18-latek destylarni Blair Athol zabutelkowany z mocą 50% dojrzewał – jak sama nazwa wskazuje – w jednej beczce. Pozbawiono go filtracji na zimno, co pozwoliło w pełni zachować smaki i aromaty. A są one niezwykłe! Obejmują nuty piwa imbirowego, połączone z owocową słodyczą i pieprznym finiszem. Seria The Old Malt Cask została wprowadzona na rynek w 1998 roku, jako ekskluzywna linia single maltów z najwyższej półki.
Na czele firmy Hunter Laing, niezależnego przedsiębiorstwa odpowiadającego za markę, stoi Stewart Laing i jego synowie Andrew i Scott. Portfolio marki obejmuje wyjątkową serię Old Malt Cask - rzadkie i stare słody butelkowane z 50% mocy alkoholu. W 2018 roku na szkockiej wyspie Islay firma otworzyła swoją pierwszą destylarnię. Gorzelnia Ardnahoe powstała, aby zapewnić popyt na torfową whisky.
18-letni wypust linii produkowany jest w zakładzie Blair Athol, znajdującym się na południowym krańcu Pitlochry w Perthshire, w pobliżu rzeki Tummel. Destylarnia została założona w 1798 roku przez Johna Stewarda i Roberta Robertsona, a wraz z biegiem lat zmieniała właścicieli. W 1973 roku została wyposażona w dwa dodatkowe alembiki i dziś pracuje na czterech. Głównym produktem gorzelni jest single malt Blair Athol 12, jednak destylarnia współpracuje z innymi firmami, w tym z przedsiębiorstwem Hunter Laing i stanowi miejsce produkcji linii The Old Malt Cask.
Produkcja gorzelni to około 2,5 mln litrów alkoholu rocznie. Dawniej Blair Athol pozyskiwał słód jęczmienny ze słodowni UD, która dziś jest jednym z dostawców Diageo. Woda, wykorzystywana w wielu krokach produkcji, czerpana jest ze źródła Allt Dour. Co ciekawe, pierwotna nazwa destylarni brzmiała „Aldour”, właśnie od źródła tego cennego surowca.
Blair Athol pracuje na destylatorach o gruszkowatym smaku, co wpływa i determinuje charakter whisky z regionu Highland. Alembiki mają pojemność około 12-13 tysięcy litrów. Podczas etapu fermentacji używa się żywych drożdży, które produkują z cukrów alkohol. Podczas destylacji natomiast, cała ciecz podlega oczyszczeniu i wytrąceniu wykorzystywanego później fragmentu całości. Powstałe destylaty czekają na dostawę beczek do napełnienia prosto od dostawców Hunter Laing. Firma zaopatruje się w świetnej jakości beczki po bourbonie i po sherry z całego świata, w tym z najlepszych winiarni w Hiszpanii. Producent zapewnia, że zaufanie wypracowane pomiędzy marką i dostawcami, zapewnia o jakości użytych materiałów. Po napełnieniu, destylaty dojrzewają w najlepszych możliwych warunkach: albo w danych gorzelniach, albo w własnych magazynach firmy w Glasgow. Chłodny, wilgotny klimat zachodniej części Szkocji szczególnie dobrze sprzyja dojrzewaniu whisky. Nie jest pewne, gdzie dokładnie leżakuje 18-letni single malt. Właściciel marki uwydatnił na etykiecie produktu nazwę destylarni Blair Athol, co może sugerować, że dojrzewa właśnie tam.
Zaskakujący pieprzny finisz szkockiego single malta leżakującego przez 18 lat w beczkach świetnej jakości świetnie współgra z aromatami słodkich, dojrzałych owoców i wyraźnymi nutami dębu.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: dojrzała, słodka śliwka, wyraźny dąb i kawałek ciasta;
Smak: owoce z sadu, imbirowe piwo, skórka z cytryny i pomarańczy;
Finisz: pieprzny i drzewny, dość długi, zdecydowanie wyrazisty;
18-letni destylat z linii The Old Malt Cask może być pity zarówno jako czysta whisky, z dodatkiem wody lub w drinku. Parę kropel wody źródlanej zadziała pobudzająco na nuty ukryte gdzieś w głębi złotego płynu i wyciągnie na wierzch ich intensywność i moc.
Trunek dopasuje się do mikstury złożonej z soku z cytryny, strupy lawendowego, miodu i truskawkowego puree. Koktajl należy podać w pękatej szklance pełnej skruszonego lodu. Owocowy single malt będzie świetnie smakował również w drinku na bazie syropy imbirowego, soku jabłkowego, soku z cytryny i odrobiny czarnego pieprzu. Taka kombinacja sprawi, że poczujemy się w pełni usatysfakcjonowani zaspokojeniem ochoty na słodycz i pikanterię jednocześnie.
Piękna głęboka zieleń mniejszej, prostokątnej etykiety trunku dopasowała się idealnie do ciepłej, złotej barwy alkoholu. Poniżej znalazła się większa, beżowa etykieta z informacją o dacie rozpoczęcia maturacji i butelkowania oraz o wieku destylatu. Nie mogło zabraknąć również podpisu Master Distillera. Butelka jest długa i smukła. Pakowana jest w sześciokątną zieloną tubę, na której znajdziemy emblemat firmy Hunter Laing – głowę lwa.
18-letni destylat produkowany w destylarni Blair Athol, z ramienia firmy Hunter Laing to szkocki single malt z wyższej półki. Niezwykle luksusowa paleta smakowa oczaruje każdego wielbiciela trunków tego typu. Pozycja będzie idealna na prezent dla prawdziwego smakosza złotych płynów. Warto zachować go na specjalną okazję i wypić z dodatkiem wody lub jeśli masz ochotę, w drinku. Whisky sprawi, że ważna dla nas chwila zostanie lepiej zapamiętana, a w przyszłości kojarzona z nutami śliwki, dębu i miodu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD MALT CASK |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |