12-letni single malt Glenfarclas, czyli dużo nut sherry i owoców. Wielokronie nagradzana whisky, między innymi srebrnym medalem w konkursie International Spirits Challenge w 2019 roku, drugim miejscem w The Scotch Whisky Master również w roku 2019 oraz brązem w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2013 roku. Od lat na podium, od lat w szklankach smakoszy z całego świata!
Glenfarclas jest jedną z niewielu niezależnych gorzelni w Szkocji. Od 1865 roku, czyli od samego początku istnienia, marka jest własnością jednej rodziny. Teraz, w rękach piątego i szóstego pokolenia, gorzelnia dalej się rozwija i tworzy klasyczne whisky dla regionu Speyside. 1836 był rokiem, w którym destylarnia Glenfarclas na farmie Recherlich w Ballindalloch otrzymała rządową licencję na produkcję whisky. W tym czasie koncesję posiadał Robert Hay, jednak po jego śmierci farma i destylarnia opustoszały, co zwróciło uwagę Johna Granta. Rodzina Grantów była wybitnymi lokalnymi hodowcami bydła, którzy szukali idealnego punktu pośredniego między ich farmą w Glenlivet a targiem w pobliskim Elgin. I udało się!
Glenfarclas słynie z tradycyjnego, pełnego i dobrze wykończonego stylu, i jest wypuszczany tylko w naturalnym kolorze. Tylko najlepsze składniki w połączeniu z niepowtarzalnym rozmiarem i kształtem miedzianych alembików, tradycyjnymi metodami destylacji, specjalnie wyselekcjonowanymi dębowymi beczkami oraz stylem i lokalizacją magazynów decydują o ostatecznym, niepowtarzalnym charakterze Glenfarclas. 12-letni reprezentant szkockiej destylarni nabiera formy dojrzewając w wyselekcjonowanych beczkach po sherry. Dzięki nim nabiera owocowych smaków, a następnie jest butelkowany z mocą 43% alkoholu.
Glenfarclas 12Y pod szatą ciepłego bursztynu skrywa nuty toffi, orzechów i goździków.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: lekki i kremowy z mieszanką sherry i miodu Manuka, dym i dąb;
Smak: sherry, orzechy, daktyle i toffi;
Finisz: pikantny i długi, nuty ziela angielskiego, cynamonu i goździków;
Ta przystępna smakowo i cenowo whisky może być degustowana na wiele sposobów. Jednym z nich jest picie single malta bez dodatków. Tylko tak odkryjemy jego prawdziwą naturę. Do szklanki dodać można również odrobinę wody, która wzmocni doznania smakowe i aromatyczne. Trunek warto połączyć z innymi składnikami i stworzyć ulubiony koktajl na bazie 12-latka.
Prezentacje 12-latka śmiało określić można jako tradycyjną. Design opakowania w oczywisty sposó nawiązuje do retro stylistyki lat 60. XX wieku. Sam napis „Glenfarcals” mocno kojarzy się z neonami nad amerykańskimi jadłodajniami. Niewielka, linearna grafika na samym dole białej etykiety, przedstawia widok na okolicę gorzelni i jej mury. Pękata butelka pakowana jest w pudełko o wyraziście niebieskiej barwie.
Idealny trunek reprezentujący region Speyside i destylarnię, która do dzisiaj zachowała się w rękach godziny Grant. Przystępny cenowo i smakowo single malt będzie idealny dla początkujących smakoszy. Bardziej doświadczeni degustatorzy docenią również jego autentyczność i delikatność.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENFARCLAS |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 1L |