Dlaczego warto kupić whisky That Boutique-Y Cotswolds 3 years old batch 1?
- W Cotswolds używa się 2 odmian drożdży – Anchor i Fermentis
- Debiutowała w 2018 roku
- Słodko-owocowa, pełna, dużo cytrusów, ananasów, wiśni, nut toffi, wanilii, migdałów, trawy i pikantnych imbiru i pieprzu
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 3 lata w nieujawnionym typie/-ach beczki/-ek (na pewno po Bourbonie i, być może, po czerwonym wytrawnym winie (beczka typu STR)
- Brak informacji odnośnie filtracji i barwienia, butelkowana z mocą alkoholu 50,4% ABV
- Batch limitowany do jedynych 1783 butelek!
- Nagrodzona złotym medalem (Liquid Gold) przez Jimma Murraya w jego Whisky bible w 2019 roku
3-letni single malt z pierwszej partii dębowych beczek, prosto z destylarni Cotswolds, został zabutelkowany z mocą 50,4% alkoholu. Stanowi element interesującej kolekcji, będącej wynikiem współpracy najlepszych gorzelni z rozlewnią Boutique-y Whisky Company. Bądźcie gotowi na zbilansowaną whisky o głębokich smakach karmelizowanych migdałów, wanilii i cytrusów. Na finiszu liściaste i trawiaste akcenty, które świetnie zrównoważą słodycz.
Destylarnia Cotswolds działa prężnie od 2014 roku i jest jedną z niewielu angielskich destylarni. Za stworzenie zakładu odpowiada były mistrz destylacji w Bowmore, Harry Cockburn, oraz ekspert od dojrzewania w beczkach z doświadczeniem z destylarnią Penderyn w Walii i Kavalan na Tajwanie, Jim Swan. Ten genialny duet stworzył nowego ducha whisky w regionie, którzy z whisky nie jest kojarzony. Pierwsza butelka została napełniona 22 września 2014 roku, a pierwsza whisky opuściła magazyn trzy lata później – kiedy osiągnęła minimalny czas dojrzewania.
Butelki That Boutique-y Whisky Company mieszczą nie tylko whisky słodową, ale również single grain whisky, bourbony oraz blendy. Dzięki współpracy z najlepszymi destylarniami nie tylko ze Szkocji, rozlewnia była w stanie stworzyć wyjątkową serię, która wyróżnia się nie tylko jakością, ale i wizualną prezentacją. Każda z limitowanych wydań That Boutique-y Whisky Company przybrała inną etykietę zdobioną graficzną powieścią pobudzającą wyobraźnię. Seria szczyci się tym, że nie stosuje sztucznych barwników i filtracji na zimno. Od 2016 roku wszystkie butelki posiadają deklarację wieku.
3-latek z destylarni Cotswolds zachwyca orzeźwiającymi akcentami skoszonej trawy i ziół. Do tego w komplecie trochę wanilii i cytrusowych fal.
Barwa: ciepłe, jasne złoto;
Aromat: słodki, karmelowy, akcenty ananasa i wiśni, trochę wanilii;
Smak: trawiasty, cytrusy;
Finisz: świeży, liściasty, fale słodkich winogron i skoszonej trawy;
Rozwinięty wachlarz Lekki i przyjemny single malt zyska jeszcze więcej, jeżeli dodamy do niego dwie kropli wody o pokojowej temperaturze. Taki dodatek działa cuda – rozwija wachlarz smaków i aromatów ukrytych w whisky. 3-letniego singla malta, dojrzewającego w dębowych beczkach, dobrze pić ze szklanki typu tumbler. Niektórzy z pewnością zechcą zestawić dram z innymi składnikami i stworzyć alkoholowy koktajl.
Bajeczna etykieta prezentuje grafikę, na której dojrzymy kamienny budynek angielskiej destylarni Cotswolds. Z dziedzińca macha do nas kierowca auta, a tuż obok niego przepływa rzeka z łabędziem lawirującym po niebieskiej tafli. Słoneczny krajobraz jednej z niewielu gorzelni w tym regionie. Sama butelka została wykonana z bezbarwnego szkła, jest delikatnie pękata i ma szyjkę średniej długości.
Kolejny z ciekawych wyników współpracy That Boutique-y Whisky Company z destylarnią – tym razem wyjątkową, bo jedną z niewielu w Anglii. Mimo, że gorzelnia Costwolds działa dopiero od 2014 roku to już zdążyła udowodnić, że zna się na rzeczy. Przysłużyli się do tego z pewnością specjaliści, którzy rozwinęli markę. Ten 3-letni dram to idealna whisky dla wielbicieli delikatnych i orzeźwiających alkoholi.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50.4 |
Pojemność | 0.5L |