Dojrzewająca dwie i pół dekady whisky Arran to wyrafinowana, limitowana propozycja od wyspiarskiej destylarni. Bursztynowy dram o mocy 46% alkoholu, zabutelkowany z objętością 0,7 litra zainteresuje szczególnie doświadczonych koneserów i smakoszy szkockich słodów. Wprowadzony na rynek w 2020 roku, 25-latek dojrzewał w kombinacji 35% beczek po sherry i 65% po bourbonie, a finiszował przez rok w beczkach po sherry z pierwszego napełnienia. Doskonale przemyślana whisky zachwyci akcentami suszonych owoców, bogatą złożonością, falami toffi, czekolady i słodkich daktyli na czele.
Licząca nieco ponad 20 lat destylarnia Arran jest jedną z młodszych destylarni w Szkocji i zapoczątkowała boom na powstawanie destylarni nowej fali. Przez około 150 lat na wyspie Arran nie istniała destylarnia i tak w 1992 roku narodził się pomysł jej stworzenia. Nowo wybudowana destylarnia mogła rozpocząć działalność w 1995 roku, rok po pierwotnie planowanym uruchomieniu. Rok wcześniej na terenie destylarni zagnieździła się para orłów, uniemożliwiając jej ukończenie. Niezwykłe jest również to, że każdy budynek ma dach pagody. Niezwykłe było również finansowanie: założyciel, Harold Currie, dostarczał finansującym weksle, które mogli oni wymieniać na whisky. Centrum dla zwiedzających otworzono w 1997 roku. Właściciele są z niego bardzo dumni, ponieważ jego inauguracji dokonała sama królowa Elżbieta II.
Whisky single malt to alkohol, który może pochodzić tylko z jednej destylarni. Receptura zawiera słód jęczmienny, wodę i drożdże. Destylarnia Arran ma dziś ugruntowaną pozycję na arenie whisky, dzięki czemu w październiku 2016 roku została rozbudowana do takiego stopnia, że produkcja mogła zostać podwojona. Obecnie zakład pracuje na parze fotosów i destylatorów. Oznacza to, że rocznie destylarnia jest w stanie wyprodukować 1,2 mln litrów czystego alkoholu. Na południu wyspy wybudowano także destylarnię Lagg, która w przyszłości będzie produkować dymne whisky z destylarni Arran o stężeniu 20 lub 50 ppm. Arran inwestuje w beczki. Dla swojego 25-letniego wydania destylarnia zdecydowała się użyć beczek różnego typu: po sherry i bourbonie. To one dopełniły charakter trunku, budując jego słodko-owocowy styl.
25-letni single malt, dojrzewający w beczkach różnego rodzaju i finiszujący w beczce po sherry, onieśmiela owocowym charakterem i nutami słodkich przypraw.
Barwa: bursztyn;
Aromat: przyprawy, soczyste figi, rodzynki w czekoladzie i owocowe ciasto;
Smak: sok pomarańczowy, miód, biały pieprz, prażone orzechy i cynamon;
Finisz: dość długi, intensywnie kremowy, pełen czekolady i owoców;
Wśród początkujących, a nawet wśród znawców whisky pojawia się wątpliwość: jak pić whisky? Nie ma reguły, której należy przestrzegać, ponieważ picie whisky to rytuał, a nie obowiązek. Lokalizacja, towarzystwo i atmosfera również bezpośrednio wpływają na smak whisky. Ale niezależnie od tego, należy przestrzegać kilku kroków, które robią różnicę podczas degustacji dobrej whisky. Polecamy długie, cienkie szkło, o maksymalnej pojemności 40ml. Gdy będziemy pić z długiego kieliszka, będziemy mogli poczuć bukiet zapachów, zanim płyn dotrze do ust. W tym momencie ważne jest, aby przed wypiciem kilka razy, delikatnie powąchać dram, przygotowując umysł do podróży w poszukiwaniu tajemnic receptury whisky.
Prosta, elegancka prezentacja 25-letniego single malta marki Arran zwraca uwagę delikatnym elementem ozdobnym – czyli niewielką grafiką, prezentującą drewniane słoje. Ten niepozorny element przedstawia nastawienie destylarni do istoty jakości beczek i typu drewna wykorzystanego przy procesach produkcji. Skoro już o drewnie mowa – drewniana jest równie skrzynka skrywająca pękatą, bezbarwną butelkę o bordowej etykiecie. Całość dopełniają złote napisy.
Długo dojrzewająca whisky zainteresuje doświadczonych smakoszy. Ćwierć wieku dojrzewania to naprawdę niezły wynik. Dram miał sporo czasu, aby nabrać wszystko to, co najlepsze z dobranych przez specjalistów beczek. Beczki po bourbonie zapewniły whisky miodową słodycz, a beczki po sherry wpłynęły na budowanie owocowego charakteru. 25-letni single malt marki Arran to interesująca propozycja dla znawców bursztynowych alkoholi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ARRAN |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |