Wykończona w beczkach z czerwonego wina, a wcześniej dojrzewająca w beczkach po bourbonie whisky z destylarni Jura została zabutelkowana z mocą 40%. Złocisty i bogaty w smaki single malt, będący częścią serii Red Wine Cask Edition, kontynuuje odkrywanie świata beczek różnego rodzaju w jeszcze bardziej innowacyjny sposób. Głęboko mahoniowy dram zachwyca aromatami soczystych sułtanek, kremowego karmelu i czarnych owoców leśnych, po których ujawnia się najdelikatniejsza nuta miodu wrzosowego.
Istnieją dowody na to, że na szkockiej wyspie Jura od wieków zachodziła jakaś forma destylacji. Obecna destylarnia, biorąca nazwę od lokalizacji, może prześledzić swoją historię aż do 1810 roku, ale po kilku zmianach nazwy i własności destylarnia została zamknięta w1901 roku. Prawdziwa historia Jury faktycznie rozpoczęła się w 1963 roku, kiedy browary Scottish & Newcastle ponownie otworzyły destylarnię i rozpoczęły produkcję. Nowy styl Jury można było opisać jako dość lekki, słony, orzechowy i delikatny. Od lat 90. produkowano niewielką ilość torfowej whisky, a dziś wykorzystuje się ją, aby dodać odrobinę dymu do nowoczesnego stylu. Whyte & Mackay przejęli własność w 1996 roku i można im przypisać duże zasługi dla rozwoju marki.
Utarło się, że wyspiarskie whisky to alkohole torfowe. Wyspy szkockich Hebrydów bogate są w torfowiska, z których wiele krajowych gorzelni chętnie czerpie kontrowersyjny surowiec. Również Jura Distillery słynie z mniej i bardziej torfowych wydań, chociaż Jura Red Wine Cask Finish nie wpisuje się w ten klasyczny schemat. Ta złocista whisky swój charakter klaruje nie na torfie, a na dokładnie opracowanej i świetnie przemyślanej maturacji. Pierwsza część procesu dojrzewania odbywa się w dębowych beczkach, a ostatnie 18-24 miesiące dram finiszuje w beczkach po czerwonym winie. Dwustopniowa maturacja zapewnia whisky zarówno kremowe akcenty wanilii i miodu, jak i owocowy profil.
Jura Red Wine Cask Finnish, dzięki dojrzewaniu w beczkach po czerwonym winie, jest w stanie zaoferować smakoszom pełną gamę słodkich i owocowych akcentów.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: mnóstwo malin i sułtanek, w tle wanilia i miód;
Smak: czerwone owoce, owoce leśne, cappuccino, śliwki i kremowy dąb;
Finisz: akcenty cynamonu, śliwek i włoskiego kopru;
Zapewniamy, że degustacja ten soczystej whisky nie przysporzy Wam problemu. Najlepiej sprawdzi się tutaj klasyczny styl – czyli raczenie się bursztynowym dramem bez żadnych dodatków, przynajmniej na początku. W taki sposób będziemy w stanie poznać whisky od podszewki. Aby jeszcze bardziej wniknąć w sferę smaków i aromatów, rekomendujemy dodać do whisky dwie krople wody.
Kolor przewodni tego wydania oczywiście nie jest przypadkowy. Bordowa barwa nawiązuje do beczek po czerwonym winie, w których finiszuje single malt destylarni Jura. Czerwony kolor znajdziemy zarówno na etykiecie, jak i na blaszanej tubie. Butelka ma klasyczny dla marki kształt z lekkim profilowaniem w połowie. Destylarnia stawia na prostą elegancję, a logo marki stanowi po prostu jej nazwa ujęta wyróżniającą się czcionką.
Dojrzewająca w beczkach po bourbonie i finiszująca w beczkach po czerwonym winie whisky zachwyca bogatym, owocowym profilem. Na ten dram powinni postawić przede wszystkim wielbiciele słodyczy i akcentów leśnych owoców. Otulający single malt zadowoli każdego – zarówno doświadczonego smakosza, jak i nowicjusza w świecie whisky słodowej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | JURA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |