Dlaczego warto kupić whisky Auchentoshan 12 letnie 40% 0,7L?
- Nazwa „Auchentoshan” pochodzi z gaelickiego i oznacza „Bóg Pola” lub „Narożnik Pola”
- Debiutowała w 2008 roku (rebranding w 2019 roku)
- Pełna, delikatna, elegancka, sporo akcentów cytrusów (limonki, mandarynki), mango, marakui, crème brulee, migdałów, toffi oraz wanilii i imbiru
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych w beczkach po bourbonie i sherry
- Świetna na początek przygody ze światem whisky
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. złotym medalem na International Spirits Challenge w 2020 roku
Historia Auchentoshan rozpoczęła się w roku 1817, kiedy inżynier John Bulloch Thorne postanowił otworzyć własną destylarnię w szkockim regionie Lowlands, a dokładniej w hrabstwie Dunbartonshire, tuż obok wzgórza Old Kilpatrick Hills. Oficjalną licencję na produkcję whisky gorzelnia otrzymała w roku 1823 i przez kolejne pięćdziesiąt lat produkowała wspaniałe szkockie trunki pod zarządem założyciela marki. Pod koniec lat 70. XIX wieku rozpoczęła się seria zmian właścicieli dla Auchentoshan – w 1878 roku gorzelnia przeszła we własność spółki C.H. Curtis and Co., w roku 1903 destylarnię przejęli bracia parający się sprzedażą wina Geogre i John McLachlan. Firma pozostawała w rękach McLachlanów przez prawie 60 lat, z czego 20 lat wyłączona z produkcji trunków. Wszystko spowodowane było niespodziewanym bombardowaniem w roku 1941, które uszkodziło destylarnię i zniszczyło magazyn Auchentoshan. W roku 1960 marka została odkupiona przez firmę J & R Tennent, a już 9 lat później w 1969 przez przedsiębiorczego Eddiego Cairnsa, właściciela sieci hoteli i restauracji, który za ich pomocą zaczął sprzedawać whisky ze swojego najnowszego nabytku. Dzięki Eddiemu w gorzelni zapoczątkowano produkcję whisky single malt, która zyskała uznanie krytyków i stała się znakiem rozpoznawalnym marki. Warto zaznaczyć, że była to pierwsza butelkowana whisky single malt z regionu Lowlands. Od tamtego czasu Auchentoshan zaczęła odnosić sukcesy, dzięki czemu zainteresowali się nią kolejni kupcy. W końcu w roku 1994 marka trafiła w ręce japońskiego koncernu Suntory, który bardzo chętnie inwestuje w rozwój firmy, reklamę i coraz to nowsze kolekcje. Dziś Auchentoshan może pochwalić się zaszczytnym pierwszym miejscem wśród najlepiej sprzedających się szkockich whisky z regionu Lowlands.
Każdy z etapów produkcji whisky w gorzelni Auchentoshan skupiony jest na uzyskaniu jak najbardziej łagodnego i gładkiego trunku. To właśnie dzięki tym cechom marka wyróżnia się na tle konkurencji i zdobywa coraz szersze grono miłośników.
W destylarni wykorzystywany jest jedynie delikatnie wypalany, nietorfowany słód o naturalnie słodkim i delikatnym smaku. Z tego słodowanego jęczmienia i wody tworzony jest bardzo ciepły i niezwykle słodki zacier, który następnie poddany jest destylacji aż trzykrotnie! Zabieg ten, niespotykany wśród innych szkockich whisky, pozwala na uzyskanie zdumiewająco czystego i subtelnego smaku. Gotowe destylaty starzone są w dębowych beczkach różnego użytku przez odpowiedni dla siebie czas. Szybkiej i dokładnej maceracji sprzyja łagodny klimat regionu, odmienny od pozostałych regionów znanych z produkcji whisky w Szkocji.
12-letnia whisky od Auchentoshan debiutowała na rynku w 2008 roku, tym samym zastępując w podstawowej ofercie 10-letnią single malt. Jest to zarazem delikatna i złożona whisky, która leżakowała głównie w beczkach z dębu amerykańskiego po Bourbonie i w niewielkiej części także w beczkach po Sherry. Jest to najchętniej wybierana whisky z portfolio marki, dzięki jej uniwersalności i unikatowości zarazem.
Kolor: miodowo-złoty;
Nos: łagodny; płatki śniadaniowe, crème brulee, miód, wanilia, banany, cytryna, karmel, skórka z pomarańczy, trawa cytrynowa, zielona herbata, prażone migdały;
Smak: delikatny; delikatne sherry, wanilia, mandarynka, prażone migdały, pomarańcz, cynamon, orzechy, toffi, brązowy cukier, skórka z limonki, waniliowy budyń;
Finisz: trwały i delikatnie wytrawny; biały pieprz, przyprawy korzenne, wanilia, imbir, orzechy, mleczna czekolada;
Jest to idealna whisky do sączenia podczas spokojnego wieczoru spędzonego na rozmowach z przyjaciółmi. Sprawdzi się w letnie dni dzięki orzeźwiającym akcentom nie tylko w wersji saute, ale także w koktajlach typu Manhattan. Niezobowiązująca i przynosząca przyjemność z degustacji to zdecydowanie najlepsze określenie dla 12-letniej single malt od Auchentoshan.
Butelka whisky prezentuje nowoczesny, stonowany styl, który spodoba się miłośnikom awangardy i minimalizmu. Butelka z jasnego szkła o prostym, delikatnie zaokrąglonym kształcie ozdobiona jest u dołu tłoczoną dużą nazwą producenta i trzema alembikami, które są logotypem marki. Szyjka obleczona jest krótkim kapturem w kolorze ciemnego srebra. W środkowej części umieszczono wąską prostokątną etykietę w takim samym odcieniu ciemnego srebra, a na niej nazwę marki, nazwę whisky i kilka informacji na jej temat. Uwagę zwraca umieszczona po środku etykiety duża liczba „12” na fioletowym tle, która odnosi się do ilości lat leżakowania.
Butelka chowana jest w prostokątnym pudełku o jasno-szarym tle, na którym widnieje ciemno-szara ramka z takimi samymi informacjami, jak na etykiecie. Górną część pudełka zdobi data 1823, czyli rok uzyskania licencji na produkcję whisky, a dolną część rysunek przedstawiający trzy alembiki i nazwę marki. Całość tworzy spójny styl o minimalistycznym charakterze.
Najlepiej sprawdzi się w domowym barku osoby, która dopiero rozpoczyna przygodę z alkoholem mocnym i jeszcze szuka swojego smaku. Łagodny aromat i gładka konsystencja z pewnością ułatwi degustację. Warto dodać, że whisky ta została nagrodzona srebrnym medalem w roku 2017 podczas prestiżowego międzynarodowego konkursu International Wine & Spirits Competition.
Kupuję swoją pierwszą słodową whisky
Wybrane bottlingi z portfolio Auchentoshan
Auchentoshan szkocka perła potrójnej destylacji
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Lowlands |
Producent | Auchentoshan Distillery |
Marka | AUCHENTOSHAN |
Właściciel | Suntory Global Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry Oloroso |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Jim Murray | 91.5 |