Niezależny producent i bottler alkoholi Duncan Taylor prezentuje single malta z destylarni Bunnahabhain, będącego częścią serii The Octave. Trunek butelkowany z mocą 52% alkoholu został poddany destylacji w 2008 roku i spędził w beczkach 8 lat, a na koniec finiszował przez pięć miesięcy w beczce oktawowej. Duncan Taylor wyposaża się w beczki najlepszej jakości od różnych dostawców z całego świata, rozbiera je na części i ponownie składa z różnych elementów. Przyjmuje się, że każda nowa beczka złożona jest z 1/8 starych części. Single malt gorzelni Bunnahabhain wszedł na rynek w ilości jedynie 49 butelek – tyle szkła udało się uzupełnić destylatem z beczki oktawowej.
Destylarnia Bunnahabhain powstała w 1881 roku w pobliżu Portu Askaign na wyspie Islay, znanej w świecie whisky jako dom najbardziej torfowych, dymnych destylatów na świecie. Single malty z gorzelni Bunnahabhain są najbardziej delikatnymi ze wszystkich dziewięciu zakładów mieszących się na Islay. Nazwa destylarni pochodzi od gaelickiego Bun na h-Abhainne, co można tłumaczyć jako „ujście rzeki”. Miejsce nie powstałoby, gdyby William Robertson i Baxter Blending House nie połączyli się w celu stworzenia Islay Distillery Company. Mimo światowego kryzysu w latach 30. XX wieku i zamknięcia gorzelni, została ona ponownie otwarta po siedmiu latach przerwy. Kiedy w latach 60. do destylarni doprowadzono drogę, sprzedaż whisky podwoiła się, a w 1979 roku zakład wypuścił swojego pierwszego single malta. W 2010 roku gorzelnia wróciła do metody braku filtracji na zimno i zaprzestała barwienia destylatów. Od 2014 roku Bunnahabhain należy do firmy Distell.
Słód jęczmienny, który stanowi bazę każdej single malt whisky, gorzelnia pobiera od słodowni w Port Ellen, z której usług korzysta większość gorzelni na Islay. Ilość produkcji Bunnahabhain wynosi około 2,5 miliona litrów alkoholu rocznie. Woda do destylacji pochodzi z rzeki Margadale. Źródło znajduje się pod ziemią, więc woda jest wypompowywana rurami prosto do gorzelni.
Destylarnia posiada cztery alembiki. Dwa miedziane destylatory mają pojemność 30000 litrów, a dwa alembiki spirytusowe są o połowę mniejsze. Charakteryzuje je kształt gruszki, co wpływa na ostrość i szorstkość whisky. Po procesie fermentacji i destylacji płyn trafia do dębowych beczek na 8 lat, a później finiszuje w beczkach oktawowych. Stąd wzięła się również nazwa serii alkoholi The Octave. Beczki oktawowe to beczki wykonane z części innych beczek o różnych cechach: takich, w których wcześniej leżakowały różne rodzaje sherry lub bourbon. Każda z beczek zawiera 1/8 elementów starej beczki. Wielkość nowej beczki determinuje, ile destylatu zostanie po maturacji rozlane do butelek. W przypadku single malta z Bunnahabhain są to 72 butelki.
Wyrazisty, bardziej słodki, niż torfowy smak, single malt zawdzięcza specyfice whisky z gorzelni Bunnahabhain oraz specjalnej, oktawowej beczce, która łączy w sobie różne historie.
Barwa: złoto;
Aromat: słony karmel, miód lipowy, owsianka, chleb oliwkowy, melasa, i rodzynki;
Smak: brązowy cukier, daktyle, wiśnia, tosty maślane, orzechy włoskie;
Finisz: czerwone winogrono, sułtanki, mięta, lawenda, dość długi;
Single malt z w przeciwieństwie do innych słodów Islay nie emanuje torfową goryczą, co czyni go bardziej elastycznym w eksperymentach koktajlowych. Trunek świetnie sprawdzi się jako baza pod klasyki, takie jak Old Fashionem czy Manhattan. Dodatek mięty w drinku Mint Julep świetnie orzeźwi i ochłodzi w cieplejszy dzień.
Jeśli wolimy raczyć się whisky w klasyczny sposób – czyli czystą lub z dodatkiem wody - pamiętajmy o odpowiedniej szklance. Najlepiej sprawdzi się niskie szkło o grubym dnie lub kieliszek do whisky.
Seria The Octave posiada spójne opakowania. Każda z pozycji mieści się w przezroczystej butelce z dużym, graficznym logiem kolekcji na środku. Biało-czarna etykieta informuje o miejscu produkcji destylatu, typie trunku, roku destylacji. Znajdziemy tam również krótki opis whisky, objętość butelki i procent alkoholu. Single malt z The Octave prezentuje się minimalistycznie i stylowo. Sprzedawany jest w białym, prostokątnym pudełku.
Single malt Bunnahabhain z linii The Octave to pozycja wyjątkowa na rynku. Powinna zaciekawić fanów whisky z Islay, a także znawców wypustów tej konkretnej destylarni. Moc torfu nie powala, także destylat jest dostępny w smaku niemal dla każdego. Mała liczba butelek sprawia, że pozycja nabiera ekskluzywnego charakteru. Możesz stać się posiadaczem jednej z 49 butelek lub podarować ją wyjątkowej osobie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DUNCAN TAYLOR |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 52 |
Pojemność | 0.7L |