Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 25 years old?
- Dd 1997 roku whisky z gorzelni Pulteney z wielkim powodzeniem promowane są jako „The Maritime Malts”
- Niezwykle głęboka i wielowarstwowa, pełna oszałamiających nut tropikalnych owoców, czekolady z solą morską i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 25 lat w beczkach po Bourbonie i sherry Oloroso (typu first fill)
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
- Podwójny złoty medal na San Francisco World Spirits Competition w 2019 roku
Old Pulteney to limitowane whisky z najwyższej półki o określonym wieku. Tym razem marka prezentuje 25-letni wypust butelkowany z mocą 46% alkoholu. Wyjątkowy, szkocki single malt został wypuszczony na rynek w październiku 2017 roku jako zastępstwo dla 17 i 21-latka. Oferuje niezwykle dojrzałe i bogate smaki, w tym akordy ciemnej czekolady, miody, jabłek oraz skórki pomarańczy. Destylat dojrzewał przez 22 lata w dębowych beczkach po bourbonie, a finiszował ostatnie 3 lata w beczkach po sherry.
Historia marki rozpoczęła się w 1826 roku. To wtedy w mieście Wick, na północy Szkocji, powstała destylarnia. W 1924 roku została nabyta przez spółkę John Dewar & Sons. Z powodu zastoju w eksporcie w czasach prohibicji w USA gorzelnię zamknięto na cztery spusty na parę lat. Ponowne otwarcie zakładu nastąpiło w 1955. Nowi właściciele skupili się wówczas na produkcji whisky mieszanej, która była później wykorzystywana w wielu szkockich blendach. Od 1995 roku marka Old Pulteney należy do firmy Inver House. Od lat 90. w ofercie marki znalazły się również single malt whisky, których gama powiększa się z roku na rok.
Destylarnia Pulteney mieści się w jednym ze szkockich regionów produkcji whisky – w Highlands. Wypusty z tych górskich terenów charakteryzuje pełnia smaków i owocowych akcentów. W zależności od dokładnej lokalizacji, wśród whisky z Highlands można znaleźć również bardziej torfowe destylaty. Whisky Old Pulteney cechuje się obecnością wyrazistych aromatów jabłek, mandarynek i rodzynek. Bardzo typowy dla alkoholi z destylarni jest wytrawny i lekko słonawy charakter. Kiedy w 2011 roku Jim Murray w swojej książce Whisky Bible wyróżnił 21-letniego single malta Old Pulteney jako „whisky roku”, produkty destylarni zyskały na popularności, a popyt na ekskluzywne trunki zaczął rosnąć.
Produkcja i dojrzewanie whisky Old Pulteney odbywa się w sercu miasta Wick. Warto zaznaczyć, że niewiele szkockich destylarni znajduje się w centrum miasta. W ciągu roku zakład jest w stanie wyprodukować około 1,8 mln litrów whisky. Gorzelnia po dziś dzień samodzielnie obrabia ziarno. Wykorzystuje do tego prawie 90-letni młyn, w którym jęczmień jest mielony na śrut.
Kiedy słodowy zacier jest gotowy, przychodzi pora na fermentację i destylację w miedzianych alembikach. Marka Old Pulteney szczeci się tym, że wykorzystuje najwyższe destylatory w całej Szkocji, które sięgają 7 metrów. Następnie alkohol ląduje na 22 lata w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Podczas tego etapu maturacji whisky nabiera mocnej, miodowej słodyczy. Ostatnie trzy lata destylat spędza w beczkach po sherry, które nadają trunkowi owocowych akcentów. W sumie po 25 latach single malt zostaje zabutelkowany z mocą 46%.
25-latek oferuje idealny balans słodyczy z mocno owocowymi nutami. Charakter whisky wzmacniają akcenty intensywnych przypraw. Finisz jest długi i zaskakująco pikantny.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: ciężkie przyprawy, miód, ciemna czekolada, czerwone owoce, skóra;
Smak: kremowa wanilia, toffi, sól morska, wiśnie, marmolada, pomarańcza i miód, goździki;
Finisz: długi, wytrawny i lekko pikantny;
Elegancki 25-latek z pewnością zostanie zachowany na specjalną okazję. Nieważne, czy wybierzemy samotną degustację w skupieniu, czy raczenie się whisky w gronie znajomych i późniejszą dyskusję na temat smaków i aromatów – pamiętajmy o odpowiednim szkle! Wyjątkowy single malt powinien być pity z niskiej szklanki o grubym dnie, znanej jako tumbler lub ze specjalistycznego kieliszka do whisky. Podczas degustacji poświęćmy moment na rozpoznanie barwy, aromatu, smaku i finiszu. Dla mocniejszych doznań rekomendujemy dodać do whisky trzy krople wody.
Obszerna kolekcja marki Old Pulteney przybrała spójny design i kształt butelek. Forma szkła przypominać ma klasyczny, szkocki alembik – rozszerzany ku dołowi i zakończony długą, mocno profilowaną szyjką. Na froncie butelki dojrzymy nazwę trunku, wykonaną charakterystyczną czcionką. W tle znajdziemy grafikę, przedstawiającą statki dryfujące po spokojnym morzu. Na niewielkiej, prostokątnej, ciemno-brązowej etykiecie umieszczono oznaczenie wieku oraz podpis Master Distillera, odpowiedzialnego za czuwanie nad produkcją trunku. Limitowany single malt pakowany jest w pudełko imitujące drewno ze złotym statkiem w samym jego centrum. Dopisek „the martime malt” odnosi się do obecności w smaku whisky delikatnie słonych nut i faktu, że dębowe beczki z cenną zawartością leżakują tuż nad brzegiem morza.
25-letni wypust marki Old Pulteney to idealna pozycja dla fanów luksusowych i rzadkich whisky z górnej półki. Szczególnie zadowoleni będą wielbiciele słodyczy, owocowych akcentów i koneserzy. Piękna butelka w kształcie destylatora ozdobi półkę barową, a wyrafinowany single malt stanie się ukoronowaniem każdego wieczoru. Kolejny raz szkocka marka udowodniła, że zna się na rzeczy i może być uważana za mistrza w dziedzinie produkcji wyszukanych destylatów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | Drewniana skrzynka |
Jim Murray | 96 |