BALVENIE 12Y DOUBLE WOOD 40% 0,7L

zdjęcie produktu BALVENIE 12Y DOUBLE WOOD 40% 0,7L

cena: 189.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDBALVENIE
YEAR12Y
VOL%40
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt

Pionierska gorzelnia

Historia gorzelni Balvenie rozpoczęła się w 1892 roku w miejscowości Duffton, mieszczącej się w popularnym z produkcji whisky regionie Speyside. Jej założycielem i wieloletnim dyrektorem był Wiliam Grant, który na miejsce i siedzibę swojej destylarni wybrał XVIII-wieczną posiadłość. Rozpoczęty w roku 1892 remont i renowacja z przerobieniem posiadłości na destylarnię ukończono w piętnaście miesięcy. Dokładnie 1 maja 1893 odbyła się w gorzelni pierwsza oficjalna destylacja. Gdy w 1923 roku Wiliam umiera pieczę nad destylarnią przejmuje jego syn, John, a swoją pracę rozpoczyna od rozbudowy zyskującej popularność gorzelni.

W 1962 roku dołącza do zespołu marki Wiliam Grant & Sons człowiek, który będzie miał ogromny wpływ na przyszłość firmy – David C. Steward, zaledwie 17-letni pasjonata mocnych alkoholi. Po 12 latach pracy w firmie David C. Steward staje się czwartym w historii marki Mistrzem Gorzelnikiem. To on właśnie, w roku 1983 jako pionier rozpoczął eksperymenty z dojrzewaniem whisky w dwóch rodzajach beczek po kolei, co w późniejszej historii produkcji whisky nazwano „wykańczaniem”. Proces ten pierwszy raz został wykorzystany przy leżakowaniu whisky The Balvenie Classic. W 1987 roku marka Balvenie zapisuje się w historii jako pierwszy producent whisky, który wydał na rynek 50-letnią whisky, jedną z pierwszych tak leciwych butelek w branży. Dziś sława i uznanie dla destylarni Balvenie jest wciąż na wysokim poziomie, a sama gorzelnia jest jednym z czołowych producentów szkockiej whisky, znanym na całym świecie.

Rzemieślniczy wyrób whisky

Destylarnia The Balvenie pozostaje wierna tradycyjnym wartościom i metodom produkcji, dzięki czemu tworzona whisky jest jedną z najlepszych szkockich trunków. Whisky, która dziś powstaje jest równie doskonała i autentyczna, co ta, tworzona 100 lat temu. Gorzelnia do dziś wykorzystuje jedynie jęczmień z własnych upraw. Każdego roku jęczmień jest zasiewany na farmie Balvenie Mains należącej do firmy, mieszczącej się tuż obok gorzelni. Jedyną nowoczesną technologią, z której korzystają jest kombajn zbożowy, którym zbierają plony. Poza tym jęczmień uprawiany jest w tak samo tradycyjny sposób, co dziesiątki lat temu. Balvenie posiada prywatną działająca słodownię, jako jedna z nielicznych destylarni w Szkocji. Po namoczeniu jęczmienia w wodzie źródlanej pochodzącej ze wzgórz nad gorzelnią, ziarno rozprowadzane jest na tradycyjnej podłodze słodowni. To tam słodowcy obracają go ręcznie, aż jęczmień jest gotowy do umieszczenia w piecu, gdzie jest suszony przy użyciu antracytu i starannie dobranej ilości torfu, co dodatkowo dodaje złożoności tworzonej whisky. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak whisky Balvenie jest jednak kształt i rozmiar miedzianych destylatorów. Alembiki, które są dziś wykorzystywane niewiele się różnią od oryginalnych, które zostały umieszczone w gorzelni w roku otwarcia. Zachowały ten sam kształt w stylu „Balvenie Ball”, z wypukłością lub kulkowatym kształtem u podstawy łabędziej szyi.

Marka posiada także własny zakład bednarski i bednarzy, którzy zajmują się naprawą i ponownym wypalaniem drewnianych beczek. Beczki są wypalane aby skarmelizować cukier drzewny, jednak tylko na tyle, by nie spalić drewna zbyt mocno. To bardzo trudna umiejętność, która jest tylko jedną z wielu, jakimi parają się bednarze. Poza tym są odpowiedzialni także za naprawy, odbudowywanie, napełnianie i zamykanie beczek. Za ostatnie wykończenie w firmie Balvenie odpowiedzialny jest najdłuższej pracujący w historii marki Mistrz Gorzelnik, David. To on najlepiej zna produkowane whisky i on dokonuje decyzji, które beczki są odpowiednie do butelkowania po 12 latach, po 21, 30 czy nawet wielu więcej latach.

Flagowy produkt producenta

12-letnia whisky od Balvenie jest obecnie najpopularniejszym z trunków oferowanych w portfolio marki. W 2008 roku weszło na stałe do podstawowej oferty, zastępując 10-letnią Founder’s Reserve, a w 2018 roku świętowało swoje 25-lecie.

Receptura whisky Double Wood 12 została opracowana przez Mistrza Gorzelnika Davida C. Stewarda na podstawie metody „wykańczania w beczce”, wynalezionej przez Davida w 1982 roku. Do powstania tego trunku David łączy whisky leżakujące co najmniej przez 12 lat w beczkach po whisky i amerykańskich beczkach po Bourbonie, łączy je ze sobą i umieszcza na dodatkowe 9 miesięcy w beczkach z dębu hiszpańskiego po Sherry Oloroso. Na sam koniec whisky umieszczana jest jeszcze na 3-4 miesiące do dużych drewnianych kadzi.

12-letnia doskonałość

Unikalny charakter Balvenie 12Y Double Wood zyskuje dzięki dojrzewaniu w dwóch różnych gatunkach drewna. Każda z beczek i czas przebywania trunku w nich dodaje inną, typową dla siebie gamę aromatów do powstałego single malta. Tradycyjne beczki dodają miękkości i delikatności, beczki po sherry nadają głębi i pełni smaku, a ostatnie miesiące w dużych kadziach pozwalają im się harmonijnie połączyć.

Kolor: złocisty;

Nos: słodki i delikatny; sherry Oloroso, miód, wanilia, toffi, karmel, pomarańcze, suszone owoce, przyprawy korzenne, cynamon;

Smak: gładki i łagodny; orzechy w miodzie, pikantny cynamon, sherry, wanilia, gorzka czekolada;

Finisz: długie i rozgrzewające; cynamon, miód, suszone owoce, dąb;

Nic więcej nie potrzeba

Balvenie 12YO Double Wood to whisky, którą zawsze i bezsprzecznie należy smakować w wersji saute, ponieważ tylko w ten sposób można poznać jej doskonałość aromatów i smaków. Do serwowania najlepiej sprawdzi się oryginalny kieliszek do degustacji whisky, który pomoże skupić związki aromatyczne przy krawędzi szkła i tym samym pogłębi przyjemność z sączenia trunku. Skomponuje się z gorzką czekoladą wysokiej jakości, w tradycyjnym stylu lub z dodatkiem skórki pomarańczy.

Mnogość detali

Kształt butelki, w której zamknięto whisky inspirowany był kształtem szyj alembików, w których jest produkowana – z charakterystyczną wypukłością. Dolna część butelki jest zaokrąglona, a całość wykonana jest z jasnego szkła. Na szyjce obleczono dodatkowo ciemny kaptur, a w środkowej części butelki umieszczono szeroką etykietę o kremowym tle. Na etykiecie znajduje się bardzo dużo informacji, zaczynając od nazwy producenta wypisanej dwoma typami czcionki – tradycyjną i elegancką. Poniżej widnieje nazwa trunku, liczba „12”, która dotyczy liczby lat starzenia w beczce, informacje na temat whisky oraz podpis twórcy – słynnego Mistrza Gorzelnika Davida C. Stewerda. Dodatkowym opakowaniem jest elegancka tuba, utrzymana w takim samym stylu i kolorystyce, co etykieta na butelce. Od góry widnieje data 1892, czyli rok otwarcia destylarni, nazwa producenta w prostej i eleganckiej czcionce oraz informacje na temat trunku. W dolnej części umieszczono dwie beczki i wyjaśnienie, jakie cechy po nich przejęła whisky, a pod nimi podpis Mistrza Gorzelnika i elegancki logotyp marki w tradycyjnym stylu.

Każdy powinien jej spróbować

Lekkość, a zarazem złożoność trunku zachwyca i przynosi ogrom przyjemności z degustacji. Nic tym więc zaskakującego, że jest jedną z najpopularniejszych whisky na rynku, a jej sprzedaż rośnie z roku na rok. Jest pozycją obowiązkową zarówno dla koneserów, którzy poszukują wyjątkowości w smakowanych trunkach, jak i dla początkujących, dopiero rozpoczynających przygodę z alkoholem mocnym.

Podobne whisky

zdjęcie produktu BALVENIE 14Y THE WEEK OF PEAT 48,3% 0,7LBALVENIE 14Y THE WEEK OF PEAT 48,3% 0,7LBALVENIE | 14Y | 48.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations469.00 zł |
zdjęcie produktu BALVENIE 26Y DARK BARLEY 47,8% 0,7L GBBALVENIE 26Y DARK BARLEY 47,8% 0,7L GBBALVENIE | 26Y | 47.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera4500.00 zł |
zdjęcie produktu BALVENIE 12Y SINGLE BARREL I 47,8% 0,7LBALVENIE 12Y SINGLE BARREL I 47,8% 0,7LBALVENIE | 12Y | 47.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt359.00 zł |
zdjęcie produktu BALVENIE 14Y CARIBBEAN CASK 43% 0,7LBALVENIE 14Y CARIBBEAN CASK 43% 0,7LBALVENIE | 14Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt279.00 zł |
zdjęcie produktu BALVENIE 21Y PORT WOOD 40% 0,7 L GBBALVENIE 21Y PORT WOOD 40% 0,7 L GBBALVENIE | 21Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt699.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu YELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE SELECT 46,5% 0,75LYELLOWSTONE | 46.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey250.00 zł |
zdjęcie produktu DAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON 1843 50% 0,7LDAVID NICHOLSON | 50 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu WILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT POT STILL RESERVE 47% 0,7LWILLETT | 47 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey295.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations129.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH 12Y 40% 1LGLENFIDDICH | 12Y | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane159.90 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L TUBAGLENFIDDICH | 47 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations229.00 zł |

Opinie

Jarek 2021-02-21
"Ciekawe whisky, bogate w smaku i zapachu. Warto spróbować"

Kontakt

biuro@kukunawa.pl

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy