Dlaczego warto kupić whisky Finlaggan Old Reserve Sherry Finish ?
- Finlaggan to nie tylko nazwa zamku na wyspie Eilean Mór – to także nazwa znajdującego się tam jeziora
- Debiutowała w 2016 roku
- Dużo dymu, skóry i tytoniu, do tego solanka, popiół, wędzonka, spalenizna i mięta oraz orzechy, migdały, suszone owoce, ciemna czekolada, ciemne piwo, miód, destylat winny, żywica, cytrusy, morele, żywica i pieprz
- Stworzona z około 6-7-letnich destylatów słodowych pochodzących z jednej, nieujawnionej gorzelni z Islay (tzw. bastard malt) i leżakowanych w beczkach po Bourbonie i finiszowanych po sherry
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Koncentracja fenoli (poziom torfu) określa się na plus-minus 25-30 p.p.m.
Brian Crook, po odejściu z posady dyrektora w Morrison Bowmore Distillers postanowił wykorzystać swoje wieloletnie doświadczenie w branży i stworzyć własną firmę. Jego pomysłem na przedsiębiorstwo była Vintage Malt Whikey Company, która zajmuje się pozyskiwaniem i butelkowaniem whisky produkowanych w różnych destylarniach z całej Szkocji. Pomysł ten miał zarówno dobre, jak i złe strony. Dobrą był fakt, że w ten sposób mógł on wybrać najlepszy produkt danej gorzelni, a złą, że nie etykietując go nazwą własnej marki nie mógł użyć nazwy destylarni. Ówcześnie, a były to wczesne lata 90. nie było to powszechne rozwiązanie, gdyż koneserzy często opierali swoje opinie i prestiż danych butelek na tradycji i prestiżu producenta, czyli destylarni. Crook postanowił jednak iść krok dalej i nie tylko nie podawać nazwy gorzelni, lecz także nie podawać wieku zabutelkowanej whisky, czyli tworzyć tak zwane NAS. Jedna z pierwszych marek firmy, Finlaggan, była jedną z pierwszych w historii whisky, których produkty były NAS. Dla wielu osób jego posunięcia były ryzykowne i spodziewano się, że przyniosą negatywne skutki. Stało się jednak wręcz przeciwnie, a początkowa „wada” whisky Finlaggan stała się jej największą marketingową zaletą. Ponieważ na etykiecie butelek marki Finlaggan znajdowała się jedynie krótka informacja „pochodzi ze słynnej gorzelni z Islay” zaczęto się interesować, z której dokładnie – przecież w słynnym torfowym regionie Islay było aż 7 różnych destylarni. Ciekawość smakoszy, którzy zgodnie orzekli, że whisky Finlaggan jest naprawdę dobrym trunkiem i ich domysły nie miały końca i w ten sposób dzięki poczcie pantoflowej szerzyły informacje o marce. Jej popularność rosła, a zagadka została nierozwiązana. Pomimo iż od czasu powstania marki minęło już niemalże 30 lat, do dziś nie ujawniono oficjalnej informacji, która gorzelnia przygotowuje destylat do jej produktów. Sama Finlaggan natomiast cieszy się coraz większym uznaniem będąc dostępną w ponad 30 krajach na całym świecie.
Finlaggan Old Reserve Sherry Finish debiutowała na rynku w 2016 roku jako edycja limitowana – powstało zaledwie 3 tysiące butelek. Destylat powstał w jednej ze słynnych gorzelni z Islay, a następnie leżakował w klasycznych beczkach po Bourbonie i finiszował w beczkach pierwszego wypełnienia po Sherry Oloroso oraz Pedro Ximenez Sherry.
Kolor: ciemno-bursztynowy;
Nos: bogaty i słodki; dym torfowy, dojrzałe owoce sadu, stara skóra, tytoń, pieczone jabłko, rodzynki, syrop klonowy, suszona śliwka, owoce jagodowe, orzechy, nuty medyczne, dębina;
Smak: przyjemny i słodki; torf, dym, sól morska, pomarańcza, suszone owoce, sherry, maślane ciasteczka, suszona morela, prażone orzeszki, odrobina pieprzu;
Finisz: długi i rozgrzewający; dym, owoce sadu, suszone owoce, orzechy, torf, suszone zioła;
Old Reserve Sherry Finish najlepiej posmakuje w wersji saute, serwowana w kieliszku typu glencairn i w temperaturze pokojowej. Szkoda byłoby mieszać jej słodko-dymny smak z innymi dodatkami. Natomiast, w roli wzbogacenia doznań warto w trakcie degustacji przegryzać wiśniowe crumble pod maślaną kruszonką lub czekoladowy tort z wiśniami macerowanymi w alkoholu.
Butelka ma prosty okrągły kształt i długą szyjkę z pękatą podstawą. Zakończenie szyjki zdobi długi czarny kaptur ze zdobieniem w kolorze złotym imitującym morskie fale. Główną część butelki zajmuje szeroka etykieta w kolorze ciepłego brązu i jasnego kremu, której barwy doskonale komponują się z intensywnie bursztynową barwą trunku widoczną przez jasne szkło. Górna krawędź etykiety ma elegancki, finezyjny kształt. Na etykiecie widnieje nazwa marki, logotyp, nazwa whisky oraz ilość zawartych w niej procent alkoholu. W tle zobaczyć można pejzaż środowiska regionu Islay. Dolną etykietę zajmuje opis trunku oraz ciemny okrągły celtycki znak, który pojawia się na wszystkich produktach marki Finlaggan.
Whisky single malt przypadnie do gustu entuzjastom zrównoważonej słodyczy, która jest wyraźnie wyczuwalna lecz nie dominuje w smaku. Koneserzy, którzy poszukują ciekawych połączeń również będą ukontentowani splatającymi się ze sobą nutami medycznymi i suszonych owoców. Z pewnością jest to whisky dla osób obeznanych w świecie złocistych trunków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | nieujawniony |
Marka | FINLAGGAN |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon |
Finisz - beczka | sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowoa |
Ilość torfu | 25-30 ppm |
Jim Murray | 86.5 |