12-letnia edycja single malt whisky pochodzącej z destylarni Jura, położnej na wyspie o tej samej nazwie. Zabutelkowana z mocą 46%.
Gorzelnia Jura została zbudowana przez Archibalda Campbella w 1810 r. na wyspie o tej samej nazwie. Jura to niewielka wyspa (11 km x 48 km) położona w wewnętrznym paśmie Hebrydów, niedaleko Islay. To niezwykle malownicza wysepka, przez którą przebiega jedna droga, znajduje się jeden pub oraz jedna destylarnia. Pod koniec lat 40 XX wieku George Orwell przebywając na wyspie i kończąc pisanie „Roku 1984”, opisywał Jurę jako „niezwykle niedostępną” – od tamtego czasu niewiele sie zmieniło. Najłatwiejszym sposobem dostania sie na wyspę jest podróż przez Islay z Port Askaig. Jest to wyspa bardzo słabo zaludniona – obecnie zamieszkuje ją niecałe 200 osób, ciekawostką jest natomiast fakt, iż populacja jeleni wynosi 5000.
Wracając do samej gorzelni, jej początki nie były łatwe. Od samego początku popadała w ruinę – pomimo prób restauracji, około roku 1900 produkcja została wstrzymana a destylarnia rozebrana. Przełomem był rok 1962 kiedy Robin Fletcher (gościł Orwella podczas jego pobytu na wyspie) oraz Tony Riley-Smith zatrudnili Williama Delme-Evansa, który to miał wybudować nową destylarnie. Tak też się stało rok później – w roku 1963 prace zostały zakończone a destylarnia wznowiła produkcję.
Głównym elementem wpływającym na charakter destylatu z Jury są przede wszystkim dwie pary wysokich alembików (charakterystyczne dla destylarni z tego okresu) sprawiających, iż alkohol tu produkowany jest niezwykle łagodny i nietorfowy. Dzięki temu Jura to składnik wielu popularnych whisky typu blended.
Drugim ważnym elementem budującym charakter destylarni jest woda pochodząca z lokalnego źródła o nazwie Bhaille Mharghaidh. Woda przepływając przez okoliczne torfowiska, porośnięte przez paprocie orlicowate, nabiera charakterystycznego, twardego smaku. Obecnie moce produkcyjne destylarni wynoszą około 2 miliony litrów alkoholu rocznie. Opisywana tu edycja, w odróżnieniu od podstawowych edycji whisky Jura, to kompozycja destylatów, które dojrzewały w beczkach wykonanych z amerykańskiego białego dębu oraz beczek po sherry.
Kolor: bursztynowy, ze złotymi refleksami
Zapach: wyraźnie cytrusowy z domieszką przypraw korzennych, słodkie owoce, cynamon.
Smak: w pierwszej fazie bardzo owocowy, słodki przechodzący w stronę cytrusów oblanych polewą toffi. Na dalszym planie pojawiają się nuty przyprawowe – cynamon oraz słodycz ananasa.
Finisz: średnio długi, słodowo-korzenny (imbir, cynamon).
12-letnia Jura Elixir to trunek zaskakująco bogaty jak na swój młody wiek – z racji swojego słodko-owocowego charakteru sugerujemy serwować go do deserów – świetnie komponuje się z szarlotką oraz lodami. Polecamy!
Kształt butelki Jura Elixir jest charakterystyczny dla wypustów z tej destylarni. Centralnie umieszczona etykieta zawiera deklarację wieku oraz nazwę edycji – Elixir. Całość zapakowana w kartonik z wizerunkiem wyspy Jura oraz przetłoczeniem w kształcie butelki i opisem samej whisky – „Fruity & Spicy with hints of cinamon and citrus”.
12-letnia Jura Elixir to dość oryginalny – jak na tę destylarnię – trunek, który finishowany był w beczkach po sherry. Dzięki temu zyskał bardzo wyraźnej owocowości i słodyczy jednocześnie zachowując DNA destylatu. Z racji ciekawej prezentacji whisky ta może być również wspaniałym prezentem!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |