To już trzecia butelka żytniej whisky z New York Distilling Company butelkowana przez That Boutique-y Rye Company. Tym razem z mocą 50% alkoholu została zabutelkowana fuzja soczystych rodzynek w czekoladzie, skórki pomarańczowej i karmelu. Na podniebieniu również klasyczna dla żytnia ostrość i pikanteria. Tego nie możecie przegapić!
5 grudnia 2011, w 78. rocznicę uchylenia prohibicji w Ameryce, New York Distilling Company otworzyła swoje podwoje na Brooklynie. Produkując wysokiej jakości amerykańskie dżiny i żytnie whisky z myślą o miłośnikach koktajli, starają się uhonorować fantastyczną tradycję i kulturę otaczającą miksologię w Nowym Jorku. Założona przez Allena Katza i Toma Pottera firma chce również przywrócić ducha destylacji, który Nowy Jork stracił i nigdy tak naprawdę nie odzyskał, odkąd prohibicja skończyła się wiele lat temu. To również jedyna gorzelnia w Nowym Jorku z własnym barem The Shanty, dzięki czemu możesz cieszyć się koktajlami na bazie alkoholi wyprodukowanych dosłownie rzut kamieniem obok.
Założyciele marki New York Distilling Company zdecydowali się na wykorzystanie hybrydowego systemu destylacji, który zapewnia zdecydowanie większą wszechstronności i możliwość eksperymentowania. Drugim najczęściej produkowanym alkoholem w nowojorskiej gorzelni, zaraz obok ginu, jest żytnia whisky. W Stanach Zjednoczonych whisky żytnia jest zgodnie z prawem wytwarzana z zacieru zawierającego co najmniej 51 procent żyta, podczas gdy pozostałe składniki zacieru to zazwyczaj kukurydza i słodowany jęczmień. Alkohol jest destylowany do nie więcej niż80% zawartości alkoholu i dojrzewa w zwęglonych, nowych dębowych beczkach.
2-letnia żytnia z destylarni That Boutique-y Whisky Company oczaruje Was akcentami ciemnej czekolady, nutami pomarańczowej skórki i kremowego piwa korzennego,
Barwa: bursztyn;
Aromat: rodzynki w polewie czekoladowej, skórka pomarańczowa i karmel, czerwone wiśnie, skóra i tytoń;
Smak: lody malinowe, lepkie toffi i piwo korzenne, gałka muszkatołowa i delikatną nutą kwiatową;
Finisz: laska wanilii i czerwone jabłka;
Każda żytnia whisky dobrze smakuje na czysto. Aby jeszcze bardziej wzmocnić odczuwalne na podniebieniu wrażenia, warto dodać do niskiej szklanki dwie krople wody. Dodatek w takiej postaci uwydatni ukryte gdzieś pod spodem akcenty smakowe i aromatyczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby skomponować z 2-latka alkoholowy koktajl – sprawdzi się zarówno w tych słodkich, jak i w tych wytrawnych.
Na etykiecie żytniej z nowojorskiej gorzelni widzimy jednego z założycieli marki, Allena Katza. Mężczyzna za pomocą węża napełnia beczkę, która przypomina jabłko. W tle dojrzymy beczki, w których prawdopodobnie dojrzewają różne whisky. Po prostu zwyczajny dzień produkcji whisky w New York Distilling Company.
Współpraca New York Distilling Company z rozlewnią That Boutique-y Rye Company idzie świetnie. 2-letnia żytnia to już trzecia whisky, która powstała w wyniku tej genialnej kolaboracji. Złocista whisky szczególnie zasmakuje wielbicielom bardziej wyrazistych i lekko pikantnych smaków.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.5L |