Dlaczego warto kupić whisky Glen Grant 10 letnie 40% 1 L?
- Swego czasu James Grant „The Major” prowadził lokalną drużynę curlingową, która najzacieklej walczyła z drużyną z pobliskiej gorzelni The Glenlivet
- W obecnej formie debiutowała w 2020 roku (mnóstwo starszych edycji, choćby z lat 50-tych XX wieku)
- Niezwykle przyjemna, świeża, pełna słodyczy miodu, toffi, kremu waniliowego, tostów, maślanych bułeczek, białych kwiatów, do tego jabłka, gruszki, cytrusy i nieco przypraw (cynamon, imbir, pieprz)
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 10 lat w beczkach po bourbonie
- Bardzo uniwersalna, doskonała w każdej postaci i na każdą okazję
- Wielokrotnie nagradzana, m.in. złotym medalem na San Francisco World SpiritsCompetition w 2013 roku
10-letni wypust szkockiej destylarni Glen Grant to idealna whisky dla początkujących smakoszy. Wytwarzana w wyjątkowo wysokich alembikach leżakuje dekadę w beczkach po amerykańskim bourbonie, a następnie zostaje zabutelkowana z mocą 40% alkoholu. Złocisty single malt prezentuje lekkie, słodowe nuty w towarzystwie owocowych i waniliowych akcentów. Świetny towarzysz podczas letniego lub wiosennego popołudnia.
Szkocja, mekka bursztynowego alkoholu, jest oficjalnie podzielona na pięć regionów produkcji whisky: Highlands, Lowlands, Speyside, Campbeltown i Islay. Podział ten opiera się na geograficznych i aromatycznych właściwościach destylatów, które wykazują zróżnicowane charaktery. Geograficznie regiony te są rozmieszczone w całej Szkocji w następujący sposób: Highlands zajmują największy obszar na północy kraju, Speyside to niewielki obszar we wschodniej części Highlands, Lowlands stanowią najbardziej wysuniętą na południe część Szkocji, a Campbeltown i Wyspy Islay znajdują się w południowo-zachodniej części kraju. Istnieją również inne wyspy, na których znajduje się wiele gorzelni – przez wielu tereny te uznawane są za odrębny region. Destylarnia Glen Grant powstała w regionie Speyside 1840 roku z pomysłu braci Johna i Jamesa Grantów. Region ten obejmuje prawie połowę całkowitej liczby gorzelni w Szkocji. Ze względu na dużą gęstość gorzelni i wysoką produkcję whisky Speyside od dawna jest oficjalnie uznawana za niezależny region, mimo że w rzeczywistości mieści się na ziemiach Highlands. Nazwa terenów pochodzi od rzeki Spey, która jest również źródłem wody dla wielu znajdujących się tam gorzelni. Charakter słodów można ogólnie opisać jako lekki, słodki i trawiasty. Produkty Speyside są znane z tego, że są mało torfowe i bardzo owocowe. Wśród szkockich whisky delikatne destylaty Speyside są bardzo odpowiednie dla początkujących, ponieważ są łagodne, mniej złożone i intensywne niż single malty z elementami torfu pochodzące z wysp.
Single malt to prawdopodobnie najlepsza ekspresja whisky, wytwarzana w jednej gorzelni ze słodowanego jęczmienia, wody i drożdży. Co wpływa na jej smaki i aromaty? Chociaż mogą istnieć pewne czynniki związane z lokalizacją destylarni, to kształt i wielkość destylatorów oraz liczba destylacji są zwykle uważane za mające największy wpływ na whisky. Na finalny charakter trunku wpływają również beczki, w których dojrzewa. 10-letni Glen Grant spędza dekadę w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie, które zapewniają mu waniliowych i miodowych nut.
Dojrzewanie w dębowych beczkach pomaga whisky złagodzić ostrzejsze akcenty spirytusu, jednocześnie nadając jej własny smak.
Single malt od destylarni Glen Grant to prawdziwa kwintesencja regionu Speyside. Delikatne nuty owoców idą w parze ze słodkimi akcentami miodu i toffi.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: wanilia, akcenty zielonego jabłka, toffi;
Smak: słodki, owocowy, waniliowy, słodowy;
Finisz: miękkie toffi i miód;
Delikatny 10-latek marki Glen Grant to świetna propozycja na początek wszystkiego – znajomości, imprezy, a także przygody w świecie bursztynowych trunków. Finezyjne, słodkie smaki i aromaty sprawiają, że trunek ten świetnie smakuje bez dodatków i nawet dla początkujących będzie odpowiednio zbalansowany. Podczas kolejnych spotkań z bursztynową whisky polecamy dodać do niej parę kropli wody, która sprawnie wysunie na wierzch akcenty toffi i zielonego jabłka prosto z drzewa. Pamiętajmy, żeby single malta degustować w odpowiednim szkle – niech będzie to szklanka typu tumbler lub specjalistyczny kieliszek.
Zgrabna butelka ze żłobioną w pionowe pasy taflą bezbarwnego szkła ma średniej długości szyjkę, zakończoną grafitową zakrętką. Na froncie w centralnym punkcie znajdziemy kwadratową etykietę ze złotymi napisami oraz wyznacznikiem wieku. Niewielka etykieta została obramowaną srebrnym paskiem. W dolnej części butelki w szkle wytłoczono datę powstania destylarni w Speyside. Single malt sprzedawany jest w prostokątnym pudełku w grafitowym kolorze, ze złotym emblematem marki na samej górze.
10-letnia whisky szkockiej gorzelni to świetna pozycja na zapoznanie się ze słodowym alkoholem. Jeżeli jesteś amatorem lub poszukujesz trunku, którym śmiało możesz obdarować nowicjusza w krainie whisky - postaw na delikatnie słodkiego i owocowego single malta od Glen Grant. Jasno-złoty trunek będzie świetnym towarzyszem każdego letniego wieczoru. W 2013 roku pozycja zdobyła złoty medal w konkursie San Francisco World Spirits Competition. Poza tym dwukrotnie udało jej się zająć drugie miejsca w konkursie The Scotch Whisky Masters 2018 roku i International Wine & Spirit Competition w 2014 roku.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glen Grant |
Marka | GLEN GRANT |
Właściciel | Campari Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Karton |
Jim Murray | 96 |