Kolejna ciekawa ekspresja z kolekcji marki The Single Malt of Scotland. Tym razem podjęto współpracę ze szkocką destylarnią Caol Ila, w wyniku której powstał 10-letni single malt, butelkowany z mocą 48% alkoholu. Trunek na konesera stanowi kupaż czterech beczek w typie sherry butt. Siódma seria miała swoją premierę w 2021 roku. Zachwyca niebanalnymi połączeniami mlecznej czekolady z wiśniami, torfowego dymu z watą cukrową i mięty z prażonymi migdałami.
Caol Ila została zbudowana w 1846 roku i jest największą z ośmiu gorzelni na wyspie Islay u zachodniego wybrzeża Szkocji. Destylarnia znajduje się na odosobnionym północno-wschodnim zakątku wyspy, naprzeciwko wyspy Jura. Nazwa „Caol Ila” oznacza w języku gaelickim „dźwięki Islay” (lub „cieśninę”). Ze względu na odosobnioną lokalizację pracownicy Caol Ila związali się z destylarnią jak ze sprawą rodzinną. Były kierownik gorzelni, Billy Stitchell, pracował tam przez całe życie – podobnie jak wcześniej jego ojciec, dziadek i pradziadek. Ta nieprzerwana linia rodzinna jest dowodem na to, że tradycje coś tu znaczą. To, co jest niezwykłe w Caol Ila, to fakt, że destylarnia może powiedzieć, że produkuje nieprzerwanie od momentu otwarcia. Gorzelnię zamknięto tylko na krótko w czasie II wojny światowej z powodu reglamentacji jęczmienia. Caol Ila kilkakrotnie zmieniała właścicieli w XIX i XX wieku, a każdy nowy właściciel przyczyniał się do rozbudowy i rozwoju gorzelni. W 1972 roku cała destylarnia została zburzona i odbudowana na nowo. Dzięki tej rozbudowie liczba destylatorów została zwiększona z dwóch do sześciu, aby móc pokryć zwiększone zapotrzebowanie.
Caol Ila to jeden z jaśniejszych słodów Islay, jaśniejszy w kolorze niż jego pełnowartościowi sąsiedzi - ale z charakterystycznymi nutami kwiatowymi i pieprzowymi, które dobrze uzupełniają tradycyjny wędzony smak Islay. Oprócz prestiżu jako single malt, Caol Ila jest również ważną częścią niektórych blendów, takich jak Johnnie Walker czy J&B. Woda dla Caol Ila przedostaje się przez wapień do pobliskiego jeziora Loch nam Ban, a następnie przepływa obok destylarni w kierunku morza. The Single Malt of Scotland z przyjemnością weszło we współpracę z destylarnią z wyspy Islay, tworząc wyjątkowy, 10-letni dram. Ekspresja dojrzewała w beczkach po sherry typu butts, czyli 500-litrowych.
10-letnia Caol Ila z siódmej edycji kolekcji The Single Malt of Scotland przekona Was do siebie różnorodnością smaków i aromatów, a także klasycznym, dymnym finiszem, złagodzonym nutami ziół.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: wata cukrowa z karmelem, trochę mięty i dąb;
Smak: popiół z ogniska i torfowy dym, śliwki, migdały i mleczna czekolada;
Finisz: pełen ziół i wyspiarskiego dymu;
Jesteśmy pewni, że butelka whisky Caol Ila trafi do doświadczanych koneserów, którzy będą wiedzieć doskonale, w jaki sposób odpowiednio raczyć się single maltem. Warto jednak przypomnieć, że whisky słodowa najlepiej smakuje bez dodatków, a niepozorna kropla wody wyciągnie na wierzch pozostałe smaki i aromaty, które wcześniej chowały się nieco za dymną zasłoną.
The Single Malt of Scotland może pochwalić się spójną prezentacją. Zgrabne butelki z ciemnego szkła, mają proste, białe etykiety. Znajdziemy na nich informację o roku destylacji, roku butelkowania, mocy, objętości szkła, a nawet nazwisko gorzelnika, odpowiedzialnego za przygotowanie formuły. Do tego mamy prostokątne pudełko z brązowego papieru.
Destylarnia Caol Ila doskonale reprezentuje wyspę Islay w kolekcji The Single Malt of Scotland. Jednak oprócz klasycznie dymnych akcentów, znajdziecie tutaj elementy mlecznej czekolady i ziół. Edycja powstała z myślą o ceniących każdy detal koneserach whisky słodowej, którym nieobcy jest lekki kop wyspiarskiego torfu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |