12-letni single malt z regionu Speyside to propozycja szkockiej destylarni Glen Elgin. Złota whisky butelkowana z mocą 43% dojrzewała w dębowych beczkach po bourbonie oraz beczkach po sherry. To idealna propozycja dla fanów otulających smaków i aromatów, wśród których przeważają elementy pobudzającej kawy i maślanego pieczywa.
Destylarnia Glen Elgin mieści się w samym sercu jednego z regionów produkcji szkockiej whisky – w Speyside. Powstała na końcu lat 90. XIX wieku i została zaprojektowana przez Charlesa Doiga. Architekt założył, że będzie to ostatnia gorzelnia, jaka zostanie postawiona w Speyside na następne 50 lat. I miał rację! Kolejna destylarnia powstała dopiero w 1958 roku i była nią gorzelnia Tormore. Pierwszym właścicielem zakładu Glen Elgin był William Simspon, który dosyć szybko sprzedał gorzelnię. Przez kolejne lata destylarnia często zmieniała właścicieli, aż do lat 30. XX wieku, kiedy stała się częścią DCL. Dziś zakład należy do grupy White Horse i jest częścią UDV „Elgin Group” wraz z Linkwood, Glenlossie i Mannochmore.
Destylarnia Glen Elgin oferuje szeroki wybór flagowych i niezależnych butelek dla miłośników whisky. Oficjalny asortyment marki składał się z niegdyś 12-latków, 16-latków, 20-latków i 32-latków, jednak dziś w ofercie pozostała jedynie najmłodsza z nich. Premiera 12-latka miała miejsce w 2001 roku, jako części serii Diageo's Flora and Fauna, ale w 2002 roku został ponownie wydany jako część serii Hidden Malt. Na przestrzeni lat kilka niezależnych rozlewni wykonało wiele niezależnych butelek, w tym Signatory Vintage, Adelphi i Gordon & MacPhail. Słód Glen Elgin jest również głównym składnikiem whisky mieszanej White Horse.
Glen Elgin może produkować 1,8 miliona litrów czystego alkoholu rocznie. Destylarnia czerpie wodę używaną do produkcji ze źródeł pięknego jeziora Millbuies Loch, położonego na południowy wschód od destylarni. Gorzelnia, jak większość szkockich zakładów, zaprzestała samodzielnego słodowania ziarna w latach 60. XX wieku na rzecz czerpania jęczmienia z ze słodowni. Złocisty jęczmień stanowi bazę do powstania zacieru słodowego. Mikstura bierze udział w etapie fermentacji, a następnie destylacji w miedzianych alembikach. W końcu trafia do dębowych beczek po bourbonie i sherry, w których spędza 12 lat. W tym czasie pobiera z drewna dębu nasączonego poprzednią zawartością owocowych i drzewnych nut, a także miodowej słodyczy. Finalnie zostaje zabutelkowana z mocą 43% alkoholu.
12-letni single malt od destylarni Glen Elgin to fuzja ciepłych i słodkich akordów espresso i maślanej chałki. Na finiszu możemy spodziewać się orzechowych nut.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: bogaty w słodowe nuty, espresso, miód;
Smak: miękki i słodowy, miód, masło solone, chałka i tiramisu;
Finisz: długi, jęczmienny, prażone orzechy;
Przystępny w smaku i cenie szkocki single malt z regionu Speyside sprawdzi się zarówno podczas klasycznej, jak i bardziej eksperymentalnej degustacji. Na pierwszy raz ze złocistą whisky słodową proponujemy raczyć się nią bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Jeżeli jednak mamy ochotę na coś więcej, wykorzystajmy single malta w którymś z drinków. Szczególnie gorąco polecamy któryś z klasycznych koktajli alkoholowych, w których whisky słodowa perfekcyjne będzie współgrać z pozostałymi dodatkami. Dobrze postawić na Whisky Sour, Mint Julep czy Manhattan.
12-latek od Glen Elgin mieści się w pękatej, niskiej butelce o długiej, pękatej szyjce, zakończonej zakrętką o barwie głębokiego fioletu. Bezbarwne szkło butelki pozwala podziwiać bursztynowy kolor whisky. Na froncie butelki umieszczono białą etykietę z delikatnie szczerbionymi brzegami. Design etykiety określić można jako prosty, a jednym ozdobnym elementem jest niewielki, złoty ptak. Informacje o alkoholu przekazują czarne, niewielkie napisy. Na samym dole czerwoną czcionką wyróżniono podpis mistrze gorzelni, odpowiedzialnego za formułę single malta. Whisky pakowana jest w fioletowe, prostokątne pudełko.
Pełny smakowitych akcentów szkocki trunek to idealna pozycja na zapoznanie się z charakterem regionu Speyside. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji raczyć się whisky słodową, 12-letni wypust destylarni Glen Elgin będzie idealny na pierwszy raz! Za sprawą delikatnych aromatów przypodoba się zarówno niedoświadczonemu amatorskiemu podniebieniu, jak i wyrafinowanym gustom smakosza. Świetna pozycja na każdą okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLEN ELGIN |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 89 |