The Quiet Man Sherry Finished to irlandzki single malt potrójnie destylowany, początkowo dojrzewający w beczkach po bourbonie, a finiszujący maturację w beczkach po wytrawnej i gładkiej sherry Oloroso. Taki zabieg nadaje trunkowi charakterystycznych, owocowych elementów. Nieinwazyjny i delikatny melonowy aromat idzie w parze z trawiastym smakiem o nutach jabłkowych i czekoladowych. Irlandzka whiskey stanowi jedną z wielu pozycji małej, lokalnej marki Niche Drinks, współpracującej z ogromną, amerykańską firmą Luxco dystrybuującą alkohole na cały świat. Trunek od 2016 roku wytwarzany jest w destylarni w mieście Derry w Szkocji. Co ciekawe, jest to pierwszy alkohol z tamtych terenów produkowany od około 150 lat! Przed budową własnej destylarni, złoty single malt wytwarzano w gorzelni Cooley należącej do Kilbeggan Distilling Company.
Premiera mocno owocowej wersji 12-latka miała miejsce w 2015 roku. Whiskey zdobyła wiele nagród, między innymi: złoty medal w konkursie The Luxury Masters w 2019 roku oraz srebrny medal w International Wine & Whisky Competition dla najlepszego trunku typu single malt.
The Quiet Man, czyli „cichy mężczyzna”, a po gealicku „An fear ciuin” to nieprzypadkowa nazwa. Właściciel marki Niche Drinks chciał w ten sposób uczcić swojego ojca, wieloletniego barmana. Mężczyzna ten sławny był w barowych kręgach głównie z umiejętności słuchania. Klienci odwiedzali go każdego wieczora i przy szklance dobrego trunku spowiadali się z życiowych historii i nierozwiązanych problemów. Barman wszystkie opowieści zachowywał dla siebie, budując tym samym zaufanie gości. Nie komentował również ich spraw i nikogo oceniał. Pozwalał jedynie wygadać się swoim gościom, jeżeli widział, że tego potrzebują.
12-letnia irlandzka whiskey w wersji sherry wytwarzana jest tak samo, jak jej klasyczny odpowiednik. Bazą całej produkcji od zawsze jest woda, która musi koniecznie pochodzić z krystalicznie czystego źródła. Trunek nie powstanie również bez zacieru. W przypadku The Quiet Man mamy do czynienia z whiskey słodową – oznacza to, że zacier powstaje z jęczmienia. Obróbka ziarna rozpoczyna się zawsze od jego namaczania. Krok ten stymuluje jęczmień do kiełkowania, które już w fazie suszenia jest hamowane w odpowiednim momencie. Później nadchodzi czas na tak zwane „zacieranie” ziarna, co skutkuje powstaniem „mąki”. Wytwór ten czekają kolejne procesy produkcji, takie jak fermentacja i destylacja.
Fermentacja trunku The Quiet Man odbywa się w specjalnych, ogromnych kadziach i rozpoczyna się od dodania drożdży. Odpowiadają one zarówno za smak, jak i wytworzenie się alkoholu o mocy około 8% z cukrów. Później dochodzi do bardziej skomplikowanego procesu, czyli destylacji – w przypadku naszego bohatera, potrójnej. Krok ten zachodzi w miedzianych alembikach, w których pod wpływem ciepła oddzielają się od siebie frakcje destylacji. Kiedy płyn jest już gotowy, ląduje w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie, a na koniec w beczkach po sherry Oloroso. Maturacja trwa łącznie co najmniej 12 lat. W tym czasie mikstura czerpie z drzewa beczek wszystko, co najlepsze.
Przemyślana maturacja w odpowiednio dobranych beczkach wpływa na moc owocowego posmaku irlandzkiej whiskey The Quiet Man. Alkohol ten zachwyca nieoczywistymi połączeniami smaków. Prezentuje elementy jabłkowe, melonowe, czekoladowe; a z drugiej strony orzechowe i waniliowe.
Barwa: głęboki bursztyn;
Aromat: melonowy, rodzynkowy, waniliowy, nuty trocin;
Smak: wieloetapowy, z początku trawiasty i z nutą jabłka, później wyczuwalna czekolada, mleko i rum;
Finisz: dość trwały, wyczuwalny grill i orzechowe nuty w czekoladzie;
Zasady są po to, żeby je łamać. Przyjęło się, że whiskey produkowane w jednej destylarni i z jednego rodzaju słodu, czyli w typie single malt, powinna być testowana bez dodatków. Takie podanie trunku pozwala bowiem w pełni odczuć walory smakowe i aromatyczne, jakie płyn ma do zaoferowania. Warto jednak przekroczyć postawione granice i raczyć się trunkiem w innej formie. The Quiet Man świetnie sprawdzi się jako baza pod wiele drinków. Irlandzka whiskey dobrze zagra z sokami owocowymi: jabłkowym i grejpfrutowym. Takie połączenie dobrze serwować w wysokiej szklanicy typu collins wypełnionej lodem. Dla fanów bardziej skomplikowanych koktajli polecamy wykorzystać pozycję destylarni do bardziej klasycznych opcji, jak Old Fashioned lub Mint Julep.
Prezentacja whiskey The Quiet Man Sherry Finished nie różni się zbynio od klasycznej wersji. Butelka ma obły, pękaty kształt i niedługą szyjkę. Bezbarwne szkło pozwala w pełni dojrzeć piękny kolor płynu wewnątrz. Etykieta przybrała głęboki, niebieski kolor. Z uwagi na maturację w beczkach po sherry, nie mogło zabraknąć akcentów w kolorze mocnej wiśni. Na górze etykiety dojrzymy mały alembik o złotej barwie. Butelka informuje o najważniejszych cechach whiskey: o jej typie, objętości szkła, miejscu produkcji, rodzaju butelkowania i innych szczegółach.
12-letni trunek to pozycja bardzo elastyczna i nienarzucająca się. Alkohol znajdzie sobie fanów w każdej grupie. Stanowi dobrą opcję na prezent dla osób lubiących nietypowe propozycje od mniej znanych destylarni. Owocowe smaki i aromaty świetnie odnajdą się podczas letniego lub wiosennego wieczoru w gronie znajomych. Irlandzka whiskey może towarzyszyć również podczas spokojnego wieczoru spędzanego w samotności. Szklanka bursztynowego trunku pozwoli na moment oderwać się od rzeczywistości, porywając w krainę fuzji wrażeń sensorycznych.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | The Queit Man Craft Distillery |
Marka | QUIET MAN |
Właściciel | Irish Whiskey Co. Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 73 |