Dlaczego warto kupić whisky Old Pulteney 25 years old?
- Trudno uwierzyć, ale gorzelnia Pulteney była zamknięta w latach 1930-1951 (przez wzgląd na wprowadzoną wtedy prohibicję)
- Debiutowała w 2017 roku
- Niezwykle głęboka i wielowarstwowa, dojrzała i aromatyczna, pełna nut gorzkiej czekolady, kremowej wanilii, toffi i pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 22 lata w beczkach po Bourbonie i finiszowanych 3 lata w beczkach po sherry Oloroso
- Nie filtrowana na zimno, butelkowana z podwyższoną mocą alkoholu 46% ABV
Nowe wydanie 25-latka marki Old Pulteney, butelkowane w 2019 roku z mocą 46% alkoholu łączy w sobie destylaty wysokiej jakości, dojrzewające w dębowych beczkach po bourbonie drugiego napełnienia i beczkach po sherry pierwszego napełnienia. Bursztynowy single malt oferuje akcenty różnorodnych owoców, czekolady, imbiru i czarnego pieprzu. Nagradzana i uwielbiana przez krytyków oraz doświadczonych smakoszy ekspresja to „must have” każdego znawcy bursztynowych trunków.
Old Pulteney Distillery to zakład produkujący whisky słodową w rejonie Pulteneytown w Wick, Caithness, w Highland w Szkocji. Gorzelnia została założona w 1826 roku na nazwisko Sir William Pulteney'a, od którego nazwiska pochodzi zresztą nazwa Pulteneytown. Zakład jest najbardziej wysuniętym na północ na stałym lądzie Szkocji. Niegdyś był dość niedostępny, z wyjątkiem drogi morskiej, którą był transportowany jęczmień do zacieru. Destylarnia została zamknięta w 1930 roku z powodu spadku sprzedaży po wprowadzeniu zakazów przez miejscową parafię, ale została ponownie otwarta w 1951 roku. Obecnie jest własnością Inver House Distillers i oferuje zróżnicowany asortyment.
Przy produkcji tej wyjątkowej whisky wykorzystuje się wodę ze starej ładowni, zbudowanej przez Thomasa Telforda. Strumień ten wypływa z Loch Hempriggs, 3 lub 4 kilometry na południe i podobno zasilał niegdyś młyn jęczmienny w miejscu gorzelni. Wysokiej jakości ziarno to jednak nie wszystko – kwintesencja wiekowej ekspresji dużo zawdzięcza procesowi dojrzewania. Właściwości whisky Old Pulteney przypisuje się ekspozycji na morskie powietrze podczas dojrzewania. 25-latek dojrzewał w dwóch rodzajach beczek: dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie z drugiego napełnienia oraz dębowych beczkach po hiszpańskiej sherry z pierwszego napełnienia. Beczki po bourbonie nadały whisky dębowej, miodowej słodyczy, podczas gdy beczeki po sherry zapewniły intensywnie owocowy profil.
Dojrzewający ćwierć wieku w beczkach po bourbonie i sherry single malt marki Old Pulteney oferuje intensywne doznania smakowe i aromatyczne. Na palecie owoce, miód i dąb.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: mocno owocowy, miód, dąb i czarny pieprz;
Smak: soczyste brzoskwinie, cytrusy, pszczeli wosk i goryczka dębu;
Finisz: wanilia, cytryna i morska solanka;
Specjalne traktowanie tej ekspresji jest tutaj nieuniknione – z pewnością nie będziecie chcieli zmarnować chociażby kropli wiekowego trunku. Zapoznanie powinno przebiegać bez zakłóceń. Najlepiej próbować whisky bez dodatków, na czysto. Z czasem, dla wzmocnienia smaków i aromatów, dobrze będzie dodać do trunku kroplę wody o temperaturze pokojowej. Nie bez znaczenia jest również szklanka wykorzystana podczas degustacji.
Elegancka butelka, wykonana z bezbarwnego, gładkiego szkła, ma charakterystyczny, profilowany kształt. Górna część butelki przypomina alembiki do destylacji whisky. Pękatą szyjkę wieńczy srebrna zakrętka, a na froncie umieszczono srebrzyste napisy. Luksusowe wydanie czeka na Was w granatowym, prostokątnym pudełku.
Nowe wydanie 25-letniej ekspresji jest jeszcze bardziej owocowe i dopracowane. Trunek butelkowany w 2019 roku zdążył już zdobyć złoty medal w konkursie World Spirit Competition w San Francisco. Doceniony jednogłośnie przez krytyków, został stworzony z myślą o umiejących docenić najmniejszy niuans smakoszach.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Pulteney Distillery |
Marka | OLD PULTENEY |
Właściciel | Inver House |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon dąb amerykański second fill |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 96 |