Seria numer 4, butelkowana na poziomie 40,8%, jest jak dotąd jedyną lekko torfowaną whisky w katalogu marki. Leżakowana w beczkach po bourbonie i koniaku, finiszująca w beczkach po sherry Pedro Ximenez, zapewnia moc smaków suszonych owoców z kakao, którym towarzyszą nuty solanki. Francuska whisky Osokye No. 4 gwarantuje autentyczny charakter płynący z opracowanej w najmniejszym calu maturacji.
Każdy miłośnik koniaku słyszał o domu Godet – wytwarzającym koniak od ponad 4 wieków, wyróżniający się nutami owoców, kwiatów i morskiego sprayu. Rodzinna przygoda rozpoczęła się w 1588 roku w La Rochelle i trwa do dzisiaj. Dom Godet od kilku lat oferuje również whisky. Kolekcja single maltów, ochrzczona Osokye - od nazwy pola jęczmiennego – destylowana jest w Lotatyngii, a następnie zostaje powierzona w ręce fachowca Jean-Édouarda Godeta, przedstawiciela piętnastego pokolenia francuskiej rodziny.
Odpowiednie zarządzanie beczkami, redukcją i piwnicami-magazynami, jest w stanie wpłynąć i ukształtować destylat i nadać mu precyzyjne właściwości. Sekretem czwartego, ale również i wcześniejszych wydań, jest dokładnie opracowany etap dojrzewania. Najpierw single malt spędza czas w beczkach po bourbonie i francuskim koniaku Godet, aby później finiszować w beczkach po sherry Pedro Ximenez. Charakter beczek po koniaku wpływa na słony klimat whisky, beczki po sherry nadają owocowych nut, a beczki po bourbonie nieco wanilii i kremowego stylu.
Osokye numer 4 zachwyca owocowym charakterem i tworzy wyjątkowy klimat prosto z nadmorskiej plaży pełnej słonego powietrza.
Barwa: złocista;
Aromat: solankowy, nuty owocowego dżemu i kremowej wanilii;
Smak: kakao, owoce i jeszcze więcej wanilii;
Finisz: lekko kwiatowy, solankowy;
Czwarta edycja Osokye to dram na każdy dzień. Aby w pełni się nim cieszyć, warto dodać do whisky dwie krople wody o pokojowej temperaturze. Dobrze byłoby zaopatrzyć się również w odpowiednie szkło – niskie u nasady i wąskie u góry. Taka forma szklanki uwolni jeszcze więcej smaków i aromatów z francuskiego single malta.
Francuska ekspresja Osokye kryje się w bezbarwnej butelce o ciekawej formie z wyjątkowo krótką szyjką, zakończoną czarną zakrętką. Na froncie widnieje etykieta emitująca obraz w drewnianej ramie. Czarno-biały rysunek prezentuje widok na francuskie pola. Poniżej, na mniejszej etykiecie w kolorze czerwonym, znajdziecie niezbędne informacje o trunku.
Osokye No. 4 to ciekawa ekspresja na światowym rynku alkoholi. Nie wiele jest przecież francuskich single maltów! To nie lada gratka dla lekko już znużonych whisky ze Szkocji czy Irlandii. Interesująca alternatywa na co dzień.
Kraj | Francja |
---|---|
Marka | OSOKYE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40.8 |
Pojemność | 0.5l |