę. Na etykiecie znajdziemy informację o roku destylacji, roku butelkowania, mocy trunku, objętości butelki, a także o procencie alkoholu, który mógł ulecieć z beczki od momentu jej zapieczętowania. W formie czerwonego stempla na środku butelki poinformowano, że mamy do czynienia z czwartą edycją tego alkoholu.
Orzeźwiający 10-latek swoją świeżością zachęca do spróbowania innych wypustów destylarni Linkwood. Gorzelnia znana głównie z dostarczania whisky do blendów, tym razem udowodniła, że jest równie świetna w single malt whisky. Wyjątkowa pozycja nie powstałaby, gdyby nie wiedza doświadczonego gorzelnika, Olivera Chiltona. Współpraca firmy Elixir Distillers, destylarni Linkwood i specjalistów gorzelnictwa zaowocowała wyprodukowaniem wyjątkowego singla malta idealnego na ciepły, letni wieczór.