Głowa jelenia – symbol bardzo dobrze znany wśród smakoszy bursztynowych trunków. Tym razem szkocka destylarnia Glenfiddich prezentuje 12-letniego single malta, dojrzewającego w beczkach po bourbonie i po sherry, finiszującego w beczkach z francuskiego dębu przez cztery miesiące. Za ciekawą formułę trunku odpowiada mistrz destylacji Brian Kinsman oraz szef kuchni Julien Boscus, z którym marka podjęła współpracę. A w butelce łagodne nuty gruszek, skórki pomarańczy, imbiru, dębu i miodu.
Destylarnia Glenfiddich została założona w 1876 roku przez Williama Granta w Dufftown w Szkocji, w dolinie rzeki Fiddich. Pierwsza destylacja w zakładzie odbyła się w 1887 roku. Lata 60. i 60. XX wieku były trudnymi latami dla większości destylarni whisky. Wiele mniejszych, niezależnych zakładów, zostało wykupionych lub zlikwidowanych. Aby przetrwać trudne lata, William Grants & Sons zwiększył produkcję swojej whisky i wprowadził zarówno kampanie reklamowe, jak i otworzył centrum dla zwiedzających. Okres ten wspomina się jako „narodziny” współczesnej kategorii single malt, ponieważ firma zdecydowała się na sprzedaż single malta jako swojej marki premium. To była dobra decyzja! Glenfiddich jest obecnie najlepiej sprzedającym się single maltem na świecie. Jest sprzedawany w 180 krajach i stanowi około 30% sprzedaży całej whisky single malt.
Whisky Glenfiddich jest jedyną szkocką whisky z regionu Speyside – stanowiącego teoretycznie część regionu Highland – która jest destylowana, dojrzewa i jest butelkowana w jednej destylarni. Szkocka gorzelnia do produkcji swojej whisky wykorzystuje krystaliczną wodę ze źródła Robbie Dhu. W asortymencie marki znajdziecie trunki dojrzewające w różnych beczkach: po rumie z Kuby, w beczkach po bourbonie z USA czy beczkach po sherry z Hiszpanii. 12-letni single malt Glenfiddich Triple Oak wykorzystuje zarówno beczki po bourbonie, jak i po sherry, a następnie stosuje świeże, nowe beczki z francuskiego dębu dla finiszu. Taka praktyka pozwala osiągnąć pełnie dębowego smaku, a także zyskać owocowy charakter i kremowy ton.
12-letni Glefiddich Triple Oak zaskakuje mieszanką nieoczywistych połączeń smakowych i aromatycznych, takich jak korzenne przypraw, pieprz, mleczna czekolada i wanilia.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: wanilia, owoce, lekki pieprz, dąb i orzech;
Smak: mleczna czekolada, ciasto waniliowe, cynamon, gruszka i daktyle;
Finisz: długi, gruszki, śliwki, korzenne przyprawy i dąb;
Bardzo dokładnie opracowana whisky, jaką jest 12-letni Glenfiddich Triple Oak, dobrze smakuje bez dodatków. Istnieje pewna duża grupa smakoszów bursztynowych alkoholi, która rekomendujecie picie whisky słodowej bez dodatków. Polecają za to eksperyment z wodą - jest ona w stanie otworzyć wachlarz smaków i aromatów drzemiących w dramie. Wystarczą dwie lub trzy krople. Degustacja whisky powinna odbywać się w specjalistycznym kieliszku do tego przeznaczonym lub niskiej szklance o grubym dnie.
Wszechobecny jeleń – na każdej etykiecie i butelce od Glenfiddich znajdziecie to dorodne zwierzę. Słowo „Glenfiddich” bowiem w języku gaelickim oznacza „dolinę jelenia”. W tej pozycji dominują barwy pomarańczowe i złote, świetnie współgrające ze złotymi elementami ozdobnymi. Butelka jest smukła, zgrabna i ma długą szyjkę. Tuba poraża mocą swojej barwy – wyrazista pomarańcza wchodząca w czerwień. Odważnie!
Ciekawa pozycja w katalogu szkockiej marki, która nie powstałaby, gdyby nie odważne pomysły mistrza destylacji oraz cenne rady francuskiego szefa kuchni. W tym single malcie główną rolę gra dąb – i to w trzech różnych wersjach! Każda z dobranych beczek daje coś od siebie: od soczystych nut owocowych, poprzez kremowy charakter, po niezwykłą finezję i delikatność. Whisky idealna dla wielbiciela nietypowych formuł i niecodziennych połączeń.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfiddich Distillery |
Marka | GLENFIDDICH |
Właściciel | William Grant & Sons |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry |
Finisz - beczka | dąb francuski |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |