The Single Malt of Scotland tym razem prezentuje whisky od destylarni Benrinnes, destylowaną w roku 2008 i zabutelkowaną po 12 latach dojrzewania z mocą 56,2% alkoholu. Destylat z dębowej beczki typu hogshead nr 310640 doczekał się premiery w 2021 roku w nakładzie 282 butelek. Złocisty dram zachwyca zestawieniem niuansów soczystej brzoskwini, aromatycznych goździków, cynamonowych bułeczek i nutami pomarańczy.
Gorzelnia Benrinnes została zbudowana w 1826 roku przez Petera Mackenzie. Leży u podnóża góry Ben Rinnes. Trzy lata po założeniu destylarnia została zniszczona przez powódź, a kilka lat później odbudowana przez Johna Innesa, który przemianował ją na Lyne of Ruthrie. Destylarnia później zbankrutowała i została sprzedana Williamowi Smithowi, który ponownie przemianował ją na Benrinnes. W 1896 zakład został ponownie zniszczony, tym razem przez pożar. Zła passa musiała się jednak w końcu skończyć - w latach 50-tych Benrinnes został przebudowany i wyremontowany przez firmę John Dewar & Sons. W 2007 roku zniesiono potrójną destylację i od tego czasu wszystkie małe destylatory są używane jako destylatory spirytusowe. Dziś destylarnia należy do Diageo i produkuje głównie dla przemysłu blend, chociaż współpraca z The Single Malt of Scotland pozwoliła na stworzenie niezależnego wydania w wieku 12 lat.
Benrinnes to whisky należąca zdecydowanie do lżejszej grupy trunków ze Speyside. Wraz z konwersją procesu destylacji wydajność gorzelni wzrosła z 1,9 mln do około 2,5 mln litrów rocznie. Benrinnes był kiedyś destylowany przy użyciu dość skomplikowanego i unikalnego procesu potrójnej destylacji. W 2007 roku przeszli na podwójną destylację, ale Benrinnes zachował swoje cztery destylatory spirytusowe. Woda do whisky pochodzi z Rowan Tree Burn, Scurran Burn i Benrinnes Spring. Whisky dojrzewa w kamiennych magazynach, co stworzy idealne warunki dla tego procesu. Wydanie z beczki typu hogshead (250 litrów) numer 310640 spędza 12 lat w zamknięciu, zanim zostanie zabutelkowane z mocą prosto z beczki, 56,2% alkoholu.
Tylko spójrzcie na poniższe zestawienie smakowo-aromatyczne! Połączenia wyglądają co najmniej zachęcająco.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: maślane ciasto i krówki, cynamon i brzoskwinie;
Smak: mango i ananas, cynamonowa drożdżówka, kawa i mleczna czekolada;
Finisz: sok z pomarańczy i kremowy dąb;
Kiedy jedna z 282 butelek wpadnie w Twoje ręce, musisz odpowiednio ją potraktować. Niekoniecznie należy czekać z otwarciem do wyjątkowej chwili, ale kiedy już nadejdzie moment rozpieczętowania – warto zadbać o odpowiednią degustację. 12-letni single malt wspaniale smakuje bez dodatków lub z odrobiną wody w szklance.
Eleganckie, czarne pudełko o otwartej formie pozwala podziwiać delikatną butelkę, pełną złocistej whisky Benrinnes. Etykieta jest biała i przyciąga wzrok czarno-białą ryciną, prezentującą budynek destylarni. Uwagę zwraca również liczba „12”, świadcząca o wieku single malta. Nazwa „The Single Malt of Scotland” została ujęta w złotą, finezyjną czcionkę. Prawdziwie elegancka prezentacja!
12-letni single malt z 2008 roku oferuje podróż do Speyside – tej nieco bardziej delikatnej i finezyjnej strony regionu. Destylarnia Benrinnes daje się poznać od nowej strony, co z pewnością zainteresuje wielbiciele szkockiej whisky słodowej, poszukujących nowych wrażeń w rzadkich i oryginalnych wydaniach.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56.2 |
Pojemność | 0.7L |