Dlaczego warto kupić whisky Peat' Beast Cask Strenght PX sherry?
- Do portfolio Fox Fitzgerald Group, oprócz Peat’s Beast, należą także m. in. whiskey z irlandzkiej gorzelni Waterford i rumy z gorzelni Renegade na Grenadzie
- Debiutowała w 2016 roku
- Bogata, wielowątkowa, mnóstwo dymu, popiołu, torfu oraz nut suszonych fig, daktyli, palonej czekolady, rumu, winnego destylatu, goździków i wanilii
- Stworzona z mocno torfowych destylatów słodowych z nieujawnionej gorzelni leżakowanych w klasycznych dębowych beczkach i finiszowanych przez 9 miesięcy w beczkach po słodkiej sherry ze szczepu Pedro Ximenez
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą alkoholu 54,1% ABV
- Znakomita w towarzystwie aromatycznego cygara lub do mięs z grilla 7.Znakomity stosunek jakość-cena
Butelkowany z mocą prosto z beczki (54,1%) single malt whisky Peat's Beast Cask Strength PX Sherry Cask oferuje klasycznie torfowy charakter ekspresji z wyspy Islay z dodatkiem nut prosto z beczek po słodkiej sherry, w których dojrzewał szkocki destylat. Na palecie akcenty wyspiarskiego torfu, figi i goździki. Nieco bardziej niż zwykle ujarzmiona bestia.
Brand Peat's Beast z charakterystycznym potworem rozrywającym dębowe beczki od środka, obecnym na etykiecie każdego z wydań, to pomysł specjalistów whisky. W 2011 roku Eamonn Jones, dyrektor regionalny w Whyte & Mackay, odpowiedzialny za sprzedaż Dalmore i Jura rozpoczął współpracę z Geraldem Endrichem, znanym importerem whisky. Wiele do powiedzenia w projekcie mieli również Mark Graham, a także „The Nose”, czyli Richard Paterson. Mocnego charakteru swoją charakterystyczną grafiką dodał artysta Dough Alves. Bestia to wytwór grupy genialnych wielbicieli bursztynowych trunków.
Peat's Beast Cask Strength PX Sherry Cask to nie pierwsze wydanie marki skupione na butelkowaniu dramu z mocą prosto z beczki. Sukces poprzedniej edycji zachęcił twórców do stworzenia nieco bardziej rozwiniętej wersji, w której podczas procesu dojrzewania wykorzystano beczki po słodkiej sherry Pedro Ximenez. Co najmniej 3 lata spędzone w takich beczkach pozwalają nazywać whisky „szkocką”, a także nadają mocno owocowego charakteru i delikatnej finezji torfowej whisky z wyspy Islay.
Ta dość można whisky z wyspy Islay poza klasycznie torfowym charakterem zachwyca również nutami czerwonych owoców i przypraw.
Barwa: słomiana;
Aromat: lekko torfowy, wodorosty, palone ognisko i nuty czerwonych owoców;
Smak: jeszcze więcej dymu, akcenty przypraw korzennych, karmel i wanilia;
Finisz: nuty żurawiny w połączeniu z torfem;
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać single malta Peat's Beast w alkoholowym koktajlu. Lepszą formą degustacji – a na pewno zdecydowanie bardziej skupioną na samym dramie – będzie raczenie się trunkiem bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Dobrze wiedzieć również, że kostki lodu mogą zbytnio rozwodnić alkohol, przez co smaki i aromaty staną się mniej wyczuwalne dla podniebienia.
Dough Alves, utalentowany grafik, stoi za projektem „potwornej” bestii, znanej z etykiety trunków Peat's Beast. Fantazyjny stwór rozrywa od środka grupę dębowych beczek. Z pewnością jego niebezpieczny charakter nawiązuje do intensywnie torfowego trzonu whisky z Islay. Biało-czerwona etykieta mieści się na przodzie gładkiej, zgrabnej butelki z dość długą, smukłą szyjką.
Jeżeli zmęczyły Was nieco intensywnie torfowe wydania whisky, przy tej edycji możecie odpocząć. Oprócz torfu, wodorostów i akcentów dymu z ogniska, w palecie single malta Peat's Beast Cask Strength PX Sherry Cask znajdziecie również finezyjne, otulające niuanse owoców i przypraw. Ciekawa odmiana dla klasycznych, dymnych ekspresji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PEAT BEAST |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 54.1 |
Pojemność | 0.7L |