25-letni, zabutelkowany z mocą 49,9% alkoholu to limitowany, szkocki single malt marki Pittyvaich. Wydanie z niedziałającej już destylarni w regionie Speyside, dojrzewało dwie i pół dekady w dębowych beczkach z dębu amerykańskiego. Jedynie 5922 butelki, każda z nich numerowana, pełne lekkiego, słodko-słonego trunku o pięknym, złotym kolorze.
Pittyvaich to jedna z najmłodszych destylarni w regionie Speyside. Została zbudowana w 1974 przez Arthur Bell & Sons obok destylarni w Dufftown, jako siostrzana gorzelnia. Krótko po wydaniu pierwszego przez United Distillers półoficjalnego butelkowania w 1991 roku, destylarnia Pittyvaich została zamknięta w 1993 roku, a zburzona w 2002 roku. Całe szczęście zachowały się niektóre z rzadkich wydań i beczki pełne destylatów.
Lekkość i dostępność smakowa 25-letniego wydania marki Pittywaich to zasługa dojrzewania przez dwie i pół dekady w dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. Tyle czasu w beczkach z taką zawartością zaowocowało słodem pełnym kremowej delikatności. Każda z 5922 butelek została ponumerowana, a jedna z nich może trafić w Wasze ręce – a wręcz musi, jeżeli jesteście doświadczonymi smakoszami whisky słodowej.
25-letni single malt z nieistniejącej już dzisiaj destylarni Pittyvaich pod złotą szatą kryje nuty zbożowe w zestawie z bananem w karmelu i innymi owocami.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: banany z karmelu, trochę zboża i owoców;
Smak: suszone owoce, jabłko z cynamonem;
Finisz: rozgrzewający, delikatny i treściwy;
Jasna, przejrzysta whisky ma wiele do zaoferowania, jeżeli tylko potraktuje się ją w odpowiedni sposób. Najlepszych efektów płynących z degustacji doświadczy się, jeżeli do whisky dodamy odrobinę wody o pokojowej temperaturze. Wystarczą dwie lub trzy krople a ukryte w głębi akcenty smakowe i aromatyczne staną się jeszcze bardziej dostępne dla podniebienia.
Prosty design świetnie się sprzedaje i marka Pittyvaich dobrze o tym wie. Dlatego złocisty single malt kryje się w bezbarwnej butelce o minimalistycznym designie. Proste jest również białe opakowanie. Tu i tam pojawiają się czarne i czerwone napisy. Każda z butelek dostała swój indywidualny numer.
25-letni single malt Pittyvaich to whisky o doskonale wyważonym profilu. Dojrzewająca przez dwie i pół dekady w dębowych beczkach ekspresja dedykowana została doświadczonym smakoszom. Tutaj liczy się każdy niuans smakowy i aromatyczny.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | PITTYVAICH |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 49.9 |
Pojemność | 0.7L |