To doskonałe wydanie whisky Bruichalddich Islay Barley wspiera lokalną produkcję i doskonale prezentuje nastawienie marki do tworzenia bursztynowego alkoholu. Wspieranie lokalności to priorytet dla destylarni Bruichladdich, dlatego bazując na jęczmieniu z wyspy Islay, zebranym w 2012 roku, stworzyła wyjątkowy, złocisty dram, zabutelkowany z mocą 50% alkoholu. Na palecie kwiatowe akcenty, nuty cytrusów i delikatne fale morskiej solanki. Do whisky dołączono doskonałą szklankę degustacyjną.
Podobnie jak inne destylarnie whisky, Bruichladdich ma swoją niepowtarzalną historię. Jej historia rozpoczęła się w 1881 roku, kiedy została założona przez trzech braci – Williama, Johna i Roberta Harveyów. Na brzegu Islay narodziła się zupełnie wyjątkowa destylarnia, która wyróżniała się na tle innych nowoczesnymi elementami konstrukcyjnymi oraz wykorzystaniem tradycyjnych maszyn do produkcji whisky. W 1933 roku pożar zatrzymał gorzelnię. Ale Bruichladdich ponownie otworzył swoje podwoje na początku nowego tysiąclecia.
Wyjątkowa, naturalna i wyborna whisky pochodząca z serca szkockiej natury i oryginalnych wiktoriańskich maszyn - tak w skrócie można zdefiniować niepowtarzalną whisky single malt Bruichladdich. Sekretna formuła w połączeniu z determinacją rzemieślników tworzy wyjątkową płynną magię. Niegdyś destylarnia wyróżniała się nowoczesnym sprzętem, dziś jest odwrotnie – Bruichladdich znany jest z umiłowania do autentycznej, tradycyjnej produkcji z wykorzystaniem oryginalnego sprzętu. Marka szczyci się wykorzystywaniem lokalnego jęczmienia oraz współpracą z miejscową ludnością. To prawdziwa whisky z Islay, która nie dość, że w pełni powstaje na miejscu, to jeszcze napędza przemysł wyspy i pozwala jej się rozwijać.
Bruichladdich z 2012 roku w wersji Islay Barley poza typowymi dla wyspy nutami morskiej soli oferuje soczyste akcenty wanilii, dębu i owoców.
Barwa: złocista;
Aromat: sok z cytrusów, suszone morele, brzoskwiniowy deser i kremowa wanilia;
Smak: waniliowe nuty, miód kwiatowy, prażony dąb i gładka słodycz karmelu;
Finisz: delikatne niuanse morskiej solanki i aromaty drzewne;
Odpowiednie podejście do degustacji to podstawa sukcesu i przyjemności! Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w odpowiednie szkło. W tym przypadku doskonale sprawdzi się niska szklanica o grubym dnie. Single malta Bruichladdich możecie pić na lodzie lub bez – zależy od preferencji. Warto spróbować również opcji z paroma kroplami wody. Niepozorne dodatki, czyli kostka lodu lub parę kropli wody sprawią, że paleta whisky nieprawdopodobnie się rozwinie.
Złocista whisky o świetlistych refleksach czeka w pękatej butelce z bezbarwnego szkła. Szyjka butli jest dość długa i zdobi ją srebrna owijka. Szara etykieta mieni się złotymi napisami. Uwagę zwraca grafika, prezentująca mapę wyspy Islay oraz oznaczone miejsca, z których pochodzi jęczmień wykorzystany przy produkcji tego wydania. Butle umieszczono w pokaźnej tubie o tych samych kolorach, co etykieta.
Bruichladdich Islay Barley to trunek dla koneserów, dla poszukiwaczy ciekawych wydań i nietypowych niuansów produkcyjnych. Wielbiciele trunków z wyspy Islay z pewnością będą zaciekawieni taką odsłoną single malta od jednej z wyspiarskich gorzelni. Whisky oferuje klasyczny styl Islay w nieco bardziej delikatnej wersji, a akompanują mu akcenty owoców i dębu.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BRUICHLADDICH |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |