Dlaczego warto kupić Ardbeg An Oa?
- Nazwę ARDBEG wraz z nietuzinkowo wyrażaną literą A zastrzeżono jako znak towarowy już w 1911 roku
- Debiutowała w 2017 roku
- Torfowa, zróżnicowana, pełna wpływów morskich i beczek po sherry
- Stworzona z destylatów zmieszanych w specjalnej kadzi (Gathering Vat) pochodzących z beczek po Burbonie, sherry Pedro Ximenez oraz tzw. virgin oaks (nowe beczki)
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46,6% ABV
- Nazwa odnosi się do półwyspu Mull of Oa znajdującego się w południowo-zachodniej części Islay, który chroni okolice gorzelni Ardbeg przed niszczącymi wpływami Atlantyku
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2019 roku
Premiera szkockiego single matla Ardbeg An Oa w 2017 roku odbiła się dość szerokim echem w świecie złotych trunków. Była to pierwsza od wielu lat whisky, która weszła w stałą ofertę marki i z miejsca zyskała szerokie grono fanów. Single malt ma prezentować delikatniejszą i bardziej finezyjną wersję typowego trunku z destylarni położonej na surowej i wietrznej wyspie Islay. Marka kojarzona zazwyczaj z mocnym smakiem i silnie torfowymi nutami, tym razem wyszła z propozycją mniej nachalną, jednak wciąż określoną typowym dla Ardbega charakterem.
Nazwa „An Oa” wzięła się od położonego na południu Islay półwyspu, który naturalnie chroni tereny wyspy przed sztormami i mocnymi wiatrami Atlantyku. Ardbeag An Oa wykorzystuje destylaty po maturacji w beczkach dębowych po bourbonie, po sherry Pedro Ximenez oraz leżakujące w nieużywanych wcześniej klasyczny beczkach dębowych. Wszystkie destylaty łączone są w specjalnej kadzi z francuskiego dębu, a następnie butelkowane bez filtracji na zimno, bez dodatku karmelu i z mocą 46,6% alkoholu.
Wyspa Islay stanowi piękne, tajemnicze tło dla marki Ardbeg. Dziś na jej terenach żyje około 3000 ludzi, a większość z nich pracuje w przemyśle alkoholowym. Islay to mekka dla fanów torfowych whisky, a gorzelnia Ardbeg tworzy produkty najbardziej wyraziste, ziemne i dymne ze wszystkich.
Historia destylarni rozpoczyna się w roku 1815, kiedy to niejaki John Macdougall rozpoczął produkcję, z początku jedynie blendów. Przez lata firma pozostawała w rękach rodziny, w latach 50. XX wieku była prowadzona przez dwie kobiety! Dwie panie do dzisiaj uważane są za pierwsze reprezentantki płci pięknej w gorzelnictwie. W 1997 roku marką zajęła się Glenmorangie Company. Ard Beag z celtyckiego tłumaczy się jako „mała wysokość”.
Ardbeg An Oa to whisky typu single malt, powstająca w jednej destylarni na bazie słodu jęczmiennego. Gorzelnia znana jest z używania najbardziej dymnego i ziemistego słodu w branży, torfowanego do poziomu 50 ppm. Każdy znawca szkockich trunków na dźwięk słowa „Ardbeg” wysunie jedno skojarzenie : torf! Destylarnia zaprzestała stosowania słodu suszonego metodą podłogową w 1981 roku. Źródłem słodu dla Ardbega jest lokalna słodownia położona we wiosce Port Ellen. Kultowy młyn Bobby w destylarni odpowiednio zajmuje się ziarnem – zaciera go, czego efektem jest wytworzenie „mąki”. Maszyna ta używana jest w tym celu od 100 lat! Położone nieopodal gorzelni jezioro Loch Uigedail zaopatruje destylarnię w krystalicznie czystą wodę. Bez wody nie ma życia ani whisky.
Poprawnie wytworzony zacier jest gotowy na fermentację. Single malty z gorzelni na wyspie Islay przechodzą ten proces dłużej niż inne trunki. Powodem tego jest nietypowo wysoka zawartość fenoli, odpowiadających za dymne nuty palonego ogniska. Ten etap skutkuje wytworzeniem płynu o zawartości około 9% alkoholu. Kolejnym krokiem jest podwójna destylacja w miedzianych alembikach. Później główny Master Distiller gorzelni dopiero odpowiednie beczki, w których odbędzie się maturacja płynu. Ardbeg An Oa wykorzystuje trzy ich rodzaje: beczki nowe dębowe, beczki dębowe po bourbonie oraz beczki po sherry Pedro Ximenez. Te ostatnie fundują bardzo delikatnie winne walory finalnego płynu. Leżakowanie beczek w pobliżu oceanu gwarantuje zawartości morskiej bryzy i słoności. Producent nie pokusił się o informację na temat długości maturacji, jednak pewne jest, że czas ten nie jest krótszy niż 3 lata. Pod koniec wszystkie destylaty lądują w specjalnej kadzi wykonanej z francuskiego dębu, gdzie płyn nabiera delikatności.
Ardbeg An Oa to zgładzony gładką, wyśmienitą słodyczą dymny trunek z dodatkiem nut gorzkiej czekolady, anyżu, jedwabistego toffi, pieprzu i goździków. Najbardziej finezyjny ze wszystkich Ardbegów.
Barwa: złota, wyrazista
Aromat: słodki, kremowy, nuty toffi, koper włoski, tytoń, orzechy, mentol, elementy cytrusowe, ciasto pomarańczowe;
Smak: delikatny, lecz oczywiście wciąż torfowy, cygaro, syrop, czarna herbata, czekolada i limonka;
Finisz: średniej długości, melasa z odrobiną orzeszków ziemnych;
Ardbeg An Oa był niezwykle niecierpliwie wyczekiwaną premierą na rynku alkoholowym. Smakosze zastanawiali się, jaki będzie nowy Ardbeg „delikatniejszy niż zazwyczaj.” Trunek zachował swój torfowy charakter, co sprawia, że najlepiej smakuje bez dodatków. Warto dodać kroplę wody, która rozbije alkohol o szkło szklanki i uwolni z płynu jeszcze więcej walorów. Pamiętajmy o odpowiednim szkle – kieliszku do whisky lub bardziej powszechnej szklance o grubym dnie typu tumbler.
Tym razem etykieta Ardbega zyskała głęboki, brązowy kolor, który świetnie współgra ze złotą czcionką oraz złotymi elementami ozdobnymi. Napis „Ardbeg” przyciąga wzrok swoją prawdziwie celtycką, tradycyjną czcionką. Butelka ma klasyczny kształt: obły, lecz wciąż zgrabny, oraz długą szyjkę. Barwa szkła jest ciemnozielona. Etykieta informuje o najważniejszych cechach produktu jak objętość butelki, miejsce produkcji, typ alkoholu i rok założenia destylarni. Tłumaczy również znaczenie nazwy.
Dla kogo Ardbeg An Oa będzie odpowiednim wyborem? W szczególności dla fanów marki, którzy są już zaznajomieni z typowym, torfowym klimatem produktów firmy Ardbeg. Prawdziwą przyjemnością dla smakosza będzie testowanie delikatniejszej wersji szkockiego single malta – bez znaczenia czy odbędzie się to w gronie znajomych czy w samotności. Złagodzony finezyjną słodyczą trunek uraczy testującego fuzją smaków i aromatów. Z pewnością zapewni niezapominane wrażenia sensoryczne i pozwoli choć na chwile przenieść się wyobraźnią na wietrzną wyspę Islay.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.6 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |
Jim Murray | 95.5 |