Single Malt Glenturret Sherry prosto z rejonów Highland w Szkocji został zabutelkowany z mocą 40%, a wcześniej leżakował w tradycyjnych beczkach dębowych i beczkach po sherry. Elegancka i słodka whisky prezentuje moc przypraw i niepozorną pikanterię.
Glenturret reklamuje się jako „najstarsza destylarnia w Szkocji”. Nie ma wątpliwości, że obszar na którym znajduje się Glenturret w Midlands w Szkocji, był miejscem nielegalnej destylacji whisky sięgającej XVIII wieku. W 1775 roku grupa przemytników założyła nieoficjalną gorzelnię Hosh Distillery, która zdobyła licencję w 1818 roku. W 1826 roku powstała na tym terenie kolejna, mniejsza gorzelnia pod nazwą „Glenturret”, ale została ona zlikwidowana 30 lat później. W 1875 roku destylarnia Hosh pod zarządem Thomasa Stewarta przyjęła nazwę Glenturret. Na początku XX wieku zakład trafił w ręce firmy Mitchell Brothers Ltd. W 1929 roku, w czasach prohibicji w USA, kiedy popyt na alkohol zmalał, a dostawy ze Szkocji na tereny Stanów Zjednoczonych zostały ograniczone, gorzelnia służyła jako magazyn sprzętu rolniczego. Po trzech dekadach destylarnię zakupił James Fairlie, w 1981 roku wpadła pod skrzydła Rémy-Cointreau, a w 1990 przejęła ją firma Highland Distillers. Obecnie destylarnia jest własnością Erdington Group, która nabyła Highland Distillers w 1992 roku za oszałamiającą kwotę 601 mln funtów. Oferta destylarni obejmowała niegdyś butelki z destylatami w wieku 8, 10, 12, 15, 18, 21 i 25 lat. W 2009 roku zrezygnowano jednak z kontynuacji serii i postawionona whisky o wieku 10 lat oraz takie bez określenia wieku. Glenturret single malt jest głównym składnikiem mieszanki Famous Grouse, a centrum dla zwiedzających „Famous Grouse Experience” znajduje się właśnie w Glenturret.
Loch Turret, od którego częściowo pochodzi nazwa destylarni, jest źródłem wody dla gorzelni. Woda wpływa do Loch Turret z Ben Chonzie, które jest częścią pasma górskiego Grampian. Zdolność produkcyjna zakładu jest stosunkowo niewielka i wynosi zaledwie 340 000 litrów rocznie.
Jedną z najbardziej imponujących cech Glenturret jest to, że do dziś używa własnej podłogi do słodowania ziarna. Większość destylarni korzysta dzisiaj z usług słodowni. Słody używane do produkcji są lekko torfowe. Firma Glenturret stara się pozyskiwać jęczmień wyłącznie ze Szkocji.
Kształty alembików wykorzystywanych do destylacji w gorzelni Glenturret są unikalne - konstrukcja stożka zwiększa jakość odpływu w szyjkach alembików, co czyni whisky bardziej delikatną i nieskazitelną. Glenturret posiada na miejscu sześć magazynów, które mają wystarczająco dużo miejsca, aby pomieścić do 10 000 beczek destylatów. Zakład podczas etapu maturacji wykorzystuje połączenie beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu, a w przypadku wypustu Glenturret Sherry dodatkowo beczki po sherry.
Beczki po sherry sprawiły, że trunek nabrał mocy owocowych smaków, prezentowanych w formie wiśniowych, śliwkowych i pomarańczowych nut. Całość podparta jest miodową słodyczą.
Barwa: głęboka, rdzawa, złote refleksy;
Aromat: słodycz nut owocowych, śliwki w miodzie, lekka wanilia, bardzo delikatny dym;
Smak: intensywny, mocno owocowy, miodowe herbatniki i skórka pomarańczy;
Finisz: dość długi, wyrazisty, z nutą truskawek;
Co powiesz na szkockie Negroni? Każda wariacja na temat tego popularnego koktajlu dąży do stworzenia podobnego samego profilu smakowego: mocnego, zbalansowanego, goryczkowatego i ze słodyczą płynącą z wermutu. Zestaw whisky z Cynarem, Martini Rosso, a do całości dodaj kawałek grejpfruta. Otulenie słodyczą gwarantowane.
Poza tym warto testować Glenturret Sherry bez specjalnych dodatków, a jedynie z dwoma lub trzema kroplami wody. Ten krystaliczny surowiec otworzy przed naszym podniebieniem gamę smaków i aromatów, których wcześniej mogliśmy się nie spodziewać.
Wiśniowy kolor etykiety na pękatej butelce w jasny sposób nawiązuje do sposobu zastosowanej maturacji przy użyciu beczek po sherry. Białe i złote napisy dobrze komponują się z mocno czerwoną barwą tła. Grafika, która udekorowano butelkę, przedstawia trzy beczki w winorośli. Kolorystyka idealnie współgra z miedzianą barwą zawartości szkła. Na butelce zawarto wszystkie najważniejsze informacje dotyczące whisky: jej typ, miejsce produkcji, rok otwarcia gorzelni, moc alkoholu oraz objętość butelki.
Zdecydowanie warto zapoznać się z ofertą destylarni Glenturret, a w szczególności ze świeżym, owocowym single maltem, którego destylaty leżakowały w beczkach po sherry. Przesiąknięte sherry drewno pozytywnie wpłynęło na smak trunku i nadało mu cennych walorów, które doceni zarówno znawca i krytyk szkockiej, jak i nowicjusz. Whisky będzie idealna podczas ciepłego, letniego wieczoru pita w formie owocowego drinka lub w zimowe popołudnie, kiedy jedyne o czym myślimy to wgramolić się pod koc i obejrzeć dobry film. Jedno jest pewne – Glenturret Sherry umili każdą chwilę.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenturret Distillery |
Marka | GLENTURRET |
Właściciel | The Lalique Group |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po sherry, dąb europejski po sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Tuba |