Ostatnio pojawiło się zauważalnie więcej whisky Benrinnes z niezależnych rozlewni, co bardzo nas cieszy – mamy nadzieję, że więcej smakoszy odkryje uroki tego niezwykle ziemistego, mięsistego single malta ze Speyside. Ten konkretny Benrinnes to pojedyncza beczka z rocznika 2010, zabutelkowana w 2021 roku jako 11-latka z mocą 54,5% po początkowym leżakowaniu w dębie amerykańskim, a następnie późniejszym dojrzewaniu wtórnym w beczce po Maderze. Z beczki numer 303341 uzyskano 208 butelek.
Destylarnia Benrinnes to destylarnia whisky słodowej w Aberlour. Została założona w 1826 roku i nadal jest aktywna. Pierwotna destylarnia została zniszczona przez powódź w 1829 roku i została odbudowana w 1835 roku w budynkach gospodarczych gospodarstwa rolnego przez Johna Innesa i oficjalnie założona na nowo pod nazwą Lyne of Ruthrie. Destylarnia zbankrutowała, a Lyne of Ruthrie została sprzedana Williamowi Smithowi. Smith zmienił nazwę destylarni na obecną nazwę Benrinnes. W kolejnych latach zmieniała właścicieli, a w 1966 roku została rozbudowana. W 1974 roku Benrinnes zmienił proces destylacji na proces częściowej potrójnej destylacji, co stosowano na miejscu do 2007 roku - przeszedł wówczas czas na bardziej powszechną konfigurację dwóch alembików i czterech alembików spirytusowych.
Kolekcja Cooper's Choice butelkowana jest przez firmę The Vintage Malt Whiskey Company Ltd, założoną w Glasgow w 1992 roku. Celem serii jest zwrócenie uwagi na istotę procesu dojrzewania w produkcji whisky. Kolekcja oferuje różnorodne słody, dojrzewające w beczkach z dębu, a następnie dopełniane finiszem w beczkach po różnego rodzaju zawartości, głównie po sherry i winach. Tutaj nie ma miejsca na przypadek – każdy element powstawania whisky Cooper's Choice jest dokładnie planowany. 11-latek z destylarni Benrinnes dopełnił się w beczkach po winie Madera, a następnie został zabutelkowany z mocą 54,4% alkoholu w 208 butelkach.
11-letnia whisky ze szkockiej destylarni Benrinnes oferuje miodowe aromaty, smaki pełne kremowej słodyczy i fig, a w końcu cynamonowy finisz.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: miodowy chleb z ziarnami, powiew pieczonego jabłka i chrupiącego jęczmienia;
Smak: granola miodowo-klonowa z prażonymi orzechami, kruchymi krówkami czekoladowymi, sułtankami, rodzynkami i odrobiną suszonej figi;
Finisz: herbata z mlekiem, suszone owoce, cynamon i przyprawy do pieczenia;
Ta limitowana whisky, wypuszczona w liczbie 208 butelek, oferuje wspaniałe doznania już podczas degustacji na czysto. Taka najprostsza forma raczenia się single maltem pozwolili poznać go od podszewki, a dodatnie dwóch kropli wody niegazowanej jeszcze bardziej wzmocni doznania. Warto zaopatrzyć się w kieliszek do wina białego lub specjalne szkło do degustacji, którego forma pozwoli skupić się kolejno na aromatach i smakach 11-latka.
Beżowe pudełko o otwartej formie mieści pękatą butelkę pełną whisky z destylarni Benrinnes. Beżowa jest również duża etykieta na froncie szkła. Na niej dojrzymy niewielką grafikę, prezentującą trzech mężczyzn z trzema beczkami – symbol istoty kolekcji Cooper's Choice. Na niewielkim pasku w kolorze oliwkowym zawarto informacje o sposobie finiszowania tego 11-letniego wydania.
Akcenty pieczonego jabłka, cynamonu i przyprawy do pieczenia – czego chcieć więcej? Wspaniały, kremowy 11-latek ze szkockiej destylarni Benrinnes to propozycja dla wielbicieli lekkich single maltów. Beczki po Maderze zrobiły swoje i dopełniły finezyjny charakter bursztynowej ekspresji. Jedynie 208 butelek.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | COOPERS CHOICE |
Wiek | 11Y |
Zawartość alkoholu | 54.5 |
Pojemność | 0.7L |